Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 1:41 pm

Salam

Ana tak pasti samada kena tak topik thread ni tapi ana rasa ia agak bermanfaat untuk mereka yang baru berjinak2 ngan manhaj, yakni mereka yang ingin belajar ilmu agama tapi tak tahu nak mula macam mana, yang mana nak belajar dulu, aqidah kah, fiqh kah, bahasa arab kah, kita senaraikan disini agar memudahkan bagi saudara2 kita review. ok molek disertakan sekali kitab2 yang sesuai untuk mereka (terjemahan). so flow nya macam ni.

mula: Aqidah (nama kitab)
Fiqh (nama kitab)
usul fiqh (nama kitab)

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by aniliaz on Fri May 11, 2012 2:22 pm

Bagus idea ni.. sy tukang tadah ilmu jek.. hehe tq

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by husna on Fri May 11, 2012 2:31 pm

syukran TT

mmg saya dari zero tak tau nak mula. harap ada info susulan.. contoh buku yg elok utk newbie... buat masa skrg sy ikuti apa yg ada kuliah online buku terjemahan penawar bagi hati. ada kuliah online saya ikuti di web abu anas madani.

riadhus solihin
tanbihul ghofilin
bahru al-madzi

semua tu ada kuliah bersiri yg x dapat saya ikuti.

mmg newbie sangat saya ni. Embarassed
semakin saya tahu, semakin saya tahu yang saya banyak tak tahu dan perlu ambil tahu.

husna
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 17
Join date : 08/05/2012

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 2:42 pm

husna wrote:syukran TT

mmg saya dari zero tak tau nak mula. harap ada info susulan.. contoh buku yg elok utk newbie... buat masa skrg sy ikuti apa yg ada kuliah online buku terjemahan penawar bagi hati. ada kuliah online saya ikuti di web abu anas madani.

riadhus solihin
tanbihul ghofilin
bahru al-madzi

semua tu ada kuliah bersiri yg x dapat saya ikuti.

mmg newbie sangat saya ni. Embarassed
semakin saya tahu, semakin saya tahu yang saya banyak tak tahu dan perlu ambil tahu.

Try browse drmaza.com amik section mp3 kuliah download kuliah aqidah tauhid uluhiyyah tauhid rubbubiyyah dan asma' wa sifat Insya-Allah manfaat. Gantikan muzik2 lagha dengan kuliah2 mp3. Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by husna on Fri May 11, 2012 3:39 pm

Penyu wrote:
husna wrote:syukran TT

mmg saya dari zero tak tau nak mula. harap ada info susulan.. contoh buku yg elok utk newbie... buat masa skrg sy ikuti apa yg ada kuliah online buku terjemahan penawar bagi hati. ada kuliah online saya ikuti di web abu anas madani.

riadhus solihin
tanbihul ghofilin
bahru al-madzi

semua tu ada kuliah bersiri yg x dapat saya ikuti.

mmg newbie sangat saya ni. Embarassed
semakin saya tahu, semakin saya tahu yang saya banyak tak tahu dan perlu ambil tahu.

Try browse drmaza.com amik section mp3 kuliah download kuliah aqidah tauhid uluhiyyah tauhid rubbubiyyah dan asma' wa sifat Insya-Allah manfaat. Gantikan muzik2 lagha dengan kuliah2 mp3. Laughing

syukran jazilan Smile

kiranya semua tu kuliah bersiri kan?



husna
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 17
Join date : 08/05/2012

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Fri May 11, 2012 4:01 pm

tunggu input ad-dien..dia pun newbie dan sedang berguru sekarang ni...hehehe

ana kasi cth satu dulu:
akidah: syarah akidah Thahawiyah, Fathul Majid, atau akidah Wasithiyah

bacaan tambahan: akidah salafiah dan khalafiah Dr Yusof al-Qardhawi


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 7:11 pm

thtl wrote:tunggu input ad-dien..dia pun newbie dan sedang berguru sekarang ni...hehehe

ana kasi cth satu dulu:
akidah: syarah akidah Thahawiyah, Fathul Majid, atau akidah Wasithiyah

bacaan tambahan: akidah salafiah dan khalafiah Dr Yusof al-Qardhawi


Kalau fiqh ana cadangkan al-umm dan fiqh sunnah ok tak

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Fri May 11, 2012 7:15 pm

fiqh sunnah, edisi tahqiq. al-Hidayah
atau
sahih fiqh sunnah, abu malik kamal


kalau al-Umm, itu dah nak bawa menjadi syafi'iyah...hehehe

kalau comparative...better fiqh Islami wa adillatih atau al-Majmu'

tapi the best adalah al-Mughni oleh Ibn Qudamah.

semua dah ada terjemahan Indo

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 7:17 pm

http://galeriniaga.blogspot.com/2012/02/537-al-mughni-ibnu-qudamah.html

memang ada, very good. syukur banyak kitab yang dah diterjemah.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sat May 12, 2012 9:00 am


Alhamdulillah..ada moga umat Islam semuanya berilmu dan cintakan ilmu sebagaimana umat Islam terdahulu..

p/s- baru nak belajar perlu usul fiqh terus ke?

saya masih belajar..sila beri tunjuk ajar ye

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sat May 12, 2012 9:22 am

Maksudnya buku macam Halal & Haram fil Islam..dalam tu ada beberapa kaedah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Sat May 12, 2012 10:02 am

HambaNya wrote:
Alhamdulillah..ada moga umat Islam semuanya berilmu dan cintakan ilmu sebagaimana umat Islam terdahulu..

p/s- baru nak belajar perlu usul fiqh terus ke?

saya masih belajar..sila beri tunjuk ajar ye

yup belajar je, fiqh (jurispredence) ni berkaitan ngan ibadat dan aktiviti harian kita, apabila kita belajar melalui membaca kitab atau pun dengar kuliah (mp3 video mahupun live) kita tahu kenapa kita wat perkara tuh seperti menjamakkan solat ketika uzur, kita tahu dalilnya dan bukan sekadar ikut buta tuli.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Sat May 12, 2012 10:04 am

oh enta sebut usul fiqh ker hehehe sori2

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Sat May 12, 2012 10:06 am

ok kita wat diskusi disini, kemudian bila dah settle semua nama kitab ana lock dan wat artikel sebagai rujukan.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sat May 12, 2012 10:16 am

dien dah ada semua senarai kitab tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by zikrulmaut_sm on Sat May 12, 2012 11:51 am

nak tanya, betul ke ulama'-ulama' zaman dulu mulakan belajar dengan fasa menghafaz al-Quran dulu, kemudian baru masuk fasa belajar ilmu-ilmu lain?

*saya tengok kat movie "Ibnu Taimiyyah" ada macam tu

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sat May 12, 2012 12:11 pm

hafaz AQ dan hadis tu dah tradisi bangsa arab

lihat biografi syaikh al-Sudais, hafaz AQ usia 12 tahun..

tradisi melayu...khatam AQ je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Sun May 13, 2012 4:58 am

Kalau sirah nabawiyah kitab apa lak?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:39 am

mestilah
Raheeq Makhtum oleh safiurrehman al-Mubarakfuri

fiqh seerah oleh Prof Muhammad al-Ghazali, tahqiq al-Albani.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by osh_in_islam on Sun May 13, 2012 12:36 pm

Ustaz,

Tafsir pulak bila perlu? dan tafsir yang bagus untuk newbie?

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 12:45 pm

Tafsir mmg perlu setiap masa sebab kalau kita tak start sekarang bila nak habis 6000 ayat tu...

terus start dengan TafsirIbn Katsir..pustaka Ibn katsir, edisi al-Mubarakfuri, ia edisi ringkasan bertahqiq.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 7:58 pm

zikrulmaut_sm wrote:nak tanya, betul ke ulama'-ulama' zaman dulu mulakan belajar dengan fasa menghafaz al-Quran dulu, kemudian baru masuk fasa belajar ilmu-ilmu lain?

*saya tengok kat movie "Ibnu Taimiyyah" ada macam tu

betul..sahih jiddan..

sebaik-baiknya begitu..kita dahulukan dengan al-Quran..mungkin orang lain tak setuju namun bagi saya tak wajar kita mendahulukan yang lain selain al-Quran..

Walaupun kita tidak hafiz (bagi yang tak hafiz macam saya), tapi kita berusaha semampu mungkin untuk menghafaz dan tadabbur kalamullah..kemudian dengan pelajaran lain pula..insyaAllah..

saya ada jadual stdy sendiri.. sebab saya tak pandai mengurus masa dengan baik.. insyaAllah kita sama-sama belajar..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:00 pm

berapa juz dah dien hapai??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:17 pm

thtl wrote:berapa juz dah dien hapai??

saya bukan hafiz.. masih merangkak-rangkak Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:21 pm

u will never be a student if u r not answering the a direct question....hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Sponsored content Today at 11:14 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum