nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

View previous topic View next topic Go down

nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by abu_aisyah on Fri Nov 01, 2013 6:00 pm

as-salamu 'alaikum,

benarkah nabi adam diturunkan dibumi bersama iblis dan ular?

ada kaitan hadis dibawah ini?dimana rasulullah membunuh semua ular?

ما سالمناهنٌ منذ حاربناهنٌ
"Kami tidak pernah berdamai dengannya (ular) sejak kami bermusuhan dengannya" (hadis sahih,riwayat abu dawud no 5248 dan lain dari abu Hurairah)

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by Nizam on Fri Nov 01, 2013 6:45 pm

Waalaikumsalam

Ni ana jumpa dari islamqa

It was narrated that al-Hasan al-Basri said: Adam came down in India and Hawwa’ in Jeddah, and Iblees in Dastumeesaan a few miles from Basrah, and the serpent came down in Asbahaan. This was narrated by Ibn Abi Haatim.  

Serpent tu rasanya ular kot

Fatwa penuh http://islamqa.info/en/ref/141280

Pun begitu di akhir fatwa ada menyebut

But all of these are words for which there is no evidence.

Ana try cari kat sumber lain

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by Nizam on Fri Nov 01, 2013 6:50 pm

Dari islamweb

Referring to this, Al-Qurtubi transmitted on the authority of Wahb ibn Munabbih that the accursed Satan entered Paradise hiding in the mouth of a she-snake. After she had entered Paradise, he left her body, took from the fruit of the tree that Allaah The Almighty had forbidden Aadam and Hawwaa’, may Allaah exalt their mention, to eat from, then he first whispered to Hawwaa’,may Allaah exalt her mention, who ate from it. After that, he directed himself towards Aadam and enticed him. In this regard, it was also said that Hawwaa’ encouraged Aadam, may Allaah exalt their mention, to eat from the tree and told him that she had eaten from it but had not been harmed. After eating from the tree, their private parts appeared to them and they, therefore, became sinners. Afterwards, Allaah The Almighty ordered Aadam to descend to the earth from which he had been created. The snake was cursed after this incident and enmity was planted between her and the offspring of Aadam forever and, therefore, we are commanded to kill snakes.

http://www.islamweb.net/emainpage/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=28220

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by Nizam on Fri Nov 01, 2013 6:51 pm

Cuma sumber mana tak tau

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by thtl on Fri Nov 01, 2013 9:31 pm

abu,
hadis Abu Daud itu tak ada kaitan dgn ular Nabi Adam.
Nabi hanya perintah membunuh uar yg bisa sahaja di tanah arab spt rattle snake,
Nizam, apa yg anda nukilkan itulah yg dinamakan sumber Israeliyat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by Nizam on Wed Nov 06, 2013 5:50 am

Like 

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by abu_aisyah on Fri Nov 08, 2013 7:09 am

kisah israiliyat itu bercanggah dengan al-quran kan?maka ditolak?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by thtl on Fri Nov 08, 2013 9:07 am

manhaj salafiyah tawaqquf (silence mode) dgn kisah2 Israeliyat, kecuali yang datang dari mulut Nabi saw sendiri..apa yg ada dalam kitab2 Injil dan Taurat, kita no comment. Tapi kita tidak sebarkan kpd org Islam.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by ummuyaser on Fri Nov 08, 2013 6:22 pm

Bagaimana pula dengan hadith Rasulullah saw yang berbunyi;

ورواه البخاري من حديث عبد الله بن عمرو بلفظ: "بلغوا عني ولو آية، وحدثوا عن بني إسرائيل ولا حرج، ومن كذب علي متعمداً، فليتبوأ مقعده من النار".

"Sampaikanlah daripada Ku walaupun satu ayat. Dan bawakanlah cerita dari Bani Israel , tidak mengapa, barangsiapa yang berdusta atas namaku secara nekad maka bersedialah tempat duduknya di Neraka"?

Apakah maksud hadith ni dalam perkara menukilkan sesuatu dari Bani Israel, ye?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by thtl on Fri Nov 08, 2013 6:51 pm

UY,
kisah Israeiyat yg Nabi saw maksudkan tu yg ada sanad (disahkan sahih atau hasan oleh ulamak ahli sunnah yg ada autoriti), yg ada manfaat utk dijadikan teladan. Cthnya: tongkat Musa ni kayu jenis apa, anjing ashabul Kahfi ni kaler apa dan jenis apa? apa nama burung yg dicincang oleh Ibrahim AS dan dihidupkan semula oleh Allah. ini semua kisah yg tak ada manfaat tapi ada dalam kitab Yahudi..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by Pidot on Sun Nov 10, 2013 9:02 am

setahu saya..dalam Bible 2 Corinthians ada dikisahkan syaitan menyerupai ular ketika menghasut Eve dan Adam.. -penekanan:kisah dalam Bible sahaja..di dalam Bible word serpent selalu dikaitkan dengan ular... WA

*betulkan jika saya silap.

Pidot
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 37
Join date : 20/04/2013
Age : 26
Location : Jalan Kebun, Shah Alam

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by thtl on Sun Nov 10, 2013 10:18 am

Israeliyat la tu, kalau ulama' ahli sunnah sahkan cerita tsb sama dgn kandungan dalam AQ dan ia ada manfaat buat kita, maka boleh disebarkan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by Ad-Dien on Wed Nov 13, 2013 1:28 pm

ada kitab khusus tentang perbahasan Israilliyat ini. Ada masa nanti saya share point-point penting berkaitannya, insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by abu_aisyah on Sat Nov 16, 2013 5:43 am

ok dien,saya sedia menanti! Wink

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: nabi adam di turunkan ke bumi bersama ular juga

Post by Sponsored content Today at 9:10 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum