Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 3:23 pm

Assalamualaikum, memandangkan sudah lama di maktabah ini..insyaAllah akan dikongsikan buku-buku yang sudah saya baca berserta gambar dan sedikit sinopsis kandungan buku..

mungkin akan saya letak harga kot-kot ada sahabat yang ingin membelinya..

saya juga bagi rating berdasarkan penilaian saya sahaja.. insyaAllah..

[Tread Ini Valid Selagi Saya Bekerja Di Maktabah Ini, insyaAllah]


Last edited by HambaNya on Sat May 19, 2012 3:32 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Sat May 19, 2012 3:29 pm

Boleh buat business online ni kann... Smile

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sat May 19, 2012 3:31 pm

dien x suka bisness sebab bisnes buat untung

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 3:33 pm

aniliaz wrote:Boleh buat business online ni kann... Smile

boleh insyaAllah, kalau nak beli saya poskan.. cuma ada cas penghantaran sikit sebab pos laju....

syeikh- mula dah tuu Smile

bukan begitu.. berniaga untung rugi tu biasalah..
cuma niat saya..saya takut lari sahaja.. bantulah saya tetapkan niat ini, insyaAllah.


Last edited by HambaNya on Sat May 19, 2012 3:40 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Sat May 19, 2012 3:34 pm

thtl wrote:dien x suka bisness sebab bisnes buat untung

Ermmm...kepelikan... there is a percentage for profit... berapa ek ustaz yg Rasulullah bagi.. 20% ek??

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Sat May 19, 2012 3:34 pm

thtl wrote:dien x suka bisness sebab bisnes buat untung

Ermmm...kepelikan... there is a percentage for profit... berapa ek ustaz yg Rasulullah bagi.. 20% ek??

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sat May 19, 2012 3:35 pm

100%

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Sat May 19, 2012 3:39 pm

thtl wrote:100%

Ye ke... x pernah tahu pun... ada hadis ke ustaz or ayat al-quran.

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Sat May 19, 2012 3:41 pm

HambaNya wrote:
aniliaz wrote:Boleh buat business online ni kann... Smile

boleh insyaAllah, kalau nak beli saya poskan.. cuma ada cas penghantaran sikit sebab pos laju....

Insya Allah, if ada buku yg akak teringin nak baca ek...hehe nantila akak fikirkan..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 3:55 pm


Buku 1


Penulis: Syeikhuna Ustaz Fikri Alamghiri dan Ustaz Rosli Mokhtar
Harga:RM8.90
Terbitan: Jahabersa

Sinopsis
Segala usaha yang meminggirkan peranan hadis serta kata nista yang dilemparkan terhadap al-Sunnah dan para pendokongnya berpunca daripada mereka yang tidak pernah membaca kajian berkaitan perkembangan hadis dan keilmuannya.

Sejarah Perkembangan Hadis merupkan ringkasan terhadap sejarah perkembangan kajian hadis sejak era Rasulullah Sallalahu 'alaihi wasallam hingga kini. Ia sesuai dibaca oelh mereka yang ingin mengetahui sejarah perkembangan hadis dan kitab-kitab yang berkaitan dengannya, sebelum mendalami tajuknya yang lebih sukar untuk dicerna bersumberkan kitab-kitab hadis yang labih besar dan mendalam kajiannya.

Buku ini diharap dapat membantu perkembangan hadis dan gerakannya bagi mengembalikan peranan dan sumbangan Sunnah dalam kehidupan masyarakat dewasa.

Komentar:

Buku ini ringkas namun penuh dengan maklumat.. bagi yang baru berjinak untuk mengetahui sejarah hadis dan bagaimana ia berkembang, maka buku ini harus ada dalam koleksi anda.

Penulis, Syeikhuna al-Alamghiri membahagikan bab mengikut zaman perkembangan hadis seperti berikut..

mukaddimah

Sunnah dan Kedudukannya

Sunnah pada kurun pertama hingga ketiga

Sunnah pad kurun keempat dan kelima

Perigkat penyemakan dan penyaringan

Zaman kejumudan/kejatuhan

Kebangkitan semula ilmu hais/sunnah

Beberapa Cadangan dab harapan

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Sat May 19, 2012 4:23 pm

Standard beginner ke?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Sat May 19, 2012 4:23 pm

Standard beginner ke?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Sat May 19, 2012 4:26 pm

beginer in hadis of course

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 4:29 pm

aniliaz wrote:Standard beginner ke?

sesuai untuk bacaan umum.. beginner pun sesuai

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 4:30 pm

thtl wrote:beginer in hadis of course

membenarkannya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Sat May 19, 2012 4:31 pm

Seronoknya dien keje di kedai buku. Pernah bercita2 nak jadi pustakawan...huhu tapi terpesong jauh... sgt sukakan buku. Jeles2.

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 7:30 am

aniliaz wrote:Seronoknya dien keje di kedai buku. Pernah bercita2 nak jadi pustakawan...huhu tapi terpesong jauh... sgt sukakan buku. Jeles2.

Alhamdulillah, kurniaan Allah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 12:23 pm


Buku 2



oleh:
Abdul Hadi Awang

Harga: RM 23.00 / RM 26.00

Bagaimana pegangan umat Islam seperti yang diajar oleh Nabi Muhammad?
Adakah pegangan umat Islam kini seperti yang diajar oleh Nabi Muhammad?
Buku ini menghimpunkan mazhab-mazhab akidah umat Islam serta pecahan-pecahan kecilnya. Turut dimuatkan sejarah berlakunya perpecahan, pengasas mazhab dan ajaran-ajaran tradisional serta moden yang bercanggah dengan al-Quran dan sunnah. Diselitkan info-info tambahan yang membantu pemahaman pembaca.

Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang berkelulusan ijazah B.A Syariah dari Universiti Islam Madinah dan M.A Siyasah Syar’iah dari Universiti al-Azhar, Mesir. Beliau adalah tokoh pendidik, ilmuwan, pendakwah dan pengasas pusat pengajian ilmu-ilmu Islam di Marang, Terengganu.

Antara kandungan yang menarik:


BAB 2: AHLI SUNNAH WAL JAMAAH

Asya’irah

Maturidiah

Salafiah

Wahabiah

BAB 3: SYIAH

Zaidiah

Imamiah

Baqiriah dan Jaafariah

Mausawiyah dan Mafadhliah

Isna Ashariah (Imam 12)

Ismailiah al-Wafiqiah

Ghulah Syiah

Rawafid (Rafidhah)

Kisaniyah

Hasyimiah

Bayaniah

Rizamiah

Karrabiah

Kamiliah

Muhammadiah

Hisyamaiah

Zirariah

Yunusiah

Syaitaniah

BAB 4: KHAWARIJ

Muhakimatul Ula

Ibadhiah

Harisiah

Azraqiah

Najadat

Syafariah

Ajaridah

Tsa’labiah

Baihasiah

Hazimiah

Syabibiah

BAB 5: MUKTAZILAH

Wasilliah

Huzailiah

Nizomiah

Bisyiriah

Muammariah

Mirdariah

Thumamiah

Hisyamiah

Jahiziah

Khiyatiah

Ka’abiah

Jubba’iah/ Bihasiah

Haitiah

BAB 6: JABARIAH

Jahmiah

Tabariah

Dirariah

BAB 7: QADARIAH

Khabitiah

Al-Hamariah

BAB 8: MURJI’AH

Murjiah Jabariah

Murjiah Qadariah

Murjiah Khawarij

Murjiah Khalisah

BAB 9: HULULIAH

Muqanniah

Hilmaniah

Azafirah

BAB 10: HALAJIAH

BAB 11: MUSYABBIHAH

Saba’iah

Mughiriah

Mansuriah

Khattabiah

Ujailiah

Kayaliah

Nasiriah


dan banyak lagi.. sesuai buat menambah ilmu berkaitan firqah-firqah , insyaAllah


Last edited by HambaNya on Mon May 21, 2012 12:29 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Mon May 21, 2012 12:26 pm

dien,
cuba ringkaskan sikit apa pendapat TGHH pasal "sa;afiyah" dan "wahabiah" tu

sebab ia menyentuh diri dien juga tu... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 12:30 pm

thtl wrote:dien,
cuba ringkaskan sikit apa pendapat TGHH pasal "sa;afiyah" dan "wahabiah" tu

sebab ia menyentuh diri dien juga tu... Laughing

Kena beli lah..kata nak beli kalau bermanfaat .. hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by aniliaz on Mon May 21, 2012 12:34 pm

Macam baca buku sejarah ek... seronok2 .. sgt sukakan sejarah...hehe Smile

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by thtl on Mon May 21, 2012 12:43 pm

dien,

notakaki atau referens dia kemas tak?


sebenarnya ana dah ada lima kitab dalam tajuk..antaranya

al-milal wal Nihal oleh shahrastani
al-milal oleh Ibn hazm pun ada...

kemungkinan TGHH buat ringkasan dari kitab arab tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ahmad Shamil on Mon May 21, 2012 12:49 pm

dien, kalau nak beli melalui pos bleh ngan enta?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 12:51 pm

Abu_Zubair wrote:dien, kalau nak beli melalui pos bleh ngan enta?

boleh ya ustaz, insyaAllah ana usahakan mana yang mampu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 12:56 pm

thtl wrote:dien,

notakaki atau referens dia kemas tak?


sebenarnya ana dah ada lima kitab dalam tajuk..antaranya

al-milal wal Nihal oleh shahrastani
al-milal oleh Ibn hazm pun ada...

kemungkinan TGHH buat ringkasan dari kitab arab tu...

tiada nota kaki dan tiada diletakkan sumber... buku ini menerangkan serba ringkas sahaja...

beliau menghuraikan salafiah dan wahabiyah masih disini ASWJ..cuma ada beberapa khilaf sahaja dengan asyairah dan maturidiah..

beliau tidak memburukkan aliran ini..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Buku-Buku Ilmiah

Post by Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum