umrah lone ranger

Page 1 of 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Feb 22, 2013 3:22 am

salam tuan thtl...

saya ada membeli tiket airasia utk perjalanan pegi balik 10 hari 9 mlm...tapi setakat nih takde tarvel agnsi yang mau guide saya di sana pada kadar cas yang rendah...

apa pandangan tuan kalau saya sendirian buat umrah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Fri Feb 22, 2013 12:01 pm

rasanya royal saudi embassy tak isu visa umrah utk individu. dia isu visa umrah bersama tour operator sahaja yakni travel agent.

Kalau saudi issue visa umrah utk lone ranger, u kena tahu nak uruskan transport dari terminal Jeddah ke Mekah, naik teksi dan kena tempah bilik hotel secara online melalui booking.com. Macam saya yg mmg saya yg dah duduk kat saudi, saya walk-in je cari hotel , kalau tak ada hotel, saya akan call tumpang tido di rumah kawan2 kat Mekah dan Madinah, worst case, saya tidor mesjid je..hehehe

kalau anda first time ke saudi, mmg kena dtg dgn package travel agent, kalau dah biasa, maka tempah hotel siap-siap dr Malaysia dan anda boleh datang...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Feb 22, 2013 12:08 pm

tme kasih tuan respon..

1st time ke luar negara, nak pi umrah terus...tuan bagila tips nak dapatkan transport ke madinah camne...sbb nak melawat Nabi SAW dulu, pastu miqat kat bir ali, baru wat umrah...betul ke nih....nak stay madinah dulu 3-4 malam...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Fri Feb 22, 2013 1:21 pm

Mmm..risau jugak tu kalau first time ke arab saudi, unless u boleh cakap arab....

1. Kalau u fly Air Asia, dia landed kat Jeddah International. U kena decide, nak ambil flight ke Madinah atau bas Ekpsress. Kalau nak naik flight U kena ambik teksi, tambang satu teksi, SAR 50 kalau pandai arab, SAR 70 kalau tak pandai arab...ke terminal saudia airlines. pastikan bawa banyak saudi riyals.

2. Tiba di Saudia terminal atau domestic terminal, u kena ambik standby ticket Jeddah-Madinah, rasanya kos tiket SAR 300. Kalau bas, u kena ambiik teksi ke stesen bas Jeddah, dapatkan bas ekpress Jeddah-Madinah, tambang dalam SAR 45-50.00, lima jam, ada pemeriksaan imigresen sbelm masuk Madina. ada dua domestic airline sahaja, Saudia airlines dan Nas Air.

3. Hotel madinah kena book di Booking.com dari Malaysia via internet

4. Lepas duk Madinah 3-4 hari, kena ambil bas express SAPTCO ke Mekkah. Drebar akan berhenti di rest area Bir Ali secara otomatik, ramai passenger akan turun dan tukar kpd pakaian Ihram. Tambang SAR 50.00

Kemudian tiba di Mecca...
habis 7 hari di Mecca, ambil teksi di sekitar hotel Dar at-Tawhid atau bas SAPTCO ke Jeddah taxi terminal dan ambil teksi lain ke Jeddah airport international utk boarding air asia. Kalau satu teksi dari terminal teksi jddah ke airport dalam SAR 120, kalau naik share dgn passenger lain cuma SAR 30



Last edited by thtl on Fri Feb 22, 2013 1:32 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Fri Feb 22, 2013 1:28 pm

kalau nak senang, buka akaun dgn al-Rajhi Bank di Malaysia kalau u tak mahu bawak cash riyals ke saudia, sebab di airport Jeddah dah boleh guna ATM al-Rajhi. al-Rajhi adalah bank saudi yg ada bisnes di Malaysia. ada banyak ATM al-Rajhi di Madinah dan Mecca

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Mon Feb 25, 2013 7:49 am

tuan, kalau saya bukan al-rajhi bape kena bayar na waktu saya nak kuarkan duit kat sana nanti duit automatik tukar ke...dari RM ke Riyal...maaf la beginner...huhu

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Mon Feb 25, 2013 7:50 am

RALAT:

tuan, kalau saya bukak akaun al-rajhi di Malaysia, bape kena bayar. waktu saya nak kuarkan duit kat sana nanti duit automatik tukar ke...dari RM ke Riyal...maaf la beginner...huhu

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Feb 25, 2013 8:46 am

uan pasal umrah tue, saya ada dapatkan guide kos semua sekali termasuk mutawif, hotel, makan RM 2,800.00 ok tak
murahlah ler tu...pakej umrah paling murah biasanya dalam RM4500
kongsilah kat sini, camna dapat rate tu?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Feb 25, 2013 8:47 am

Nak buka akaun al-Rajhi, RM20 je..tapi kalau nak guna kat saudi, kenalah masukkan Rm3K..bila guna ATM al-Rajhi kat saudi kena caj RM1.00 per withdrawal, duit akan otomatik tukar...kalau draw kat saudi, dalam SAR

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Tue Feb 26, 2013 5:12 am

mcm ni tuan...sebelum ni saya asik dapat je petunjuk pi ziarah/umrah...pastu dalam masa yang sama, tiba2 air asia dapat permit landing jeddah n offer murah first launching ke jeddah...saya terus book tanpa fikir byk...RM 800+- tiket pi balik....(Allah dah atur siap2 dalam luh mahfudz...huhu)

saya pn roger tavel agensi dari And_Lus_a sampaila ke rakyat saudi keturunan melayu yang bleh guide utk saya sorang je...

jadi ada 1 agent nih has_n_htravel yang disahkan oleh jabatan waqaf dan haji, JAWHAR @ JAKIM blh cover ground termasuk pengangkutan dsb RM 1,800.00 satu kepala tak termasuk tiket pi balik...(kalau nak pi sorang2, bleh juga, harga double...huhu)

jadi begitula ceritanya....

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Feb 26, 2013 9:06 am

Ok, apa-apa masalah call saya

05-6426-8974

24-26 April 2013 saya di Madinah, ada conference

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed Feb 27, 2013 3:31 am

terima kasih tuan...saya insyaAllah kalau masih 'dalam senarai Jemputan' Allah, flight 11mei nie...amin..

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_aisyah on Wed Feb 27, 2013 6:51 am

ape tentatif ke sana dengan dengan agent tersebut?ade ziarah2 ke?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by soleh83 on Sat Mar 09, 2013 11:40 am

Assalamualaikum ust

Saya ada tugasan rasmi di jeddah pada april ini dan bercadang untuk terus buat umrah.

Apakah saya perlu mempunyai visa untuk buat umrah atau tiada masalah.

soleh83
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 09/03/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sat Mar 09, 2013 11:59 am

tiada masalah.
visa masuk saudi tu valid for 90 days, tourist visa utk visit seluruh saudi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by soleh83 on Tue Mar 12, 2013 6:01 pm

Alhamdulillah..kalo gtu bolehla saya lajak hari..mohon dapatkan no ust jika boleh..no saya 0125336573. ini kerana saya tamat tugasan sama time tuan ke conference di madinah. nanti jika ada masalah boleh saya rujuk tuan jika tak keberatan...

soleh83
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 09/03/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Mar 12, 2013 7:08 pm

Jawal Moblly: 056426-8974

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by soleh83 on Sat Mar 16, 2013 4:51 pm

Salam ust..boleh ust cadgkan hotel yg ok bg yg lone ranger ke sana..

setakat yg sy cek di booking.com sy jumpa Moobarak plaza 2 harga rm85 1 malam..jarak katanya 1.5km dari masjidil haram.

Ok ke ust..ke ada byk hotel yg hrga sama tp lebh dekt?

sekiranya kita wlk in april ni bolehkah dapat hotel harga bawah 100 seperti online ni..

soleh83
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 09/03/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sat Mar 16, 2013 5:55 pm

Yang paling selamat ialah sentiasa cek dgn Booking.com.. kalau ada rezki, boleh dapat dalam SAR 200 pernight walking distance dari Haram. 1.5 KM tu agak jauh bg kita, tapi kalau jalan di sini tak jauh mana. tapi jarak yg paling bagus ialah sekitar 500-700 meter.
Walk-in ada risiko dan untuk yg biasa dgn Mekah Madinah macam saya ni. Kalau tak ada hotel, tido kat mesjid aje. hehehe
Kat Mekah, yg murah ialah Hostel Tabung Haji India dapat dalam SAR 100.00 satu malam. Tapi utk walk-in utk mereka yg benar2 biasa dgn tanah haram dan boleh cakap arab. Jika first time dan xleh cakap arab, kena guna Booking.com

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by soleh83 on Wed Mar 20, 2013 7:45 pm

ok terima kasih banyak ust atas nasihat..

soleh83
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 09/03/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Mar 20, 2013 7:48 pm

Esok saya akan ke Mekah Insya Allah satu minggu, saya akan tinggal di motel berharga SAR 80.00 (RM 65.00) satu malam...nanti saya inform keadaan motel tsb..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by soleh83 on Sun Mar 24, 2013 4:26 pm

ok cantik ust..jika boleh yg madinah sekali jika ust jmp yg begitu..

PERSOALAN NIAT..

Saya dari KL-riyadh utk tugas rasmi 3 hari..kemudian ke jeddah..DI MANAKAH SAYA PERLU NIAT UMRAH UST..?sy akan menetap di Jeddah 3 hari utk tugs rasmi..setiap hari pihak penganjur sediakan bas utk ke mekah/umrah..

soleh83
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 09/03/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sun Mar 24, 2013 5:23 pm

hotel RM80 tu kena share dgn orang lain dalam satu bilik, maka saya tak jadi ambik. Buat masa ni di Mekah, budget hotel tak dapat lagi utk satu orang, sebab depa nak kita dgn group. So, hotel samada book melalui booking.com atau melalui travel agent. Madinah pun sama, kena book online melalui Booking.com

2. jika datang utk tujuan kerja, niat umrah ialah di Jeddah, sebab Jeddah juga adalah miqat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by soleh83 on Mon Mar 25, 2013 3:43 am

Ust visa kerja saya sampai 28 hb april saja menurut penganjur expo ..bolehkah saya lajak sampai 30 hb?

soleh83
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 09/03/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Mar 25, 2013 9:51 am

boleh, pergi ke saudi imigration office di Jeddah.
biasanya visa masuk saudi adalah utk 90 days, cuba cek betul2 kat pasport, apa yg saudi embassy di KL stamp dalam visa tu..flip through the pages dalam passpot anda..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Sponsored content Today at 7:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum