Nafas dalam pembacaan

View previous topic View next topic Go down

Nafas dalam pembacaan

Post by Mohamad hafiz on Fri Mar 01, 2013 11:50 am

Asalamualaikum semua,

Bagaimana nak memanjangkan nafas ? sebab bila membaca al-quran selalu nafas tak cukup panjang, huhuhu. .

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by thtl on Fri Mar 01, 2013 2:12 pm

panjang nafas ni kombinasi genetik (baka) dan latihan pernapasan, tahan dan lepas cam kita warm-um sebelum jogging atau warm-down slepas jogging..tarik napas dan hold, tarik dan hold...berenam dan menyelam pun bagus juga.

Kalau susah sangat, wakaf kerana tempat wakaf kan banyak, jumpa tanda wakaf, wakaf je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Ad-Dien on Fri Mar 01, 2013 8:01 pm

latih tahan nafas dalam air

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 02, 2013 3:03 am

Terima kasih semua, tapi kalau nafas bukan masalah, Bagaimana pula dengan cara mengeluarkan nafas ? Kadang - kadang nafas terus habis
bila membaca satu ayat. . walaupun nafas die panjang

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by thtl on Sat Mar 02, 2013 6:59 am

nampaknya kena dok mengadap guru AQ baru boleh ni...cari mana-mana guru AQ dan cuba baca depan dia...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 02, 2013 8:37 am

InsyaAllah saya akan cari guru AQ, Terima kasih atas nasihat semua Smile
Kalau ada kesempatan saya akan cari ustaz thtl hehehe ataupun Abg Ad Dien hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by thtl on Sat Mar 02, 2013 9:21 am

yezza, ini benda basic dalam kelas baca AQ, teknik breathing ketika baca AQ dan mengenal tempat wakaf dan nak wakaf di tempat yg tak ada tanda wakaf. kot internet ni susah nak habaq, sbb ia lebih kpd practical

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Mohamad hafiz on Sat Mar 02, 2013 9:46 am

Ustaz, Kalau nyanyian tu boleh control nafas kn ? boleh ke kalau aplikasikan breath controlling dalam nyanyian kepada breath controlling dlm AQ ? Masalah sya cuma skrg ialah pengawalan nafas. . sbb sya ada Asma hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Ad-Dien on Sun Mar 03, 2013 9:12 pm

Mohamad hafiz wrote:Ustaz, Kalau nyanyian tu boleh control nafas kn ? boleh ke kalau aplikasikan breath controlling dalam nyanyian kepada breath controlling dlm AQ ? Masalah sya cuma skrg ialah pengawalan nafas. . sbb sya ada Asma hehehe

ye lebih kurang macam tu lah..cuma latihannya kena berlatih dengan bacaan Quran lah... teknik tahan nafas dalam air ni antara yang biasa guna lah.. selain tu bergantung kepada besar paru-paru..dan kesihatannya... kalau ada asma.. sukar sikit.. jadi ada rukhsah bg pembaca yg ada masyaqqah.

Dalam tilawah, nafas panjang tu untuk nak sambung ayat secara terus sahaja.. Kalau kita tahu tempat untuk wakaf, insyaAllah dapat kurangkan masalah nafas ni.. walaupun nafas kita normal..tapi masih dapat membaca dengan baik, insyaAllah..

p/s- Ana ngajar alif ba ta untuk muallaf je... nak cari guru Quran yang arif.. boleh rujuk ustaz thtl, ustaz syamil dan lain2 , insyaAllah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Mohamad hafiz on Mon Mar 04, 2013 1:32 am

Terima kasih untuk nasihat Smile InsyaAllah sya akan perbaiki nya

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by abu_aisyah on Tue Mar 05, 2013 12:17 pm

disamping apa yang dikatakan oleh sehikh2 diatas,saya rasa keadaan badan kita juga ada kene mengena2.pertama,duduk atas kerusi dengan duduk bersila,lama lagi nafas klu duduk atas kerusi.pastu badan tegak,membongkok ke depan senang putus.kontrol nafas tu tak tau nak explen camner.dier kene baca dengan suara perut,bukan dari tekak.
pergh!hehe

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Mohamad hafiz on Tue Mar 05, 2013 1:33 pm

Pergh! hehehe, Abg Abu Aisyah, Suara perut tu dlm erti kata orang putih, ventriloquist kn ? hehehe Terima kasih atas Perkongsian Abg Abu Aisyah Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Ad-Dien on Tue Mar 05, 2013 9:29 pm

ye betul... suara dari perut.. biasanya untuk tarannum lah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 06, 2013 1:11 am

Terima kasih abg Dien, sbb berkongsi Ilmu Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Nafas dalam pembacaan

Post by Sponsored content Today at 12:40 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum