Dunia akan gelap selama 3 hari

View previous topic View next topic Go down

Dunia akan gelap selama 3 hari

Post by Isha Aulia on Mon Dec 17, 2012 5:31 pm

assalamualaikum...saya nak tanya pasal satu penyataan "dunia akan gelap selama 3 hari".

penemuan saintifik oleh pengkaji atau salah satu tanda-tanda kiamat?

Dan..betul ke akan berlaku? ^_^

Isha Aulia
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 18
Join date : 09/12/2012
Age : 20
Location : Kuantan

http://auliasyasyafantasy.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia akan gelap selama 3 hari

Post by NAZ on Tue Dec 18, 2012 12:35 am

Boleh rosak akidah ni.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Dunia akan gelap selama 3 hari

Post by Isha Aulia on Tue Dec 18, 2012 5:08 am

penemuan saintifik pengkaji barat agaknya...pastu disambung pulak cerita akan terjadi kiamat selepas tu...sedangkan apa yang saya belajar dari kitab2 dan al-quran...semua orang tak tahu bila akan terjadi kiamat selain yang disebut yakni hari yang akan berlaku hari kiamat iaitu hari jumaat selepas berlaku tanda-tanda besar...memang boleh merosakkan akidah sebab dah ramai yang percaya...

ermm....

Isha Aulia
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 18
Join date : 09/12/2012
Age : 20
Location : Kuantan

http://auliasyasyafantasy.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia akan gelap selama 3 hari

Post by NAZ on Tue Dec 18, 2012 5:21 am

sebenarnya dah panjang rantaian nya dah...biasalah e-mail tu di forward from one after another...

so kenapa kita mesti jadi salah sorang to be the next "tuuutttt ....." lakukan benda yang sia sia.

saya quote dari weblog Ustaz ArRadhi:


http://www.noehas.com/penutup-2012-kenapa-gaza-ghazza-diserang-lagi/

Sebab terakhir yang ingin Noehas sebutkan di sini ialah Yahudi Zionis menyerang secara besar-besaran sebagai cara membuktikan aqidah mereka tentang peristiwa besar yang berlaku pada tahun 2012 benar-benar berlaku. Kesian umat Islam yang ramai terpedaya dengan aqidah dan pegangan seperti pegangan Yahudi Zionis iaitu konon-kononnya satu peristiwa besar akan berlaku pada tahun 2012. Ilmu ghaib yang hanya milik mutlak Allah swt didakwah telah diketahui oleh kaum Yahudi, umat Islam yang lemah pegangan aqidahnya telah mempercayai. Sesiapa yang pernah mempercayai dakwaan tentang 2012 maka bertaubatlah dan perbaharuilah iman dan aqidah dengan cara mempelajari dengan lebih mendalam tentang ketauhidan Allah.

e-mail fasal 3 hari tu memang dah bertebaran sejak bulan 6 lagi...akhir akhir ni lagi hebat hampir setiap hari terima benda yg sama.

so what if bergelap? banyak bencana?

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Dunia akan gelap selama 3 hari

Post by Isha Aulia on Tue Dec 18, 2012 8:17 am

syukran... KohKohKoh

Isha Aulia
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 18
Join date : 09/12/2012
Age : 20
Location : Kuantan

http://auliasyasyafantasy.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dunia akan gelap selama 3 hari

Post by zikrulmaut_sm on Wed Dec 19, 2012 8:10 am

kalau dapat berita-berita sebegini:

1. Periksa/tanyakan kalau ada ayat-ayat al-Quran/hadits Nabi yang sahih/pendapat tiga generasi Muslim yang pertama (sahabat Nabi, tabi'in, tabi' tabi'in) yang menyebutkan perkara yang sama.

2. Jika tidak ada, maknanya benda tu memang benda yang baru diada-adakan. Terutamanya benda-benda ghaib seperti tarikh hari kiamat yang Nabi Muhammad s.a.w. bahkan malaikat Jibril pun tak tahu, dan kalau ada orang mengaku dia lebih tahu daripada Nabi dan Jibril sendiri, maka dia confirm penipu 100%, kerana Nabi telah mengatakan yang dia dah sampaikan segalanya kepada ummat ini.

Begitu juga kalau dia kata Nabi mendiamkan sesuatu perkara dan dia tahu apa yang Nabi diamkan, itu juga tanda bahawa dia seorang pendusta kerana Nabi dah sampaikan semuanya kepada ummat ini.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Dunia akan gelap selama 3 hari

Post by Sponsored content Today at 9:15 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum