Kolah mandi ada tahi cicak

View previous topic View next topic Go down

Kolah mandi ada tahi cicak

Post by watari81 on Mon Oct 06, 2014 4:45 am

Assalamualaikum... sy ada kemusykilan... baru2 ni sy balik ke kg. bila sy nk mandi sy ternmpak dlm kolah ada benda warna hitam. sy teruskan mandi... bila kali kedua sy mandi sy tergerak utk tgk apa benda warna hitam dlm kolah ( bekas mandian yg kurang 2 kolah)... sy dapati ia adalah tahi cicak... sy bersihkan bekas mandian td dan terus manDi... bagaimana pula halnya dengan ibadat dan lantai/ tuala atau pakaian yg terkena air sblm ini...?

watari81
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 11
Join date : 06/10/2014

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by abu_firdaus on Mon Oct 06, 2014 12:07 pm

Waalaikumussalam,

Tahi cicak najis yg dimaafkan kerana kecil dan tak merosakkan air.


abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by watari81 on Tue Oct 07, 2014 6:26 am

walaupon kurang 2 kolah? sbb ada pendapat mengatakan najis klu kurang 2 kolah tp klu lebih air itu suci...

watari81
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 11
Join date : 06/10/2014

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by abu_firdaus on Tue Oct 07, 2014 1:30 pm

Ya

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by watari81 on Wed Oct 08, 2014 3:52 am

tq...

watari81
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 11
Join date : 06/10/2014

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by sitisu on Thu Oct 09, 2014 6:04 am

ooo..macam tu ke?,, saya pun ingat kalu tak cukup dua qullah dikira air najis/kotor . Alhamdulillah ilmu baru
Like

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by abu_firdaus on Thu Oct 09, 2014 7:02 am

syaratnya air tersebut tidak terjejas sifatnya dari segi bau, rasa, warna. kalau terjejas, even lebih dari 2 qolah pun tak boleh diguna utk mensucikan.
najis tu bila dah nampak kena buang le juga. jgn biarkan pulak berendam lama dlm air tu ye Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by sitisu on Thu May 14, 2015 11:16 am

1. macamana pulak kalu air tumpah, kwsan yg terkena air tmpah tu ada satu atau dua tahi cicak..air tu xberubah warna bau rsa. jadi, saya lap sahaja sekali lap dengan kain bersih.

Berdasarkan kes kolah ada tahi cicak ni, saya anggap kira sucilah tmpat yg saya lap dan boleh dipijak lantai tu untuk solat. ( Lepas amik wuduk kaki tentunya  basah dan kita pijak lantai dan sejadah )

2. Satu lagi, berkenaan tahi cicak jugak..

bbrp minggu lalu, saya menyapu lantai(jubin) lantai tu ada rrasa berminyak kesan  dipijak2 sebab minyak tumpah sebelum tu( cam baby oil/bio oil).

semasa sapu, tersapu tahi cicak seketul,dua. jadi bernajis ke kwasan yg kita dah sapu serta penyapu tu ( disebabkan minyak tu mesti dah lekat jugak kat sapu tu, then terkena pulak tahi cicak tu )?mula2 tak perasan, bila tahu, saya anggapkan tidak bernajis kerana minyak tak serap najis. lagipun ia hanya seketul dua. so saya biarkan.

tp skrg teringat nk tnya di sini

penyapu tu saya pg sapu pulak bilik dan laluan yg diguna untuk solat.. sah kah solat saya selama ni.( sbb lps smik wuduk mesti pijak jugak lantai yg sama...)

klu najis, apa solusinya???
kena basuh  semua sekali dgn telekung sejadah lantai penyapu dan sebagainya yg terkena? sekarang saya buat cam biasa je..sbb takut itu was2..

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by abu_firdaus on Tue May 19, 2015 9:09 am

1. betul dah tu.
2. sah

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by sitisu on Tue May 19, 2015 10:01 am

Terima Kasih tuan abu_firdaus. Smile

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by sitisu on Fri May 22, 2015 10:10 am

[quote="sitisu"]1. macamana pulak kalu air tumpah, kwsan yg terkena air tmpah tu ada satu atau dua tahi cicak..air tu xberubah warna bau rsa. jadi, saya lap sahaja sekali lap dengan kain bersih.

Berdasarkan kes kolah ada tahi cicak ni, saya anggap kira sucilah tmpat yg saya lap dan boleh dipijak lantai tu untuk solat. ( Lepas amik wuduk kaki tentunya  basah dan kita pijak lantai dan sejadah )

1. klu perkara yang sama kat atas berlaku tetapi atas permukaan yang mudah kering,mcm kayu.means belum sempt lap dia dah meresap dan kering/lembab. Nk biarkan atau lap jugak buat syarat?

2. kalu tahi cicak kering senag kita sapu sahaja kan. tp mcmn klu tahi tu baru jatuh/basah danmelekat atas lantai. Cukupkah dengan sekali lap menggunakan wipe tiissue hingga hilang warna/rasa tahi tu?

mak saya kata perlu lalukan air jugak??? Entah laa

katalah, kalau cukup dengan sekli lap menggunakan wipe tissue  sahaja, sahkah solat kita jika lepas wuduk (dengan kaki yang basah wuduk) kita pijak bekas pada lantai yang kita dah lap tadi?( alasan: kaki dah basah.lantai kering)


penjelasan rakan forum amatlahh dihargai..

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by abu_firdaus on Mon May 25, 2015 3:27 am

1. kalau dah nampak tahi, bersihkan le
2. cukup

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by sitisu on Wed May 27, 2015 12:39 pm

minta maaf abu firdaus, yg soalan kedua tu masih blm faham..apa yg cukup?? maknanya cukup bersih dan suci?

maknanya,klu kita dah lap dgn wipe tissue tu hilang ainnya dan dah kering,lantai tu dah tak najis hukmi dan kita boleh pijak walaupun dlm keadaan kaki kita basah ( lps mandi atau wuduk ) dan terus ke tikar sembahyang. najis tak berpindah lahh?

maaf klu bosan dgn soalann..

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by abu_firdaus on Fri May 29, 2015 3:45 am

ya cukup bersih

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by sitisu on Tue Jun 02, 2015 2:33 am

ok.maknanya boleh pijak je la.. Smile

thanks abu_firdaus

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Kolah mandi ada tahi cicak

Post by Sponsored content Today at 7:34 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum