4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

View previous topic View next topic Go down

4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by yat on Thu May 31, 2012 8:37 pm

Riwayat Facebook...



Dikatakan 4 perisai orang mukmin bagi menghadapi iblis serta kuncu-kuncunya

1. Masjid
2. Membaca Al-Quran serta merenung akan maknanya
3. Solat
4. Melihat wajah orang alim dan zuhud

*Perisai yang paling baik ialah melihat wajah orang alim ketika menghadapi penyakit was-was..
Gmbr : Habib Ali Al Jufri yang kita kasihi sempena kunjungan Talk di UIAM


Last edited by yat on Thu May 31, 2012 8:42 pm; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Nizam on Thu May 31, 2012 8:40 pm

yat wrote:Riwayat Facebook...



Dikatakan 4 perisai orang mukmin bagi menghadapi iblis serta kuncu-kuncunya

1. Masjid
2. Membaca Al-Quran serta merenung akan maknanya
3. Solat
4. Melihat wajah orang alim dan zuhud

*Perisai yang paling baik ialah melihat wajah orang alim ketika menghadapi penyakit was-was..
Gmbr : Habib Ali Al Jufri yang kita kasihi sempena kunjungan Talk di UIAM

???????????

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by yat on Thu May 31, 2012 8:41 pm

amcm bro tryla, print gambaq dia satu, was-was ja tatp dengan penuh kasih syang...

Laughing

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by thtl on Thu May 31, 2012 8:47 pm

hehehe

FB tu tak sebut hadis pun..

cuma ayatnya.."dikatakan"
kemungkinan petua manusia...


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Nizam on Thu May 31, 2012 8:48 pm

yat wrote:amcm bro tryla, print gambaq dia satu, was-was ja tatp dengan penuh kasih syang...

Laughing

Kalau dia kata duduk dalam majlis ilmu atau mendampingi orang2 alim ok la gak, ni dia kata tgk wajah hmmm very the lain la

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by thtl on Thu May 31, 2012 8:53 pm

asalnya dari hadis dha1if jiddan:

و النظر في وجه العالم عبادة


"dan melihat wajag org alim adalah ibadah"

lalu depa ubah kepada, "melihat wajah org alim, selamat dari Iblis

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 31, 2012 9:14 pm

teringat pulak Wadd, Suwa', Yaghuts, Ya'uq, dan Nasr.

bermula dengan sekadar dibuatkan kenang-kenangan berupa ukiran patung agar orang ramai lebih bersemangat untuk beribadah, dan akhirnya bertukar menjadi sembahan.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by thtl on Thu May 31, 2012 9:19 pm

zsm,

ia mmg dah berulang kembali, kali nama tu diubah kpd habib, haddad...Imam 12

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by salmonella on Fri Jun 01, 2012 6:27 pm

Saya mendapat tahu surau dekat rumah saya ada menjemput penceramah luar; Habib Ali Zainal Abidin Al-Hamid sempena Isra' mikraj. Mungkin sekapal dengan habib yang disebut di atas. Adakah wajar untuk menghadirinya?

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 7:20 pm

mmg sekapal...hehehe

kalau tak pernah dengar ceramah org tareqat habib, elok dengarlah...kemudian enta nilai sendiri...duk sat dalam 30 min pun OK

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 5:01 pm

salmonella wrote:Saya mendapat tahu surau dekat rumah saya ada menjemput penceramah luar; Habib Ali Zainal Abidin Al-Hamid sempena Isra' mikraj. Mungkin sekapal dengan habib yang disebut di atas. Adakah wajar untuk menghadirinya?

beliau akan ke temerloh jaya minggu ini atau minggu depan. Sudah pernah mendengar, pengisiannya sama..lebih kurang, Allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 5:19 pm

Habib cakap pasal apa berkenaan Israk-Mikraj dien?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 5:39 pm

thtl wrote:Habib cakap pasal apa berkenaan Israk-Mikraj dien?

Habib Ali belum pernah saya hadir dan dengar kuliahnya berkaitan isra' mi'raj..cuma hari tu hadir ke sini dengan seorang syeikh al-Azhar (nama tak ingat)...kebiasaannya dimulakan dengan qasidah dan selawat yang berbagai jenis tempo dan melodi pembawaannya...biasalah tu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 5:42 pm

itulah TG Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 5:54 pm

thtl wrote:itulah TG Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki

bukan-bukan beliau. Saya kenal syeikh NMAB tu.. yang hadir aritu syeikh dari Uni al-Azhar, katanya beliau antara panel penyemak mushaf al-Quran dunia..allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 5:56 pm

nak semak apa lagi, hehehe ke penyemak? Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Ahmad Shamil on Sat Jun 02, 2012 6:00 pm

Ad-Dien wrote:
salmonella wrote:Saya mendapat tahu surau dekat rumah saya ada menjemput penceramah luar; Habib Ali Zainal Abidin Al-Hamid sempena Isra' mikraj. Mungkin sekapal dengan habib yang disebut di atas. Adakah wajar untuk menghadirinya?

beliau akan ke temerloh jaya minggu ini atau minggu depan. Sudah pernah mendengar, pengisiannya sama..lebih kurang, Allahua'lam

erk..knp temerloh jaya semakin kerap dikunjungi mereka..hari tu mufti dan zamihan..ini habib plak

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 6:03 pm

entah2 Pokding pun ada kat situ...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 6:17 pm

Abu_Zubair wrote:
Ad-Dien wrote:
salmonella wrote:Saya mendapat tahu surau dekat rumah saya ada menjemput penceramah luar; Habib Ali Zainal Abidin Al-Hamid sempena Isra' mikraj. Mungkin sekapal dengan habib yang disebut di atas. Adakah wajar untuk menghadirinya?

beliau akan ke temerloh jaya minggu ini atau minggu depan. Sudah pernah mendengar, pengisiannya sama..lebih kurang, Allahua'lam

erk..knp temerloh jaya semakin kerap dikunjungi mereka..hari tu mufti dan zamihan..ini habib plak

itulah yang menghairankan saya..dikhabar bahawa ada antara ajk masjid TJ tuu yang kuat asyairah/ tasauf.. Allahua'lam.. moga Allah memberi jalan terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Ahmad Shamil on Sat Jun 02, 2012 6:18 pm

Ad-Dien wrote:
Abu_Zubair wrote:
Ad-Dien wrote:
salmonella wrote:Saya mendapat tahu surau dekat rumah saya ada menjemput penceramah luar; Habib Ali Zainal Abidin Al-Hamid sempena Isra' mikraj. Mungkin sekapal dengan habib yang disebut di atas. Adakah wajar untuk menghadirinya?

beliau akan ke temerloh jaya minggu ini atau minggu depan. Sudah pernah mendengar, pengisiannya sama..lebih kurang, Allahua'lam

erk..knp temerloh jaya semakin kerap dikunjungi mereka..hari tu mufti dan zamihan..ini habib plak

itulah yang menghairankan saya..dikhabar bahawa ada antara ajk masjid TJ tuu yang kuat asyairah/ tasauf.. Allahua'lam.. moga Allah memberi jalan terbaik

mungkin ada org buat report..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 6:36 pm



repot apa tu akhi??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: 4 perisai orang mukmin? dari habib Al-Jufri

Post by Sponsored content Today at 12:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum