terlupa sujud sahwi

View previous topic View next topic Go down

terlupa sujud sahwi

Post by sitisu on Sat Sep 27, 2014 5:49 am

Assalamualaikum..

1. Kalu kita terlupa rakaat dalam solat hendaklah kita ambil yang paling sedikit rakaat dan teruskan . kemudian buat sujud sahwi pada akhir sebelum salam kan?

tapi macama kalau kita lupa sujud sahwi tu? dah terbagi salam dulu. kene terus sujud balik lepas salam ke atau buat solat semula? Smile

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: terlupa sujud sahwi

Post by hafiz on Sun Sep 28, 2014 12:43 pm

Waalaikummussalam.
Setahu saya, sujud sahwi itu sendiri sunat maka sah lah solat. Kalau pasal sujud sahwi selepas salam, memang ada keadaan perlu buat demikian tapi ikut keadaan di atas kena sebelum. Tapi tak pasti boleh ke buat selepas salam kalau terlupa.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terlupa sujud sahwi

Post by mdazam54 on Thu Oct 02, 2014 12:17 pm

Salam,

walaupun sunat, tapi kita still "berhutang" solat tu,,,,,,
teruskanlah sujud sahwi walaupun lepas bagi salam, ianya boleh dilakukan selagi belum keluar dari masjid

dalil ? dah lupa, sorry tak ingat la nak cari kat mana

mdazam54
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 36
Join date : 10/06/2012

Back to top Go down

Re: terlupa sujud sahwi

Post by sitisu on Tue Oct 07, 2014 6:56 am

Thank hafiz, saya pun ada fikir macamtu jugak. jadi saya tak ulang semula solat.
hmmm... kalu macam tu en.mdazam54, mestikah saya qada' semula solat2 saya? sbb saya mmg ingat tak pelu ulang semula dan saya pun tak sujud sahwi selepas salam tu...???

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: terlupa sujud sahwi

Post by abu_firdaus on Tue Oct 07, 2014 1:32 pm

Tak perlu qada

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terlupa sujud sahwi

Post by Sponsored content Today at 9:09 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum