hukum jual beli di masjid

View previous topic View next topic Go down

hukum jual beli di masjid

Post by yat on Wed Dec 07, 2011 12:39 pm

dari hadis ini:

Abdullah bin Amru al-Ass berkata bahawa Nabi s. A. W. Melarang jual beli di dalam masjid. (Mafhum hadith riwayat Tirmizi).

saya tak sure status hadis ini..situasi sini, di dalam 'masjid' di tempat ana ada orang malaysia mai jual nasi campuq/lemak dalam masjid, dia letak dalam masjid dan sediakan satu tabung untuk orang letak duit dan ambil makanan...

satu menggunakan 'masjid' atau 'surau' untuk letak barangan jualan dia dan ada urusan jual-beli di 'masjid' atau 'surau' berkenaan walaupun takda akad cuma ada instruction jek....adakah hadis di atas untuk 'masjid' sahaja dan 'surau' tidak terpakai?

di sini ada yg mengur, tapi ini bukan masjid, ini 'surau' dia cakap....saya pohon panel boleh perincikan hukum dia, ada yg cakap haram, ada yg cakap makruh.....

yat
Moderator
Moderator

Posts: 898
Points: 1143
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: hukum jual beli di masjid

Post by thtl on Wed Dec 07, 2011 1:50 pm

hadithnya hadith hasan:

الراوي:عبدالله بن عمرو بن العاص المحدث:الألباني - المصدر:صحيح أبي داود- الصفحة أو الرقم:1079
خلاصة حكم المحدث:حسن


fiqh: jumhur, termasuk syafi`iyah, makruh.
yang kata haram, satu pendapat Hanbali

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum jual beli di masjid

Post by yat on Wed Dec 07, 2011 2:02 pm

sini uni saya nama dia multi-faith centre, tapi di conquer oleh orang islam la, sebab agama lain mana mau guna sgt utk ibadat mereka.....dia claim surau tak sama dengan masjid, dengan alasan 'hadis tu masjid, bukan surau'......

di dalam AFN, ada orang cakap tak payah sembahyang tahyatul masjid dalam surau...

mau clear sikit bab ni....tu belum masuk compaund masjid, tangga masjid etc....

kalau surau tak sama dengan masjid, bahasa mudah dia 'boleh berjual beli dalam surau'....

yat
Moderator
Moderator

Posts: 898
Points: 1143
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: hukum jual beli di masjid

Post by thtl on Wed Dec 07, 2011 2:14 pm

mesjid=yg digazet buat solat Jumaat, ada Imam tetap bergaji penuh dan ada AJK mesjid.

surau ni tak dibenarkan solat Jumaat oleh Penguasa/Pemerintah.Majlis agama. tak ada Imam tetap bergaji

maka kalau multi-faith ctr, maka bolehlah jualbeli.

surau mmg org tak buat solat tahiatul mesjid. jualbeli di surau atau mesjid, mmg hukum umum ialah Makruh. sebab ia mengganggu org nak solat

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum jual beli di masjid

Post by yat on Wed Dec 07, 2011 2:19 pm

tu negara malaysia syaikh, sini multifaith centre memang kami buat sembahyang jumaat, kadang2 tak cukup sambung ke jalanraya dan padang.....sini takda badan agama bawah penguasa...

ada yg pukul rata surau = masjid, ada yg cakap beza....sini pun bisa buat orang berkelahi....saya berlapang dada, tapi saya rasa baik tak yah berjual beli...wallahualam...

dan bila disebut dalam masjid, sampai had mana? ruang sembahyang ka atau keseluruhan masjid? hehe..

yat
Moderator
Moderator

Posts: 898
Points: 1143
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: hukum jual beli di masjid

Post by thtl on Wed Dec 07, 2011 2:30 pm

kalau camtu, AJK Islamic ctr tu kena keluarkan Guidelines.

bagi saya, kalau ia multifaith centre, maka ia umumlah, maka bisa saja buat gerai jualbeli secara sekali sekala...kemungkinan ketika hari jumaat, utk jual kitab2 dsbnya, di luar dari prayer hall. sebab ini islami centre dan boleh lakukan pelbagai aktiviti utk kepentingan umat Islam. kalau tengok mesjidil haram, dalam kompound mesjid dah ada pelbagai kedai...especially dekat dengan toilet, memang berderet kedai

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum jual beli di masjid

Post by yat on Wed Dec 07, 2011 2:47 pm

ok thx....

sudah jelas....

yat
Moderator
Moderator

Posts: 898
Points: 1143
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum