apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

View previous topic View next topic Go down

apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by kalepensel on Thu Feb 23, 2012 2:16 am

"Mimpi benar seorang mu’min adalah satu juzu’ dari 46 juzu’ kenabian.”

apa maksud hadis ni? adakah ia bermaksud orang mu'min yang bermimpi itu ialah orang yang betul2 mu'min?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by thtl on Thu Feb 23, 2012 5:56 am

Nabi saw nak ajar mathematics kpd sahabat-sahabatnya..

ini perkiraan dalam Tafsir al-Aloosi:

wahyu turun selama 23 tahun = 276 bulan

wahyu turun dalam bentuk mimpi selama 6 bulan

Maka 6/276 = 1/46

Ini bermakna org yg bermimpi itu adalah benar2 lelaki mukmin.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Ad-Dien on Thu Feb 23, 2012 7:39 pm



aik? bukan 45 ke? hehe... calculation error tuu.. Smile

ورؤيا المسلم جزء من خمس واربعين جزءا من النبوة

(Muslim, Kitab al-Ru'ya 15:20)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by thtl on Thu Feb 23, 2012 7:51 pm

dien kena kumpul kesemuanya, ada 45, 46, 47, 70 pun ada...sebab masing ijtihad selama mana Nabi menerima wahyu melalui media mimpi, 5 bulan, 6 bulan, 7 bulan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Ad-Dien on Thu Feb 23, 2012 7:55 pm

thtl wrote:dien kena kumpul kesemuanya, ada 45, 46, 47, 70 pun ada...sebab masing ijtihad selama mana Nabi menerima wahyu melalui media mimpi, 5 bulan, 6 bulan, 7 bulan

saya jumpa yang 45 je..huhu.. dorar


إذا اقترب الزمان لم تكد رؤيا المسلم تكذب . وأصدقكم رؤيا أصدقكم حديثا . ورؤيا المسلم جزء من خمسة وأربعين جزءا من النبوة والرؤيا ثلاثة : فرؤيا الصالحة بشرى من الله . ورؤيا تحزين من الشيطان . ورؤيا مما يحدث المرء نفسه . فإن رأى أحدكم ما يكره ، فليقم فليصل . ولا يحدث بها الناس . قال : وأحب القيد أكره الغل . والقيد ثبات في الدين . فلا أدري هو في الحديث أم قاله ابن سيرين .
الراوي: أبو هريرة المحدث: مسلم - المصدر: صحيح مسلم - الصفحة أو الرقم: 2263
خلاصة حكم المحدث: صحيح

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by thtl on Thu Feb 23, 2012 7:57 pm

search sittah wa arba'ien pulak..kemudian sab'ah, kemudian sab'een

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Ad-Dien on Thu Feb 23, 2012 8:07 pm

thtl wrote:search sittah wa arba'ien pulak..kemudian sab'ah, kemudian sab'een

banyak tuuuuu...huhu..

capek

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by thtl on Thu Feb 23, 2012 8:23 pm

apa susahnya, dorar yg tlg carikan, dien type key words je...

pasal apa saya suruh, sebab dien tanya kenapa dien cuma jumpa 45 je..sebenarnya dien belum cari lagi dah buat conclusion..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Ad-Dien on Thu Feb 23, 2012 8:32 pm

thtl wrote:apa susahnya, dorar yg tlg carikan, dien type key words je...

pasal apa saya suruh, sebab dien tanya kenapa dien cuma jumpa 45 je..sebenarnya dien belum cari lagi dah buat conclusion..hehehe

hehe..minta ihsan kasi keyword yang boleh keluar semua matan nya..

sebab tak ramai yang tahu ada percanggahan dalam bilangan..contoh nya hadith ni..45, 46, 47 etc..

Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by thtl on Thu Feb 23, 2012 8:35 pm

ana dah kasi kat atas nun

search sittah wa arba'ien pulak..kemudian sab'ah, kemudian sab'een

dien kena try n error, key in arabic numeral dalam dorar tu..atau islam.web

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Ad-Dien on Thu Feb 23, 2012 8:41 pm

thtl wrote:ana dah kasi kat atas nun

search sittah wa arba'ien pulak..kemudian sab'ah, kemudian sab'een

dien kena try n error, key in arabic numeral dalam dorar tu..atau islam.web

tak, yang tu saya faham..maksud saya..

macam mana nak tahu hadith yang berkaitan bilangan sesuatu tu ada banyak riwayat yang berlainan bilangannya...contoh macam hadith mimpi tu...yang saya tahu cuma 45 mimpi..
bila ustaz cakap baru lah saya tahu dalam riwayat lain ada 46,47,70 etc...

jadi macam mana method kita nak tahu ada perbezaan dalam hadith yang berkaitan nombor dan bilangan macam tu ye??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by thtl on Thu Feb 23, 2012 8:43 pm

sebab saya kan dah senarai koleksi kitab2 mimpi yg saya ada..kat dalam kitab2 tulah dah dibahaskan...kalau tidak camna ana nak tadbir mimpi, kalau perbahasannya ana tak baca?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Ad-Dien on Thu Feb 23, 2012 8:47 pm

thtl wrote:sebab saya kan dah senarai koleksi kitab2 mimpi yg saya ada..kat dalam kitab2 tulah dah dibahaskan...kalau tidak camna ana nak tadbir mimpi, kalau perbahasannya ana tak baca?

ustaz baca kitab pdf yang tebal 2 tu??
aduh saya kalau dengan pdf jadi kurang nafsu nak baca, perasaan membaca tu tak sama macam pegang buku..huhu..

tambahan membaca lama-lama di pc sakit mate.. :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by thtl on Thu Feb 23, 2012 8:49 pm

kitab mimpi semua ori, tak ada PDF..sebab ia rujukan wajib maa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Ad-Dien on Thu Feb 23, 2012 8:58 pm

thtl wrote:kitab mimpi semua ori, tak ada PDF..sebab ia rujukan wajib maa..

yang kitb pdf yg ada tu bace ke?tak sakit mate ke..haha

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by thtl on Fri Feb 24, 2012 6:13 am

baca bila perlu je, nama pun rujukan. kita zoom in kpd page yg kita nak rujuk ajelaa..so baca setengah atau 1-2 mukasurat je...pdf ni penting kpd Panel fiqh dan panel hadith utk rujukan yg pantas

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 24, 2012 7:05 am

thtl wrote:baca bila perlu je, nama pun rujukan. kita zoom in kpd page yg kita nak rujuk ajelaa..so baca setengah atau 1-2 mukasurat je...pdf ni penting kpd Panel fiqh dan panel hadith utk rujukan yg pantas

sama lah macam saya..insyaAllah saya akan cuba membaca kitab pdf dari mula sampai habis nanti..cuma itu lah..perasaan nya lain..

sampai saya sanggup pi fotostat pdf tu kalau nak baca..huhu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apa maksud mimpi orang mu'min adalah satu juzuk daripada 46 kenabian?

Post by Sponsored content Today at 5:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum