Hakikat - Makrifat - Tarekat

View previous topic View next topic Go down

Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by Faiz on Fri Jun 26, 2015 9:50 am

Assalamualaikum Tuan-tuan,

Saya terbaca beberapa blog berkaitan perkatan diatas saya temui Hadis2 di bawah....dlm blog2 tersebut
Saya cuba mencari siapakah perawi hadis2 di bawah namun saya tidak temui. Di harap Ustaz-ustaz dapat membantu saya. Hadis ini datang dari mana...Bukhari , Muslim atau.....???Tima kasih


1. Dari Abu Hurairah R.A. dan Sayyidina Ali R.A., Sabda Nabi S.A.W.: "Bermula syariat itu beberapa perkataanku dan bermula tarikat itu beberapa perbuatanku (amalanku) dan bermula hakikat itu beberapa hal ku (pendirianku) dan makrifat itu kepala hartaku (hasil perolehanku)"

2. Sabda Nabi S.A.W. lagi: “Syariat ialah kata-kataku (aqwali), tarekat ialah perbuatanku (a`mali) dan hakikat (haqiqah) ialah keadaan batinku (ahwali), Ketiganya saling terkait dan tergantung



Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by abu_firdaus on Mon Jun 29, 2015 3:44 am

tak ada hadith mcm ni. ciptaan puak tareqat je ni

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by Faiz on Mon Jun 29, 2015 5:21 am

Salam....abu firdaus...terima kasih atas info.
Tuan tinggal di Bangi seksyen berapa? Saya juga tinggal di Bangi seksyen 3....kalau ada kelapangan kita boleh jumpa di Bangi. Tima kasih.

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by Faiz on Mon Jun 29, 2015 5:54 am

Apakah pandangan ulama Hadis berkaitan...." Ratib Al- Haddad "
Saya hanya temui penjelasan nya di beberapa url namun
ianya tidak dijelaskan secara terperinci. Saya dapat tahu perkara ini dari seorang rakan yang mengamalkan nya. Di harap tuan-tuan dapat membatu...Tima kasih.

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by abu_firdaus on Tue Jun 30, 2015 4:32 am

sek 4 tmbhn. sy belajar tafsir & aqidah di sek 3 hujung minggu. boleh join.

jemput join juga grp telegram kita.

ratib alhadad bukan asal dari nabi.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by Faiz on Tue Jun 30, 2015 5:05 am

Ooo dekat tu tuan.kelas...tafsir & aqidah di sek 3 tuuu yang belakang Petronas ke...dekat dgn Azura Restaurant....dok cari juga tempat tuuu tak jumpa lagi. Tn tolong email maklumat lanjut ke email saya faiz.nor@gmail.com

Hujung minggu ni boleh lah join kalau ada kelas.
Tima kasih

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by abu_firdaus on Tue Jun 30, 2015 6:26 am

bukan. ini buat kat rumah persendirian.
tafsir - 3pm sabtu - dr abdullah yasin
aqidah - 9:30am ahad - ust shofwan badrie

kalau ada telegram, sy jemput join grp kami. bagi no tel.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by Faiz on Tue Jun 30, 2015 9:24 am

Ooo ok saya tak ada Telegram tuan boleh email kan pada sy...
faiz.nor@gmail.com nanti saya akan kasikan No HP saya pada tuan nanti saya akan cuba install telegram pada HP saya tima kasih.

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by abu_firdaus on Tue Jun 30, 2015 9:37 am

st tak ada apa2 nak di emailkan pun

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by Faiz on Tue Jun 30, 2015 11:07 am

Ok tuan saya dah hantar maklumat hp saya ke inbox tuan . Tolong check TK

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Hakikat - Makrifat - Tarekat

Post by Sponsored content Today at 7:59 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum