Ismul A'zom bagi Allah

View previous topic View next topic Go down

Ismul A'zom bagi Allah

Post by kalepensel on Thu Mar 21, 2013 10:26 am

Apa Ismul A'zom bagi Allah?

Dr. Asri cakap "Al-Hayyul Qayyum" merupakan ismul a'zom bagi Allah. Ada dalil tak tentang ni?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Ibnu Sarkawi on Thu Mar 21, 2013 11:08 am

Dari Anas bin Malik, bahwasannya ia pernah duduk bersama Rasulullah saw, kemudian seorang laki-laki solat sambil berdoa seperti doa dibawah.
اللهم إني أسألك بأن لك الحمد، لا إله إلا أنت المنان، بديع السموات والأرض، يا ذا الجلال والإكرام،
يا حي ياقيوم،
Rasulullah saw kemudian bersabda: “Sungguh ia telah berdoa dengan menggunakan nama Allah yang Agung (Ismullâh al-A’zham), yang apabila ia berdoa dengannya, doanya akan dikabulkan, dan apabila ia meminta, maka permintaannya akan Allah penuhi”
[HR. Abu Daud dan lainnya, Imam Al-Albani mengatakan: ‘Hadits ini Shahih”]

Doa Ismullah al-a'zom ini juga doa khusus selepas tasyahud kalau kita tengok dalam Hisnul Muslim:
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِأَنَّ لَكَ الْحَمْدُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ وَحْدَكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ، الْمَنَّانُ، يَا بَدِيْعُ السَّمَاوَاتِ وَاْلأَرْضِ يَا ذَا الْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ، يَا حَيُّ يــاَ قَيُّوْمُ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْجَنَّةَ وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ النَّارِ
-Seluruh penyusun As-Sunan. Lihat Shahih Ibnu Majah: 2/329.

Ada beberapa lagi doa2 Ismullah Al-A'zom yg berbeza lafazhnya. Berkata ustaz Dr.Abdul Basit dalam kuliah syarah Hisnul Muslim nya, menurut Ibnu Hajar Al-Asqalani; Doa IsmuLLa Al-`Azham ini adalah yang paling sahih dan kuat riwayatnya


Last edited by Ibnu Sarkawi on Thu Mar 21, 2013 1:03 pm; edited 1 time in total

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by kalepensel on Thu Mar 21, 2013 12:45 pm

Ibnu Sarkawi wrote:Dari Anas bin Malik, bahwasannya ia pernah duduk bersama Rasulullah saw, kemudian seorang laki-laki solat sambil berdoa seperti doa dibawah.
اللهم إني أسألك بأن لك الحمد، لا إله إلا أنت المنان، بديع السموات والأرض، يا ذا الجلال والإكرام،
يا حي ياقيوم،
Rasulullah saw kemudian bersabda: “Sungguh ia telah berdoa dengan menggunakan nama Allah yang Agung (Ismullâh al-A’zham), yang apabila ia berdoa dengannya, doanya akan dikabulkan, dan apabila ia meminta, maka permintaannya akan Allah penuhi”
[HR. Abu Daud dan lainnya, Imam Al-Albani mengatakan: ‘Hadits ini Shahih”]

Doa Ismullah al-a'zom ini juga doa khusus selepas tasyahud kalau kita tengok dalam Hisnul Muslim:
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِأَنَّ لَكَ الْحَمْدُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ وَحْدَكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ، الْمَنَّانُ، يَا بَدِيْعُ السَّمَاوَاتِ وَاْلأَرْضِ يَا ذَا الْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ، يَا حَيُّ يــاَ قَيُّوْمُ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْجَنَّةَ وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ النَّارِ
-Seluruh penyusun As-Sunan. Lihat Shahih Ibnu Majah: 2/329.

Ada beberapa lagi doa2 Ismullah Al-A'zom yg berbeza lafazhnya, tapi HR. Berkata ustaz Dr.Abdul Basit dalam kuliah syarah Hisnul Muslim nya, menurut Ibnu Hajar Al-Asqalani; Doa IsmuLLa Al-`Azham ini adalah yang paling sahih dan kuat riwayatnya

Barakallah
Jazakallah

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Ibnu Sarkawi on Fri Mar 22, 2013 10:20 am

Up utk dimanfaatkan sempena hari jumaat.. berdoa dgn nama2 Allah yg Agung



Jabir berkata bahawa, Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
يوم الجمعة اثنتا عشرة ساعة لا يوجد فيها عبد مسلم يسأل الله شيئا إلا آتاه إياه فالتمسوها آخر ساعة بعد العصر
Pada hari Juma‘at terdapat dua belas jam, padanya terdapat satu jam di mana tidaklah seorang hamba yang Muslim mendoakan sesuatu kepada Allah, melainkan Allah akan memaqbulkan doa itu. Berusahalah mencari waktu tersebut pada jam terakhir selepas ‘Asar”

[Sahih, dikeluarkan oleh al-Nasa’i dalam kitab Sahihnya al-Mujtaba tanpa komentar (1389) dan hadith-hadith yang didiamkan oleh al-Nasa’i dalam kitabnya al-Mujtaba adalah Sahih disisinya]

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by kalepensel on Fri Apr 05, 2013 9:43 am

kalepensel wrote:
Ibnu Sarkawi wrote:Dari Anas bin Malik, bahwasannya ia pernah duduk bersama Rasulullah saw, kemudian seorang laki-laki solat sambil berdoa seperti doa dibawah.
اللهم إني أسألك بأن لك الحمد، لا إله إلا أنت المنان، بديع السموات والأرض، يا ذا الجلال والإكرام،
يا حي ياقيوم،
Rasulullah saw kemudian bersabda: “Sungguh ia telah berdoa dengan menggunakan nama Allah yang Agung (Ismullâh al-A’zham), yang apabila ia berdoa dengannya, doanya akan dikabulkan, dan apabila ia meminta, maka permintaannya akan Allah penuhi”
[HR. Abu Daud dan lainnya, Imam Al-Albani mengatakan: ‘Hadits ini Shahih”]

Doa Ismullah al-a'zom ini juga doa khusus selepas tasyahud kalau kita tengok dalam Hisnul Muslim:
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِأَنَّ لَكَ الْحَمْدُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ وَحْدَكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ، الْمَنَّانُ، يَا بَدِيْعُ السَّمَاوَاتِ وَاْلأَرْضِ يَا ذَا الْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ، يَا حَيُّ يــاَ قَيُّوْمُ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْجَنَّةَ وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ النَّارِ
-Seluruh penyusun As-Sunan. Lihat Shahih Ibnu Majah: 2/329.

Ada beberapa lagi doa2 Ismullah Al-A'zom yg berbeza lafazhnya, tapi HR. Berkata ustaz Dr.Abdul Basit dalam kuliah syarah Hisnul Muslim nya, menurut Ibnu Hajar Al-Asqalani; Doa IsmuLLa Al-`Azham ini adalah yang paling sahih dan kuat riwayatnya

Barakallah
Jazakallah

hebat betul, semua yang saya minta memang terkabul dengan ni. Baru2 ni saya mintak hujan sebab sekarang dah timbul musim panas kat kelantan. Lepas doa, dalam 2-3 hari hujan pun turun.

Lebih kurang 5 hari yang lalu, saya demam panas. Saya pun doa dengan doa ini agar sembuh, keesokan harinya sembuh

Dan kelmarin, speaker computer saya rosak, saya pun doa dengan doa ini. Hari ini dah jadi semula tanpa perlu saya pergi ke kedai untuk baiki.

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Mohamad hafiz on Fri Apr 05, 2013 9:51 am

wah.. Subhanallah.. Allah Maha Besar

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by thtl on Fri Apr 05, 2013 12:00 pm

sapa yg doanya segera makbul, dah termasuk dalam makam wali-wali Allah Like

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by kalepensel on Mon Apr 08, 2013 8:21 am

thtl wrote:sapa yg doanya segera makbul, dah termasuk dalam makam wali-wali Allah Like

tak mungkin syeikh. saya dulu banyak kali buat dosa besar, bukan sekali dua. tak mungkin boleh jadi wali.

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Mohamad hafiz on Mon Apr 08, 2013 9:40 am

Allah Maha Pengampun Smile Allah Maha Pemurah..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Apr 08, 2013 10:25 am

Berdoa dgn menyeru nama2 Allah adalah salah satu doa yg mustajab. Apatah lagi kalau berdoa dgn nama2 Allah yg utama tersebut. Doa2 lain yg berkaitan dgn Asma al-Husna boleh ler tengok dlm buku ni:


Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Mohamad hafiz on Mon Apr 08, 2013 10:52 am

Dulu wktu sya kecik2 dulu, kami hafal asma ul husna.. kawan kate boleh jdi genius jika hafal tu.. hehehe, tak tau betol ke tak, sbb itu zaman budak2 dulu hehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Apr 08, 2013 10:55 am

MH kena download & baca buku Syarh Asmaul Husna oleh pak thtl..

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Mohamad hafiz on Mon Apr 08, 2013 11:00 am

Ibnu Sarkawi wrote:MH kena download & baca buku Syarh Asmaul Husna oleh pak thtl..


Syukran atas perkongsian..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 11:35 am

siri tsb terhenti kerana hijrah ke saudi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Mohamad hafiz on Mon Apr 08, 2013 2:05 pm

tak pe.. Smile yang dah ade tu, amat berguna Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ismul A'zom bagi Allah

Post by Sponsored content Today at 7:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum