Keupayaan Mata

View previous topic View next topic Go down

Keupayaan Mata

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 16, 2013 6:29 am

Asalamualaikum,

Saya confused tentang sesuatu, mohon rakan2 diforum kongsikan penjelasan yang ada Smile Berikut ialah soalan :-

Apakah mata boleh menjadi rabun jika melihat benda maksiat ?

Entah laa Entah laa Entah laa

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Keupayaan Mata

Post by Solah on Sat Mar 16, 2013 7:54 am

Wsalam.

Hati je boleh jadi buta kalau tengok benda maksiat..... Razz Kalau guna sifir atas tu, tangan akan kudung/putus kalau buat maksiat, telinga jadi pekak, kaki pun putus, kepala pun mau putus juga sebab duk suruh badan buat maksiat.....

Cuma balasan Allah ke atas dosa manusia ni pelbagai bentuk ler. WA.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Keupayaan Mata

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 16, 2013 8:05 am

Alhamdulillah, terima kasih Abg Solah Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Keupayaan Mata

Post by thtl on Sat Mar 16, 2013 8:54 am

cuma adalah petua-petua ulama' antaranya Imam Syafi'iy, Ibn Qayyim (dalam Tibb an-Nabawi) dan al-Ghazali dalam Ihya' sebut antara rahsia penjagaan mata ialah menjaga pandangan. Tapi saintifik research belum ada dan amat susah nak conduct research dalam bab ni...he3.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Keupayaan Mata

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 16, 2013 9:01 am

Syukran Ustaz heheh terbaik

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Keupayaan Mata

Post by alDayyan on Sun Mar 17, 2013 6:33 am

thtl wrote:cuma adalah petua-petua ulama' antaranya Imam Syafi'iy, Ibn Qayyim (dalam Tibb an-Nabawi) dan al-Ghazali dalam Ihya' sebut antara rahsia penjagaan mata ialah menjaga pandangan. Tapi saintifik research belum ada dan amat susah nak conduct research dalam bab ni...he3.

dah ada research pasal ni paksyeikh..
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2248923/Watching-internet-porn-cause-memory-loss.html

boleh buatkan saraf kat otak jadi rosak yg mana ianya mungkin memberi gangguan secara langsung kepada bahagian2 deria yg lain..
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1743-6109.2012.02706.x/abstract

agaknya itulah yg boleh dikatakan buta, pekak, hilang ingatan dan sebagainya.. WA..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Keupayaan Mata

Post by Mohamad hafiz on Sun Mar 17, 2013 8:45 am

Abg Sil, Perkongsian yg menarik Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Keupayaan Mata

Post by thtl on Sun Mar 17, 2013 10:23 pm

Like

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Keupayaan Mata

Post by Sponsored content Today at 11:20 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum