qadha solat yg dahulu

View previous topic View next topic Go down

qadha solat yg dahulu

Post by hafiz on Sat Feb 22, 2014 3:40 am

Assalamualikum ustaz.
klau dulu tingglkn solat, adakah wajib diqadha? saya ada baca dikatakan haram utk kita solat sunat selagi qadha belum dihabiskan. betulkh begitu?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by thtl on Sat Feb 22, 2014 8:32 am

Jawab:
Qadha solat di zaman lampau antara hukum fiqh yg baru yang tidak dikenali di zaman salaf as-soleh, sebab zaman tsb, kaum munafiq pun tak tinggal solat...
Ia menjadi fenomena di zaman moden sahaja, maka hukum asalnya tak ada. ini kerana hukum asal, sapa2 yg tinggal solat dgn sengaja adalah kufur, sbb tu generasi dulu tak akan tinggalkan solat walaupun ketika perang meletus dan semua org terdahulu ketika nak mati, wasiat paling utama mereka kpd anak cucu ialah jangan syirikkan Allah,sentiasa taqwa, jangan buat bid'ah dan jangan tinggalkan solat.
Maka nak selesai isu ramai org tak solat zaman muda, Jumhur (4 mazhab) kata kena qadha dan lakukan sedaya mungkin. alasan, hutang dgn Allah tetap kena bayar.
Adapun syaikhul Islam Ibn Taymiyah, seorang muhaqqiq yg ulung, menolak pendapat jumhur atas alasan, macam mana nak qadha, sdangkan hukumnya tidak ujud dan tidak pernah dilakukan oleh salafusoleh. Kalau dikatakan boleh qadha', ini menunjukkan solat boleh ditinggalkan dan di qadha di lain masa. maksudnya muslim akhir zaman akan anggap tinggalkan solat itu bukan isu kufur lagi...
maka Ibn Taymiyah menyatakan qadha spt itu tidak sah.
cadangan beliau:
taubat nasuha dan banyakan solat sunat, antaranya yg utama ialah solat malam.

saya syorkan pilih pendapat Imam Ibn Taymiyah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by hafiz on Sat Feb 22, 2014 9:25 am

saya sebelum ini ada gak baca pendapat yg kedua tu iaitu bnykkn solat sunat... jadi, pendapat kedua adalah lebih tepat ye ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by thtl on Sat Feb 22, 2014 10:43 am

ia bergantung kpd tuan punya badan, kalau jenis was-was, ambil pendapat 4 mazhab...kalau lima tahun tak solat, maka qadhalaa lima tahun punya solat...
ditakuti kalau ambil pendapat Ibn Taymiyah dan Ibn Hazm, akan was-was spanjang hayat dan rasa bersalah...
sebab nak pilih mana yg satu yg kuat ni memerlukan ilmu USYUL yg kuat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by hafiz on Sat Feb 22, 2014 2:31 pm

dh kliru dh saya. nk plh mana? nk kata saya was2, mcm xde. mcm ustaz syorkan plh pendpt Ibn Taymiyah. klau kira2 lbh kurng dlm 5 thn lh kot.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by thtl on Sat Feb 22, 2014 7:21 pm

kalau x was-was, boleh amalkan la fatwa Ibn Taymiyah tu...syarat kena taubat, banyakkan solat sunat dan sedekahlah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by Ad-Dien on Sun Feb 23, 2014 6:55 am

ada hadith tentang tertinggal solat, nabi dan sahabat ada tertinggal solat kerana tertidur Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by thtl on Sun Feb 23, 2014 7:02 am

itu dalil TERtinggal solat...

yg kita dok discuss ni SENGAJA tinggalkan solat selama 5 tahun...

ini mana ada dalil Dien...salaf tak pernah tinnggal solat dgn sengaja

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by Ad-Dien on Sun Feb 23, 2014 7:44 am

thtl wrote:itu dalil TERtinggal solat...

yg kita dok discuss ni SENGAJA tinggalkan solat selama 5 tahun...

ini mana ada dalil Dien...salaf tak pernah tinnggal solat dgn sengaja

Kalau sengaja tertinggal, anggaplah dia juhala'. Ya, salaf as-Soleh tiada yang tertinggal begitu.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by thtl on Sun Feb 23, 2014 8:55 am

itulah kes juhala' la ni...kalau kes tertidur atau terlupa tak ada masalah, mmg boleh qadha'...org yg tidur, hendaklah solat bila bangun, walaupun dah abis waktu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qadha solat yg dahulu

Post by Sponsored content Today at 3:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum