Tawaran dari Arab Saudi

Page 1 of 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 10:16 am

Salam semua,
Good news
Ana baru aja menerima tawaran kerjaya dari kementerian pelajaran tinggi KSA untuk mengajar di Universiti Jazan di wilayah Jazan Arab saudi.
Not so good news..
Bila ana tengok kedudukan wilayah Jazan, ia agak terpencil dan jauh dari Mekah dan madinah.Ia terletak di sempadan Yaman dan merupakan bandar pinggi laut Merah. minta pandangan abang bob ke atau sesiapa yang biasa dengan Jazan komen sikit.
Mereka ingin bantuan Malaysia untuk membangunkan University Jazan yg baru ditubuhkan tahun 2007.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by abgbob on Mon Jan 09, 2012 10:37 am

Salam syeikh...

jauh sangat tu.....kalau tak silap sayala..keadaannya berbukit ,gunung dan laut,pernah dengar gitu je la..tak nah gi dan tak tahu sangat tentang Jazan.syeikh minta ke?kalau nak cuba 1- 2 tahun kontrak..ok gak tu.

nak ke mekah/madinah memang jauh la..tp penerbangan domestik ada,tak bimbang

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 10:55 am

salam,

ana saja try try mintak, hantar CV/resume ke website KSA, kemudian depa interview melalui SKYPE, semalam dapat tawaran ke Jazan Univ.
Tengoklah, ana istikharah dalam 2-3 hari ni. masih mengumpul maklumat pasal wilayah Jizan KSA ni...ana sekarang ni pun tak ada kerja selepas resign dari TM bhd. cuma saki baki umur ni rasa macam nak kasi service kat KSA.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ahmad Shamil on Mon Jan 09, 2012 11:15 am

kalau ustaz terima tawaran tu bila ust akan mula bertugas??
baru sekali jumpa ust..baru nak berguru dgn ust...
tup tup ust dah nak pergi......... Sad
harap2 kalau ust jadi g sana pun ust masih aktif online menjenguk kami di sini

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 11:22 am

Rasanya paling lambat 1 February. sebab proses ke KSA saya lihat amat rumit dan panjang,depa baru hantar proses dan prosedur ke KSA, ada kemungkinan boleh sangkut...antara proses yg ana lihat: permohonan visa arab saudi (3 minggu), medical check-up, dua kali medical, sebelum berlepas dan ketika di arab saudi,suntikan vaksin, pelepasan wisma putra, pelepasan income tax malaysia, pengesahan semua sijil dengan badan persijilan USA, pengesahan majikan terakhir, lesen memandu antarabangsa, buka akaun dengan syarikat travel agensi, dengan bank arab saudi di Malaysia (al-rajhi), pendek kata memakan masa 1 bulan dari sekarang...

peringkat awal, ana mungkin amat sibuk sebab nak biasakan diri dengan suasana dan tugas baru, tapi yg pasti siri baru ialah Travelog KSA...hehehe

tlg doakan ana akan dapat melepasi segala proses dan prosedur kemasukan ke arab saudi..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 11:26 am

Bila enta dah dapat Masters UIAM, ana rasa nak tarik enta ke Jazan juga...kalau boleh dengan ad-Dien sekali...hehehe
biar ana bertapak dulu kat sana...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ahmad Shamil on Mon Jan 09, 2012 11:43 am

wah travelog KSA-jazan!! x sabar nak baca...
ana sentiasa mendoakan kebaikan dan rahmat Allah utk kehidupan ust insya Allah

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Mon Jan 09, 2012 12:02 pm



ana fi jazan,insyaAllah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 12:18 pm

hambaMU,
eh lajunya...ana pun fi malizia lagi...

sapa yg nak browse Jazan U

Jazan university

جامعة جازان


Last edited by thtl on Mon Jan 09, 2012 12:24 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by faisall on Mon Jan 09, 2012 12:20 pm

tahniah tuan hasan...

Semoga Allah rahmati..

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 12:26 pm

TQ faisall for the doa
banyak lagi steps utk ke sana..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Mon Jan 09, 2012 12:30 pm



ana tanam anggur...mungkin rezeki di negeri orang.. Smile
wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 12:39 pm

Mimpi tanam anggur ke?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Mon Jan 09, 2012 12:42 pm



takwilnya??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 12:52 pm

takwilnya,

jika mimpi menanam anggur hitam, bererti kesusahan yang perpanjangan..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Mon Jan 09, 2012 1:02 pm



mujur tiada mimpi seperti itu..alhamdulillah..

mimpi sudah tidak ingat apakah dia...dah lama tak fikirkan soal mimpi...

kalau mimpi yang aneh baru saya kongsikan..insyaAllah..

mimpi bulughul maram ibnu Hajar adalah juga...dolu-dolu..lupe dah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by yat on Mon Jan 09, 2012 1:04 pm

insyaallah syaikh, banyk keberkatan...


Last edited by yat on Mon Jan 09, 2012 1:22 pm; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 1:18 pm

Nampaknya geng kita semua sokong ana hijrah ke KSA ni...ini yg tambah semangat..
TQ yat Down Under

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by ummuyaser on Mon Jan 09, 2012 1:31 pm

Tahniah Sheikh, semakin maju ke hadapan. Kami doakan yang terbaek utk Sheikh TH.
terbaik

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 1:56 pm

ya syukran, ana perlukan doa kalian, ada 10 steps lagi utk melalui pelbagai proses dan prosedur ke KSA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Tahniah

Post by myzyruz on Tue Jan 10, 2012 2:58 am

Tahniah Tuan THTL!
Kami di sini amat2 sokong, disamping tuan dpt tambah pengalaman, kami juga dapat mencedok pengalaman tuan Smile

Kami doakan tuan hassan semoga diberi kemudahan dan rahmah oleh Allah sentiasa, insyaAllah amiin..

myzyruz
Moderator
Moderator

Posts : 137
Points : 205
Join date : 25/11/2011
Age : 31
Location : Kelantan

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by yat on Tue Jan 10, 2012 3:26 am

thtl wrote:ya syukran, ana perlukan doa kalian, ada 10 steps lagi utk melalui pelbagai proses dan prosedur ke KSA

Kalau ditakdirkan Allah, susah macam manapun prosedur akan lepas gak, insyaallah....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by helper on Tue Jan 10, 2012 5:23 am

Sedehnya.... tak sempat jumpa dgn pak thtl Sad Sad Sad Sad Sad

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Jan 10, 2012 8:13 am



ana insyaAllah azhab ila al-jazan ma'a sohabah Smile ..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Jan 10, 2012 10:19 am

hari ni settle isu gaji dan kontrak. ana ambik kontrak satu tahun je. Maka akan bermulalaa proses seterusnya..visa, wisma putra, medical, pengesahan segala sijil..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Sponsored content Today at 3:15 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum