STATUS AYAT SEBEGINI.......

View previous topic View next topic Go down

STATUS AYAT SEBEGINI.......

Post by Abu_Imran on Tue Jun 26, 2012 8:57 am

Assalamualaikom...

mula2 ana mintak maaf kalau thread ni diletakkan ditempat x sesuai...

al-kisahnya........

pasangan suami isteri telah di sahkan bercerai di mahkamah...dan mahkamah telah memutuskan eddah telah habis dek kerana ucapan lafaz talak itu telah lama di lafazkan... kemudian si isteri diluar mahkamah tak dapat menahan emosi lalu mengeluarkan kenyataan "kau ader hutang darah dengan aku...sebab aku melahirkan anak kau"...

apakah status ayat itu dari segi adab... akidah...



Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: STATUS AYAT SEBEGINI.......

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 9:13 am

suami kena cakaplah balik,
"aku juga ada hutang darah dgn engkau, mani aku juga ada dalam baby yang engkau lahirkan tu. Don't worry, kita sama-sama hutang darah, aku akan bayar nafkah utk anak-anak kita"

settled.
sebenarnya dia nak nafkah dibayar setiap bulan utk penjagaan anak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: STATUS AYAT SEBEGINI.......

Post by Abu_Imran on Tue Jun 26, 2012 10:23 am

hehehhe ..... kut la ayat tu boleh jejaskan akidah... sbb bab anak2 ni kan hak Allah... aper plak main hutang2.....

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: STATUS AYAT SEBEGINI.......

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 11:31 am

hutang darah ni ialah bila berlaku pembunuhan. itu kena jelas.

apa yg dicakapkan oleh perempuan tu dalam keadaan emosi. sebab kaum suami selalunya mengabaikan nafkah selepas bercerai, ini paling common termasuk di saudi arabia dan pejabat agama di sini susah nak selesai kes2 suami tak bayar nafkah bulanan utk kos membesarkan anak.

so, kata2 tu tak valid.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: STATUS AYAT SEBEGINI.......

Post by Sponsored content Today at 9:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum