80% mahu DSAI undur ...

View previous topic View next topic Go down

80% mahu DSAI undur ...

Post by najib76 on Tue May 14, 2013 10:55 am

Salam ,

KUALA LUMPUR: Lebih 80 peratus responden dalam sebuah kaji selidik yang dibuat oleh akhbar tempatan, The Edge, meminta Datuk Seri Anwar Ibrahim bersara dari arena politik.

Kajian yang dibuat secara ‘online’ itu melibatkan lebih 11,000 responden di mana kira-kira 80 peratus atau lebih 9,000 daripada mereka mahukan ketua pembangkang itu berundur di atas kegagalannya menawan Putrajaya dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Manakala, kurang dari 20 peratus atau lebih kurang 2,000 responden pula masih mahukan Anwar supaya terus menerajui pakatan pembangkang ke arah pilihan raya umum seterusnya.

Menurut kajian, mereka masih mahukan Anwar kerana Pakatan Rakyat (PR) telah menawan lebih kerusi berbanding PRU tahun 2008.

Soalan yang diajukan oleh The Edge ialah “Pakatan Rakyat has failed to conquer Putrajaya in GE13. Should Anwar Ibrahim step down as leader?” (Pakatan Rakyat telah gagal menawan Putrajaya pada PRU13. Patutkah Anwar Ibrahim berundur sebagai ketua?)

Dalam kaji selidik itu, 81.33 peratus telah memilih “Yes, he should call it quits as he has made his pledge” (Ya, dia patut berundur kerana dia telah berjanji), dan 18.67 peratus pula telah memilih “No, he should continue to lead PR to the next GE as PR has won more seats than previous election” (Tidak, dia patut terus memimpin PR dalam PRU akan datang kerana PR telah memenangi lebih kerusi berbanding pilihan raya sebelum ini).

Sebulan sebelum PRU13, Anwar telah mengumumkan akan berundur dari politik dan akan meneruskan minatnya untuk mengajar jika PR gagal membentuk kerajaan Persekutuan.

Namun, selepas gagal menawan Putrajaya, beliau kemudiannya telah mengumumkan akan “terus berjuang membela rakyat Malaysia” berikutan dakwaannya berlaku penipuan dalam PRU13.

Pada Mei 8 pula, beliau telah mengadakan satu perhimpunan melibatkan puluh ribuan peserta berpakaian hitam bagi membantah keputusan PRU13.

Perhimpunan tersebut telah diadakan di Stadium Kelana Jaya di mana peserta yang melimpah dari stadium telah menyebabkan kesesakan lalu lintas yang amat teruk.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang juga telah merestui supaya Anwar kekal menjadi Ketua Pembangkang dalam Dewan Rakyat meskipun partinya telah memenangi lebih kerusi berbanding PKR.

Menurut Lim, ia adalah persetujuan dari pakatan itu setelah DAP memenangi 38 kerusi, PKR 30 kerusi dan Pas 21 kerusi dalam PRU13.


Read more at: www.astroawani.com/news/show/kaji-selidik-80-peratus-mahu-anwar-berundur-14100?cp

1. wajarkah beliau melaksanakan kenyataannya yg jika kalah beliau akan berundur dari politik Malaysia ?
2. wajarkah beliau kekal sebagai ketua PR ??
3. siapa layak ganti beliau ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Mohamad hafiz on Tue May 14, 2013 11:27 am

Based on my opinion..

1.
Sebulan sebelum PRU13, Anwar telah mengumumkan akan berundur dari politik dan akan meneruskan minatnya untuk mengajar jika PR gagal membentuk kerajaan Persekutuan.
[ade pepatah org mude2 ttg ni.. sye tk psti.. tpi klu x silap ia berbunyi begini.. "cakap x serupa bikin"] betulkn klu sya salah.. sye rasa die wajar melaksanaknnya..


2. [No Comment]

3. [No Comment]

Konklusi :-

DAP merestui tu, ade makne tu.. Jom tngk ke depan sikit..

| Klu Beliau (Anwar) tak laksanakan , ape kata orang nnti ? lpas tu Maruah die sbg Malay hilang.. dan mungkin juge die akan digelar Munafik.. Wallahualam.. |

Jom kite imbas ke belakang

| Dengan berita yg kurang baik berkenaan Beliau (Anwar) , sudah pasti ramai org negative about it.. |

Pada masa sekarang,

Beliau(Anwar) pulak menubuhkn perhimpunan beribu2 org pakai baju Black .. Itu sudah menunjukkan yg die tk puas hati.. ini buleh menjejaskan imej die sndiri sbb nnti akan dipandang sbg "keganasan"


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Ibnu Sarkawi on Tue May 14, 2013 12:15 pm

dlm hal ini, pengalaman & pemerhatian yg lama(5-10tahun) amat penting sblm memberikan pandangan..

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Azamtekad on Tue May 14, 2013 1:19 pm

Ibnu Sarkawi wrote:dlm hal ini, pengalaman & pemerhatian yg lama(5-10tahun) amat penting sblm memberikan pandangan..

Orang dulu selalu kata, mereka makan garam dulu.

Sebab tu mereka banyak kena darah tinggi

Ada pula cakap kelapa tua banyak minyaknya

tapi itulah kan minyak banyak sangat pun tak elok untuk badan

teringat juga kisah nabi ibrahim as menasihati ayahnya, tak lupa juga kisah usamah bin zaid di lantik oleh rasulullah saw ke perang.

Smile Smile

Pernah dengar kisah kuda tua dalam perigi. orang lemparkan tanah dalam perigi untuk bunuhnya tapi ia ambil tanah tu dan tinggikan tanah dan akhirnya berjaya lepas. Pengalaman juga ada harganya

Gandingan tua muda lebih harmoni.

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Ibnu Sarkawi on Tue May 14, 2013 1:28 pm

Azamtekad wrote:
Ibnu Sarkawi wrote:dlm hal ini, pengalaman & pemerhatian yg lama(5-10tahun) amat penting sblm memberikan pandangan..

Orang dulu selalu kata, mereka makan garam dulu.

Sebab tu mereka banyak kena darah tinggi

Ada pula cakap kelapa tua banyak minyaknya

tapi itulah kan minyak banyak sangat pun tak elok untuk badan

teringat juga kisah nabi ibrahim as menasihati ayahnya, tak lupa juga kisah usamah bin zaid di lantik oleh rasulullah saw ke perang.

Smile Smile

garam & minyak ( mengaku senior) tidak relevan kerana kebanyakkannya resepi fanatik, ianya tidak sama dgn pemerhatian secara adil yg lama. lihat di forum jiran, apabila emosi & "pendapat aku yg betul" dijadikan dalil2 utama dlm perbincangan maka jadilah sebuah cerita baling membaling prasangka.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Nizam on Tue May 14, 2013 1:34 pm

ana rasa tidak perlu wujudkan banyak thread mengenai politik, sebaliknya banyakkan thread fiqh, hadis seumpamanya. lebih molek kita bincang mengenai fiqh politik.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Mohamad hafiz on Tue May 14, 2013 1:38 pm

Nizam wrote:ana rasa tidak perlu wujudkan banyak thread mengenai politik, sebaliknya banyakkan thread fiqh, hadis seumpamanya. lebih molek kita bincang mengenai fiqh politik.

Like Like Like Like hehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 14, 2013 2:42 pm

Nizam wrote:ana rasa tidak perlu wujudkan banyak thread mengenai politik, sebaliknya banyakkan thread fiqh, hadis seumpamanya. lebih molek kita bincang mengenai fiqh politik.

kena bezakan "circle of concern" dengan "circle of influence".


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by thtl on Tue May 14, 2013 4:02 pm

Letih dok memikir pasal Nuwa ni...hahaha

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Nizam on Tue May 14, 2013 4:04 pm

Beri lah peluang pada orang lain untuk jadi peneraju pakatan hehehehe

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Mohamad hafiz on Tue May 14, 2013 4:12 pm

Nizam wrote:Beri lah peluang pada orang lain untuk jadi peneraju pakatan hehehehe

Anda lah orangnye Razz hehehe gurau je

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Nizam on Tue May 14, 2013 4:17 pm

Mohamad hafiz wrote:
Nizam wrote:Beri lah peluang pada orang lain untuk jadi peneraju pakatan hehehehe

Anda lah orangnye Razz hehehe gurau je

ana baru ja nak berjinak2 dengan dunia politik kohkohkoh

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by yat on Tue May 14, 2013 10:55 pm

umno bayaq the edge ni, haha..rakyat kampung tak baa the edge ni...sebut the edge pun depa tak tau apa..

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by yat on Tue May 14, 2013 11:11 pm

Dr maza pun suruh DS anwar bg tunggu petisyen selesai di mahkamah

https://twitter.com/realDrMAZA/status/334181605394497537

@anwaribrahim apa kata jk DS bersabar shingga selesai petition d mahkamah. Beri ruang rakyat brnafas skejap. Skadar cdngn

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by najib76 on Wed May 15, 2013 3:16 am

yat wrote:Dr maza pun suruh DS anwar bg tunggu petisyen selesai di mahkamah

https://twitter.com/realDrMAZA/status/334181605394497537

@anwaribrahim apa kata jk DS bersabar shingga selesai petition d mahkamah. Beri ruang rakyat brnafas skejap. Skadar cdngn

yat kawan x ada Tweet....


najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by abu_firdaus on Wed May 15, 2013 3:55 am

sy pun suka kalau dia tak lagi aktif dlm perhimpunan. cukup sekadar menjadi penasihat & ketua pembangkang di parlimen.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: 80% mahu DSAI undur ...

Post by Sponsored content Today at 9:01 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum