Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

View previous topic View next topic Go down

Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by yat on Sat Sep 01, 2012 7:46 pm

Salam dari video ini:



Sinopsis video: morrocan sport journalist mahu sex luar perkahwinan dibenarkan dan dia accept kalau ini terjadi pada ibu, kakak atau anak perempuan dia (nauzubillah), dan syikh dari morocco cakap dia ni dayus dan tak hormat peraturan islam, dan hukuman dayus macam ni adalah dibunuh dan juga cakap orang dayus memang tak boleh masuk syurga...

ada dalil tak pasal yang ini?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by thtl on Sun Sep 02, 2012 7:06 am

dalil:

وعن عمار بن ياسر عن رسول الله قال ثلاثة لا يدخلون الجنة أبدا الديوث والرجلة من النساء والمدمن الخمر قالوا يا رسول الله أما المدمن الخمر فقد عرفناه فما الديوث قال الذي لا يبالي من دخل على أهله


Ertinya : Dari Ammar bin Yasir berkata, ia mendengar dari Rasulullah SAW berkata : " Tiga yang tidak memasuki syurga sampai bila-bila iaiatu Si DAYUS, si wanita yang menyerupai lelaki dan orang yang ketagih arak" lalu sahabat berkata : Wahai Rasulullah, kami telah faham erti orang yang ketagih arak, tetapi apakah itu DAYUS? , berkata nabi : "IAITU ORANG YANG TIDAK MEMPERDULIKAN SIAPA YANG MASUK BERTEMU DENGAN AHLINYA (ISTERI DAN ANAK-ANAKNYA) - ( Riwayat At-Tabrani)
Tahqiq al-Albani, sahih

الراوي: عمار بن ياسر المحدث: الألباني - المصدر: صحيح الترغيب - الصفحة أو الرقم: 2367
خلاصة حكم المحدث: صحيح لغيره

ada dua fatwa syaikh Morocco:

syikh dari morocco cakap dia ni dayus dan tak hormat peraturan islam, dan hukuman dayus macam ni adalah dibunuh dan juga cakap orang dayus memang tak boleh masuk syurga...

fatwa 1: org dayus tak masuk syurga, mmg betul spt hadis di atas

fatwa 2: org dayus kena bunuh. Ini bergantung kpd enakmen jenayah hudud, kalau dayus dimasukkan dalam enakmen tsb, maka kenalaa bunuh jika tsabit..kalau tidak, ia cuma hukum takzir sahaja dan mmg boleh sampai ketahap bunuh jika ia menghina agama dan menggalakkan dosa besar spt zina. WA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by Mohd. Ikram on Sun Sep 02, 2012 11:06 am

kira macam syirik ke? Kalau mati tak bertaubat masuk neraka, tak masuk syurga?

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by thtl on Mon Sep 03, 2012 9:38 am

si-dayus yg membiarkan ahli keluarganya berzina bukan syirik, tapi BROKER maksiat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by Mohd. Ikram on Mon Sep 03, 2012 2:01 pm

skrang ni dah ada perjuang freedom of choice, nak buat macam mana.. Bila kata agama larang, pandai plak menjawab "Freedom of religion also includes freedom to be irreligious"

sebelum ni saya belajar, dosa yang kekal dalam neraka ni syirik je.. Yang lain, kalau masuk neraka, kena bakar, pastu keluar.. Rupanya ada gak selain syirik..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by Mohd. Ikram on Mon Sep 03, 2012 2:09 pm

Kadang2 orang yang berfikira freedom of choice ni fikir tindakan diorang tu menunjukkan toleransi, sederhana,etc,etc.. tapi diorang tak sedar, pemikiran macam tu extremist.

Diorang dah mencabul kehormatan yang ada pada agama.. freedom of choice bukan bermaksud bleh menghalalkan apa yang haram..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by yat on Tue Sep 04, 2012 4:25 am

maknanya dia ni dah buat declaration terbuka, membahayakan orang islam dan layak dihukum bunuh la under undang2 islam (had atau takzir), betulkan kefahaman saya yg ini?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by Ahmad Shamil on Tue Sep 04, 2012 5:07 pm

bolehkah jika difahami hukum bunuh disebut dlm fatwa itu kerana:
- percakapannya yg merelakan zina menunjukkan dia menentang hukum Allah, lalu percakapan sebegini menggugurkan iman/akidah
- gugur iman dan akidah menyebabkan murtad
- murtad maka dihukum bunuh


_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by yat on Wed Sep 05, 2012 4:47 am

Ahmad Shamil wrote:bolehkah jika difahami hukum bunuh disebut dlm fatwa itu kerana:
- percakapannya yg merelakan zina menunjukkan dia menentang hukum Allah, lalu percakapan sebegini menggugurkan iman/akidah
- gugur iman dan akidah menyebabkan murtad
- murtad maka dihukum bunuh


terbaik

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by Ahmad Shamil on Wed Sep 05, 2012 7:41 am

saya bimbang orang faham= dayus itu hukumnya bunuh

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by Ad-Dien on Wed Sep 05, 2012 7:49 pm

Ahmad Shamil wrote:saya bimbang orang faham= dayus itu hukumnya bunuh

ana aidha. Bahaya jugak tu kalau disalah erti.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by yat on Thu Sep 06, 2012 11:19 am

saya nampak macam dia dayus dan umumkan pada awam dayus ni ok, hak kebebasan asasi dan universal value, takder kait ngan agam,a, di mana ia membahayakan takut orang islam terpengaruh.....itu kot dia kena jatuh hukuman berat, kalau dia keep to himself, takder kena hukum kot...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Orang yg dayus tak boleh masuk syurga dan dihukum bunuh

Post by Sponsored content Today at 5:26 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum