Fiqh Al Awliyat 2 Situasi

Go down

Fiqh Al Awliyat 2 Situasi

Post by Azamtekad on Sat Nov 26, 2011 4:34 am

Assalamu'alaikum Wrmbth,

Saya ada satu contoh situasi dari sahabat saya, berdasarkan kaedah fiqh al awliyat mana yang perlu diutamakan. Ini adalah intipati emel tersebut: (Diulangi, saya berjanji individu dibawah ini bukan saya)

Saya seorang penggiat dalam badan dakwah dan memegang jawatan penting dan diamanahkan banyak tanggungjawab oleh pihak atasan. Pada masa yang sama, saya mempunyai sebuah perniagaan dengan beberapa orang rakan kongsi.

Situasi berlaku dalam keadaan diatas, apabila datangnya tuntutan daripada kedua-dua organisasi diatas, contohnya perlu buat majlis penting dan perniagaan pula ada mesyuarat dengan klien yang sangat penting. Tugas di badan dakwah juga menyebabkan sering mengabaikan tanggungjawab di syarikat sehingga menimbulkan kemarahan rakan kongsi lain. Bagaimana ya? Apa kata fiqh al awliyat

Jadi berdasarkan kaedah fiqh al awliyat

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Fiqh Al Awliyat 2 Situasi

Post by thtl on Sat Nov 26, 2011 7:05 am

Org business mmg kena fokus kpd bisness.

sebab sumbangan org bisness ialah RM, bukan lagi berdakwah. Dakwah mmg kena kasi org lain. Business itu sendiri adalah antara jalan2 utk sampai kpd syurga. Usahawan dan business man tidak perlu bergiat dalam dakwah. Ini kerana kekayaannya dan sumbangannya sudah memadai..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum