Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

View previous topic View next topic Go down

Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 07, 2013 6:30 am

Asalamualaikum semua,

Disini saya nak tanya sesuatu tentang ini. .

Adakah betul apa yg rakan saya kongsi ini. .
*Dimana "Bye" bermaksud "Dibawah Naungan Pope" , "A'kum" bermaksud "Binatang" dlm bahasa Yahudi , "Samekom" bermaksud "Cel@k@ kamu " . .

Link ada dibawah. . Betulkah perkataan tersebut ada maksud dlm bahasa Yahudi ?

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=463869233678421&set=a.401707773227901.96078.100001660462787&type=1&theater

Mohon jawapan dengan lengkap, sebab saya ni budak baru belajar Sad

*topic edited by mod for clarity

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 07, 2013 6:35 am

Selain itu saya nak kongsi video ini . . hehehe moga dapat jadi pedoman buat semua hehe Wink

http://www.facebook.com/photo.php?v=426088404142287

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by thtl on Thu Mar 07, 2013 9:28 am

sapa yg tahu bahasa hebrew kat Malaysia ni? kalau semua org tak tahu, maka ia hanyalah rekaaan semata-mata.
saya pun tak tahu heheheh
itukan bahasa ringkasa sms dan What App...jika ada persamaan dgn bahasa hebrew atau mana-mana bahasa, ia hanyalah kebetuuuuulaaaan sahaja

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 07, 2013 11:14 am

huhuhu, Terima kasih Ustaz, sye pun tak tau bahasa tu, sbb tu sye tanya hehehe, btw, Terima kasih atas penjelasan dan perkongsian Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by thtl on Thu Mar 07, 2013 1:01 pm

tulisan hebrew sapa boleh baca?, macam tulisan tamil pun ada, tulisan Greek pun ya..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 07, 2013 1:15 pm

bahasa mereka tak ade kan dalam google translate. . uhuhu

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by thtl on Thu Mar 07, 2013 1:23 pm

tak ada, tapi enta kena search hebrew translater online, masalahnya keluar huruf hebrew macam huruf greek

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 07, 2013 1:37 pm

Ustaz, nak tanya ni, Christ Angel ni ahli silap mata, tapi adakah silap mata dia tu guna pertolongan syaitan ? sebab dalam tv ada kuar,
die dapat tembusi dinding the great wall of China . .

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by thtl on Thu Mar 07, 2013 4:44 pm

ya.
dalil:
Allah ta’ala berfirman (yang artinya), “Dan Nabi Sulaiman tidaklah kafir, akan tetapi para syaitan lah yang kafir, mereka mengajarkan sihir kepada manusia” (Al Baqarah : 102)


D

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Mohamad hafiz on Fri Mar 08, 2013 1:27 am

Ustaz, betulkah sihir itu boleh dipelajari dalam kitab ? sebab ada yg saya baca, kitab itu ditanam dibawah masjidal-Aqsa. . adakah ianya benar ya ustaz ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by thtl on Fri Mar 08, 2013 7:21 am

sihir yg simple boleh belajar dari kitab sihir tp sihir yg lebih hebat kena masuk college sihir macam dalam siri Harry Porter.
Kitab sihir di tanam bawah mesjid al-Aqsa tu mana dapat info..hehehe

sbb ayat yg saya kasi:

Allah ta’ala berfirman (yang artinya), “Dan Nabi Sulaiman tidaklah kafir, akan tetapi para syaitan lah yang kafir, mereka mengajarkan sihir kepada manusia” (Al Baqarah : 102)

menjelaskan Nabi Sulaiman AS (yg membina al-Aqsa buat pertama kali) tidak mengajar sihir spt yg dituduh oleh kaumnya (Yahudi). Maka tak benar Nabi Sulaiman ada kitab sihir dan tertimbus di bawah kompleks al-Quds...
itu cuma tuduhan Yahudi sahaja..jangan percaya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Mohamad hafiz on Fri Mar 08, 2013 9:07 am

Owh, baru faham. . hehehe, syukran ustaz

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by alDayyan on Fri Mar 08, 2013 10:52 am

hafiz kalau dah faham dan jelas dgn isu2 tertentu mcm soalan2 anda tersebut, maka bolehla di radd kenyataan2 karut dari fb itu dengan menyertakan link dari thread ni agar semua org boleh faham dan sama2 kita mendapat manfaat..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Mohamad hafiz on Fri Mar 08, 2013 11:00 am

Link ade kat atas skali thread ini. . Smile Link tentang pertanyaan sya. . Smile
Btw, Terima Kasih Abg Sil atas nasihat Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Maksud Perkataan dlm bahasa Yahudi

Post by Sponsored content Today at 5:20 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum