PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

View previous topic View next topic Go down

PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by UmmMohammadAisha on Wed Mar 21, 2012 1:57 pm

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Alhamdolillah, diam tak diam kita telahpun memasuki lawatan ke 4 sejak projek ini dimulakan.

Ya Rabbana, mudahkanlah bagi kami dan berikanlah kami kekuatan untuk meneruskan projek ini...ameen.

Untuk makluman, inshaAllah kita akan melakukan lawatan ke-4 seperti berikut:

Obj: Memulakan kelas pendidikan asas anak2 Sg Gabai dan melibatkan orang2 dewasa lelaki.

Aktiviti utama:
1. pengenalan kepada A,B,C dengan akedah fonetik
- inshaAllah akan menggunakan alat bantuan daripada siri BACALAH ANAKKU. Boleh lihat di:

2. merancang projek bercucuk tanam - memula interaksi dengan orang dewasa setempat
- akh Zahid bercadang untuk memulakan projek tanaman bermula dengan mngenalpasti tempat bercucuk tanam dan berbincang dengan ahli dewasa Post Sg Gabai. Sesiapa ahli forum (lelaki) yang ada masa untuk diluangkan bersama akh Zahid bolehlah turut serta sebab kami2 akan fokus pada anak2 saja, inshaAllah. Boleh PM terus Br Zahid (zaidkjg) di forum ini, inshaAllah.

Bagi anak2, aktiviti permainan akan juga diadakan supaya mereka tidak boring, inshaAllah.

Tarikh/Hari: 25 Mac, 2012 / Ahad

Masa: 8.30am - 12.30pm

Berkumpul: ABIM Ampang dan Masjid Bt 18, Hulu Langat (bergantung kepada volunteers)

SINI


Keperluan:
1. Volunteers untuk jadi pengajar (at least 4 orang) - setiap anak2 akan dibahagikan ikut tahap komunikasi maka cara dan tahap pengajaran mungkin sedikit berbeza dan 1 kumpulan untuk mereka yang dah ke sekolah.

2. Volunteers lain untuk bantu persiapan dan kekemasan dan berinteraksi dengan remaja mereka

3. Volunteer lelaki (1) - jurugambar

4. Volunteer lelaki (at least 1, the more the merrier) - bantu urusan diskusi dan penyediaan tapak projek cucuk tanam akh Zahid. Dan inshaALlah akan menanam pokok bunga sebagai permulaan. Kemudian akan dibincang2 kesesuaian tanaman sayuran2 yang boleh ditanam di kawasan sama, inshaAllah. Please join us pria2 sekalian.

Untuk menyerahkan diri sila PM saya. Untuk urusan no. 4 - boleh terus hubungi akh Zahid inshaALlah zaidkjg@yahoo.com.

Untuk mendapat gambaran kawasan boleh view gambar DI SINISG GABAI

Untuk kenali anak Sg Gabai, kenali mereka DI SINIANAK2 SG GABAI

Untuk lawatan2 sebelum ini DI SINIDI SINI

Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh


Last edited by UmmMohammadAisha on Wed Mar 21, 2012 2:13 pm; edited 1 time in total

UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Points : 23
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by UmmMohammadAisha on Wed Mar 21, 2012 2:08 pm

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

LAGI TAWARAN HEBAT!!!

Kami ingin mewar-warkan tawaran berikut bagi ahli forum dan volunteers sekalian. Ini hanya pemberitahuan awalan untuk projek library tetapi untuk tikar getah, inshaALlah boleh dibuat pada lawatan ini atau akan datang, inshaAllah.

PROJEK MENAIK TARAF SURAU@DEWAN BELAJAR & BAHAN BACAAN - POST SG GABAI.

Makluman:

Menaik taraf surau dan alat bantu pendidikan

1. Menukar tikar getah yang sudah koyak dan berlubang.

2. Tangki air - Pak Isa telahpun setkan untuk perbaiki tangki dan akan memulakan kerja2 pembaikan soon. Pak Isa akan sponsor. (Sekadar makluman).

3. Meja kecil - sedozen atau lebih meja (yang orang biasa guna untuk mengaji di lantai) akan dibeli untuk keselesaan dan kemudahan anak2 belajar.

4. Bahan bacaan - inshaALlah kami akan mengujudkan sudut bacaan bagi anak2 ini bermula dari usia 3 tahun hingga ke 15 tahun. Kami belum berbincang terperinci tentang tajuk2 buku dan majalah yang sesuai buat mereka tetapi kami rasakan ahli2 forum juga punya idea jenis2 buku dan bahan bacaan yang dapat membantu anak2 ini. Cuma perlu diingatkan mereka ni 'suci' jadi bahan bacaan haruslah tidak ada unsur2 yang tidak sihat.

Termasuk dalam bahan bacaan yang dialu-alukan:
1. Pendidikan asas - mengira dan membaca
2. Ensiklopedia - tentang apa saja terutama haiwan, pokok, kenderaan (benda2 yang mereka tak biasa tgk di kawasan mereka, kita biasa tgk)
3. Kamus bergambar
4. Bahan2 buku kreatif
5. Bahan bacaan J-Qaf termasuk Iqra dan majalah islamic kanak2 (tapi minta tidak terlalu banyak tulisan atau artikel, ringkas2 saja)

Buku2 yang lebih advance lagi kami tak tahu sesuai ke tidak sebab yang remaja pun tak ke sekolah. InshaALlah akan di update.


NOTA PENTING:

No. 1 dan 3 - telah ada donor yang sudi sponsor TETAPI volunteers dialu-alukan untuk menghulur donation - supaya kita punya rasa ownership terhadap projek ini Smile . Ahli2 forum juga ditawarkan untuk melabur dalam saham akhirah 1 dan 3 ini inshaAllah.

Donation bentuk kewangan tidak kira besar atau kecil, bermula dengan RM1, inshaAllah. Jumlah kekurangan dari harga tikar akan diambil disubangkan oleh donor tersebut, inshaALlah

No. 4 - belum ada sesiapa yang menawarkan diri, inshaAllah ahli2 forum boleh tawarkan sebuah buku seorang pun inshaAllah, sangat baik. Sangat meng-alu2-kan tawaran buku berbanding wang untuk no. 4 ini. Sebagaimana kita memilih buku2 untuk memacu minda anak2 kita, begitulah juga inshaALlah kita tawarkan untuk anak2 ini. Antum - ibu2 dan bapa2 - tentunya lebih arif buku apa untuk ditawarkan, inshaAllah. Smile

Cuma kami sangat2 tidak meng-alu2-kan buku2 lama yang kita sendiri tak sedap memandang keadaan fizikalnya.

Mereka anak2 baru belajar, walaupun tidak berada tidak bermakna mereka hanya layak untuk buku2 yang dah uzur. Harap kita hormati mereka sebagaimana kita hormati dan sayangi anak2 kita (maaf, dah biasa sangat dengan derma2 baju dan buku2 yang dah status ke recycle bin...sangat beristighfar menerimanya). :shock:

'Ala kulli haaal...sila PM saya untuk berurusan seterusnya, inshaAllah.
Untuk para ikhwan, boleh saja terus berurusan dengan akh Zahid sebagai mewakili kami, inshaAllah.


Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Points : 23
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 1:00 pm


sungai gabai di mana ye?

moga dakwah ni dimudahkan oleh Allah

ajak syeikh thtl lah...aritu dakwah kat bukit bintang tak pi..kena turun padang !! hehe Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 1:47 pm

tolong sikit aa..anggaplah thtl dah tak ada di malaysia...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 6:20 pm

thtl wrote:tolong sikit aa..anggaplah thtl dah tak ada di malaysia...hehehe

haha...kena pi dakwah di malaysia dulu baru boleh ke jazan..tu syarat sah nyer...hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 7:25 pm

dakwah ni serah kat dien lah pulak, ana dah banyak buat benda2 tu sumer ketika usia ana sama dgn dien dulu...kalau ana buat semua, apa yg dien nak buat?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 8:06 pm

thtl wrote:dakwah ni serah kat dien lah pulak, ana dah banyak buat benda2 tu sumer ketika usia ana sama dgn dien dulu...kalau ana buat semua, apa yg dien nak buat?

itu masa muda..hehe...
yeke banyak ni? :?: :?: :?: Wink Wink

ana duduk menadah kitab ler..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 8:09 pm

ana kan lama dok dalam IM, maka benda2 ni selalu sangat buat...dakwah IM ada dua: dakwah ammah dan dakwah fardiah..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 8:23 pm

thtl wrote:ana kan lama dok dalam IM, maka benda2 ni selalu sangat buat...dakwah IM ada dua: dakwah ammah dan dakwah fardiah..

hehe..tau dalam IM ada dakwah tu..

tak da story dalam travelog pun..story cinta ada banyak..heheheh...bunga-bunga noohhh KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 8:25 pm

ayak, tara baca ka..

saya kan Imam Pusat Islam kalamazoo, Imam Pusat Islam Des Moines..

detail mana boleh cerita, nanti riya' pula..bila dah buat novel nanti, akan masuklaa sikit-sikit..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 8:33 pm

thtl wrote:ayak, tara baca ka..

saya kan Imam Pusat Islam kalamazoo, Imam Pusat Islam Des Moines..

detail mana boleh cerita, nanti riya' pula..bila dah buat novel nanti, akan masuklaa sikit-sikit..

takpa..nanti baca ..hehe..
sebab nanti mesti akan dibaca bila dah dicetak..baru feeling..kalau baca semua nanti tak suprise..hehe

p/s- nanti buat trip ke kalamazoo nak? hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 8:35 pm

penat je tulis, dien tarak baca pon...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 8:53 pm

thtl wrote:penat je tulis, dien tarak baca pon...

bace lerr...hehe :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PBSB Orang Asli Sg Gabai: Program Pendidikan 1 & Kemasyarakatan 3 - Ahad, 25 Mac 2012

Post by Sponsored content Today at 9:10 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum