Pyschokinesis

View previous topic View next topic Go down

Pyschokinesis

Post by Mohamad hafiz on Fri Mar 22, 2013 4:26 pm

Asalamualaikum,

Saya dah lama curiga tentang benda yang dipanggil "Telekinesis iaitu keupayaan minda menggerakkan objek..

Adakah org Islam boleh menggunakan teknik tsb ? Sbg Contoh, Ia dikatakan basic nya ialah terletak di dalam kesatuan Antara Jasad Dan Roh. .

Saya merasa curiga kerana dalam Islam kita ada zikir, tapi adakah boleh kita menggerakkan sesuatu dengan minda ? Jawapannya : YA, sebab tenaga fizik boleh menggerakkn, tpi benda yg berat seperti SOLID, (saya ragu-ragu)

Saya Ada terbaca di Buku tebal yg berjudul "The Last misteries of the world, pg 175-176, berkenaan dengan psychosomatics" (Utk mengetahui bagaimana otak dapat relax ) dan juga kisah di dlm Wiki yakni pada tahun 1912, iaitu Eva Carrière digambar dengan cahaya muncul diantara tangannya. . dengan judul ''Psychokinesis"

Sumber bacaan :-
http://en.wikipedia.org/wiki/Psychokinesis

berikut ialah web berkenaan bionic telekinesis.. Keupayaan tentang menggerakkan sesuatu menggunakan minda / otak..
http://www.tiemposfuturos.com/in/i_n5telequinesiabionica.htm

Kesimpulan :-
Jika kita dpt menggerakkn sesuatu objek menggunakan minda, sudah pasti keupayaan otak diperlukan itu sangat tinggi. . Tapi bolehkah kita guna kan keupayaan itu sbg Umat Islam ??

Saya khuatir benda ini dipanggil sihir.. huhuhu

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by Ibnu Sarkawi on Fri Mar 22, 2013 5:18 pm

bukti yang benar lagi terang masih xde lagi dlm bab ini. ilmu ini sama adib beradik dengan segala ilmu2 metafizik yg berkaitan dgn kawalan tenaga2 yang 'ghaib'. yg x boleh dipastikan melalui kaedah saintifik melainkan kepercayaan dan sangkaan yang kuat lalu menghasilkan rasa. ilmu jenis ini adalah kegemaran segelintir pengamal wahdatul wujud. konsep dgn telekinesis barat adalah sama, cuma teori usul dalam membincangkan ilmu ini, cara berlatih dan falsafah2 yg berkaitan sangat berbeza. bagi penganut ajaran sesat wahdatul wujud, utk memperolehi ilmu2 sebegini, seseorang itu perlulah "Mengenal Diri" dahulu.

kesimpulannya x payah kaji & x payah dipelajari. x mahu bercakap panjang, boleh baca komen2 saya dekat topik mimpi yg dibuka oleh saudara kita bcakap pasal ilmu metafizik.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by Mohamad hafiz on Fri Mar 22, 2013 5:53 pm

Syukran Abg Ibnu Sarkawi.. InsyaAllah sya akan check it out Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by Solah on Sat Mar 23, 2013 10:11 am

Olahan jawapan Ustaz Azhar Idrus dalam salah satu ceramahnya: (bukan tentang metafizik/telekinesis tapi ada kaitan)

"Kalau nak pecahkan gelas guna kuasa otak, baik ambik tukul, katok, habis pecah. Orang belajar ilmu untuk dekatkan diri dengan Allah, bukan untuk dapat kuasa ajaib..."

Walau bagaimanapun, kuasa-kuasa 'luar biasa' ni memang wujud. Dalam Islam disebut karomah. Contohnya Sa'ad bin Abi Waqqas berdoa kepada Allah dan tenteranya dapat seberangi sungai tanpa tenggelam, maksudnya jalan atas air (rujukan: al-Bidayah wa an-Nihayah Ibn Kathir). Umar al-Khattab dapat menerangkan strategi perang di Iran walhal beliau tak pernah sampai atau melihat Iran pun (rujukan: ceramah Dr Asri). Kisah seorang hamba Allah dapat memindahkan istana Ratu Balqis dari Yemen ke istana Nabi Sulaiman di Palestin (hamba Allah ni lagi 'terror' dari jin Ifrit) (rujukan: Ntah tak ingat dah, mungkin ade sape2 leh semak).

WA.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Mar 23, 2013 1:17 pm

karomah tiada kaitan dgn ilmu metafizik. nak belajar metafizik kena dari asasnya, tahu step. memahami falsafahnya & cara latihan2nya. mempelajari mengawal tenaga dalaman juga berbahaya kepada aqidah jika berguru dgn pengamal2 metafizik. jd kena bebaskan dari sebarang teori2 yg berasal-usul dari ilmu2 dari Buddha, Hindu & pengamal2 metafizik Jepun. barulah dpt ilmu pure tenaga dalaman yg tiada kaitan dgn 'kepercayaan tertentu'

buku2 & ilmu2 yg memperkenalkan kepada metafizik tidak terlepas daripada iktiqad2 yg bathil & merbahaya. sekali lagi dikatakan, kuasa luar biasa semulajadi yg dipanggil telekinesis tiada kaitan dgn karomah, kerana master2 dlm bidang ilmu metafizik ini semuanya mempunyai iktiqad2 yg dalam & tiada persamaan dgn Islam.

wallahu'alam

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 23, 2013 2:08 pm

Abg Ibnu Sarkawi, terbaik Penjelasan yg menarik Smile


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by seijiseimura84 on Sat Mar 23, 2013 3:19 pm

Pernah berlaku di bilik saya....sedang saya nak baru masuk tidur. Pintu almari yg tertutup rapat....saya ulangi tertutup rapat...tiba2 terbuka sendiri dgn luas. Gangguan atau my hidden telekinesis huhuhu

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 23, 2013 3:51 pm

lol! , Abg Seiji, angin kot Razz

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by Dodo Don on Mon Mar 25, 2013 4:37 am

seijiseimura84 wrote:Pernah berlaku di bilik saya....sedang saya nak baru masuk tidur. Pintu almari yg tertutup rapat....saya ulangi tertutup rapat...tiba2 terbuka sendiri dgn luas. Gangguan atau my hidden telekinesis huhuhu

"Dah dia main pintu pulak", dialog pendekar bujang lapok.

Pernah dengar cerita orang boleh melakukan sesuatu hanya dengan menggunakan mindanya. Tapi saya berpendapat ianya pasti ada perantaraan makhluk lain dan ianya boleh dikatakan sihir ataupun teknik silapmata.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Pyschokinesis

Post by Sponsored content Today at 6:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum