mesin basuhan

View previous topic View next topic Go down

mesin basuhan

Post by sitisu on Thu Oct 09, 2014 6:01 am

asslamaualaikum..
menurut topik2 sblm ni,basuh pakaian yang ada najis ringan/dimaafkan spt darah nyamuk yg sedikit dsb menggunakan mesin basuh adalah suci dan boleh dibuat solat kan.
soalan saya (br bbrp hari terfikir..)

percikan air basuhan semasa mesin basuh tu bergerak ( wash, rinse dan spin ) selalunya akan terpercik pada penutup/lid dan sekitar kepala tub mesin tu. suci ke air percikan tu? terutamanya pusingan pertama yang tentunya masih kotor baju2 tadi.

selepas mesin berhenti kain akan ditarik keluar dari tub tu dan sudah tentu akan mengenai pada percikan air yang ada pada kepala tub dan lid tadi.. suci dan boleh buat solat kah?

mohon penjelasan segera sesiapa yang tahu hukumnya. Smile

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by abu_firdaus on Thu Oct 09, 2014 7:07 am

tak perlu fikir terlampau mendalam dlm masalah ini. cukup dgn kita yakin apa yg dibasuh oleh mesin itu adalah bersih. kerana jika bernajis perlu ada bukti jelas dia bernajis (bau, warna..). kalau dah cium pun bau sabun wangi dan jelas nampak bersih, maka bersih la ia.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by sitisu on Thu Oct 09, 2014 7:30 am

abu_firdaus wrote:tak perlu fikir terlampau mendalam dlm masalah ini. cukup dgn kita yakin apa yg dibasuh oleh mesin itu adalah bersih. kerana jika bernajis perlu ada bukti jelas dia bernajis (bau, warna..). kalau dah cium pun bau sabun wangi dan jelas nampak bersih, maka bersih la ia.


Terima kasih abu_firdaus Smile Like

Saya mmg yakin basuhan tu dah bersih. cumanya percikan dari basuhan pertama yang kena lid dan tub yang tentunya sedang mencuci pakaian yang terkena najis ringan tadi( sblm masukkan ke dalam mesin mmg dah nmpk najis ringan tu,cth drh nyamuk, air liur basi anak, dsb )tadi sebelum rinse 2x dgn air bersih.. klu ikut penerangan tuan abu_firdaus di atas kira bersih jugaklah percikan tu ye? Maaf ye bnyk tanya.. mohon pencerahan lagi.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by abu_firdaus on Thu Oct 09, 2014 7:38 am

sy faham soalan saudari. saya maksudkan tak perlu pun fikir pasal percikan tu.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by sitisu on Thu Oct 09, 2014 7:43 am

oh ok. maknanya tidak mengapa dengan percikan tu.? dan Ia tidak menjejaskan langsung pakaian2 basuhan tadi la? mcm tu eh

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by abu_firdaus on Thu Oct 09, 2014 9:19 am

mengikut pemahaman saudari sendiri, najis kecil itu jenis yg dimaafkan. kalau dimaafkan kenapa pula risau tentang percikannya? sedangkan percikannya itu sudah pun dicairkan oleh air dan dimasukkan dgn sabun.

seperti yg telah dinasihat sebelum ini, kerisauan saudari ini termasuk perkara was-was yang sepatutnya diabaikan saja. selagi difikirkan selagi itu kita tak dapat focus pada amal ibadah.

wallahua'lam.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by hafiz on Thu Oct 09, 2014 10:49 am

Klau pringkt awal lagi was2 tu, kena fight betul2 kasi hilang. Kalau tak boleh jadi teruk sampai thp merepek. Dtng dri pengalaman sndiri. Tapi takdalah teruk bebenar was2 saya tu sbelum ni.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by sitisu on Thu Oct 09, 2014 11:06 am

itu termasuk was-was ye..astarghfirullah..
mmg sy sdg masih fight was2 ni takut jadi teruk sampai tahap merepek bak kata hafiz Smile Like
sebb itu apa yang sy rasa tak tahu dan konfius sy suka bertanya terutama dlm forum ini.
Terima Kasih ye semua. Kalu sy tanya2 lagi..jgn jemu jawab yerr.. Smile

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by abu_firdaus on Thu Oct 09, 2014 11:48 am

kalau saudari guna kaedah 'ain najis, mudah saja. 'ain maksudnya ada bau/rasa/warna, atau org putih panggil physical presence. kalau tak ada 'ain tersebut anggaplah saja tiada najis.

kalau ada perasaan rasa2/agak2/mungkin/kot2/takut2 ada najis, anggap saja tiada najis selagi tiada 'ainnya. maka anda terselamat dari penyakit was-was, dan tak perlu bertanya lagi kes yg seumpama.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by sitisu on Fri Oct 10, 2014 7:45 am

abu_firdaus wrote:kalau saudari guna kaedah 'ain najis, mudah saja. 'ain maksudnya ada bau/rasa/warna, atau org putih panggil physical presence. kalau tak ada 'ain tersebut anggaplah saja tiada najis.

kalau ada perasaan rasa2/agak2/mungkin/kot2/takut2 ada najis, anggap saja tiada najis selagi tiada 'ainnya. maka anda terselamat dari penyakit was-was, dan tak perlu bertanya lagi kes yg seumpama.

Terima kAsih atas tips berguna. Moga dipermudah Allah urusan abu_firdaus.. Like Smile

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by sitisu on Fri Oct 10, 2014 7:52 am

abu_firdaus wrote:kalau saudari guna kaedah 'ain najis, mudah saja. 'ain maksudnya ada bau/rasa/warna, atau org putih panggil physical presence. kalau tak ada 'ain tersebut anggaplah saja tiada najis.

kalau ada perasaan rasa2/agak2/mungkin/kot2/takut2 ada najis, anggap saja tiada najis selagi tiada 'ainnya. maka anda terselamat dari penyakit was-was, dan tak perlu bertanya lagi kes yg seumpama.

Terima kAsih atas tips berguna. Moga dipermudah Allah urusan abu_firdaus.. Like Smile

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: mesin basuhan

Post by Sponsored content Today at 12:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum