Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

View previous topic View next topic Go down

Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by Mohd. Ikram on Sun Mar 10, 2013 3:32 am

Alhamdulillah...

Baru habis dengar kuliah Ustaz Shamsuri. Macam biasa Ustaz bedah buku Bahrul Madzi yang dikarang oleh seorang tokoh ilmuan tanah Melayu, Syaikh Al-Marbawi rah. Biodata beliau rah http://ahmadfadhli.wordpress.com/2007/11/12/bahrul-mazi-susunan-al-marbawi/

Ceramah ni berkisar tentang tradisi kenduri arwah. Kesimpulan ringkas yang saya boleh buat berdasarkan ceramah tu, amalan kenduri arwah tidak ada sandaran dalam agama. Yang disuruh oleh Nabi ketika orang mati ialah, kita yang bantu depa, buatkan makan, dan bukannya keluarga simati yang sibuk nak buat jamuan. semoga dapat beramal... insyaAllah dapat menguatkan lai ukhuwah islamiyyah..

Perbincangan lebih detail boleh rujuk kuliah ustaz...

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by thtl on Sun Mar 10, 2013 9:39 am

kenduri arwah ni termasuk isu yg sudah tidak boleh dihapuskan di Malaysia, kecuali ada perubahan di peringkat majlis agama dan ada istiadat negeri dan perkenan sultan2 melayu.
sebab kenduri arwah ni adalah ritual melayu dan bukannya agama Islam. agama hanya pengisian, tapi kenduri arwah adalah ritual tradisi melayu berasal dari agama animisma lama melayu. Ia perlukan pedang atau kuasa untuk mengurangkan dan akhirnya dihapuskan macam di saudi dan perlis.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by helper on Tue Mar 12, 2013 7:04 am

tahun lepas jiran saya meninggal dunia.

petang tu, saya pergi ziarah ahli keluarganya.

time malam depa buat kenduri tahlil.

saya tak pergi yang time malam tu. ayah saya tanya kenapa tak pergi.

saya jawab demam aja.. lagi pun badan panas sikit2 aje.

malas nak meramaikan majlis tersebut.

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by thtl on Tue Mar 12, 2013 7:27 am

bohong sunat tu sekali sekala je boleh..hehehe


Last edited by thtl on Tue Mar 12, 2013 12:32 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by Solah on Tue Mar 12, 2013 11:45 am

Kalau pergi jugak kenduri tahlil, membaca surah-surah waktu 'opening' tahlil untuk amalan diri, membaca kalimah 'Lailahaillah' untuk mengagungkan Allah, & mengaminkan doa agar dirahmati dan diampuni arwah, pastu plak lepas jamuan makan bagi sumbangan duit kepada keluarga penganjur kenduri, boleh kan.......

Nak elak selalu sangat kenduri tahlil ni susah wooo.....

p/s: Sorry tak sempat lagi tengok video kat atas

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by thtl on Tue Mar 12, 2013 12:35 pm

anda berada di tahap pertama:

menolak bid'ah dgn HATI sebab anda tak ada power nak merubahnya dgn lisan dna kuasa.

ia adalah selemah-lemah iman


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by Ad-Dien on Wed Mar 13, 2013 5:57 pm

thtl wrote:anda berada di tahap pertama:

menolak bid'ah dgn HATI sebab anda tak ada power nak merubahnya dgn lisan dna kuasa.

ia adalah selemah-lemah iman


Ada yang pernah jujur cakap yang tahlil yang ada sekarang ni bercanggah dengan sunnah tak ?

Siapakah yang gagah itu? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by thtl on Wed Mar 13, 2013 7:37 pm

geng sunnah termasuk satu Perlis, cakap ianya bercanggah Dien..

kaum salaf mana ada berkumpul di rumah si mati, tahlil, yasin dan makan-makan. dahlah ayah baru je mati, kena jamu baruyani gam kat kaki2 pentahlil pulak..hahaha

antara yg gagah ialah URD..dia tulis buku...talil arwah bid'ah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by helper on Thu Mar 14, 2013 5:17 am

Saya ada dengar kat masjid. ada sorang ustaz dok cakap.

boleh wat tahlil arwah. wat jamuan tu bagus, dapat pahala sedekah. guna hadis amalan anak soleh, buat kebajikan. ibubapa dapat pahala..

hurm...

i stuck...

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by abuzaid65 on Thu Mar 14, 2013 10:19 am

Memangla buat jamuan tu bagus bagi org makan.. tapi biasanya kita buat jamuan utk meraikan sesuatu (bergembira) - dapat anak (akikah), dapat isteri (walimatul urus) dll.. tapi ini seolah2 kita bergembira pulak dgn kematian yg berlaku.. pelik bt ajaib.. kan?

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by Solah on Fri Mar 15, 2013 7:24 am

Yang saya faham isu utama kenduri arwah/tahlil ni ialah penyediaan makanan oleh keluarga si mati kepada orang ramai sejurus selepas kematian arwah. Itu jugak isu yang ditimbulkan dalam clip video kat atas. Yang ni yang perlu diubah sebab terbalik daripada hadis.

Selain isu makanan tu iaitu bacaan al-qur'an, membaca doa' dan zikir Lailahaillah, bukanlah masalah besar walaupun ada khilaf pahala bacaan al-Qur'an tu sampai ke tak kepada si mayyit.

Jadi adakah hukum bid'ah majlis tahlil ni masih valid kalau keluarga si mati menganjurkan makan2 pada masa yang lain (bertahun-tahun lepas kematian, sempena aqiqah+join kenduri arwah, atau bila2 dia suka) dan bukan waktu terdekat kematian? Antara hujahnya ialah meraikan tetamu dan pahala kebajikan....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by thtl on Fri Mar 15, 2013 3:20 pm

Sebab tu geng sunnah kena stop memerangi budaya selamatan arwah ni sebab ia dah diwartakan oleh negara Malaysia dan sultan sendiri pun menganjurkan Tahlil Perdana di istana. Mufti pun dah rasa amat bertuah duduk ditepi sultan. Kerajaan BN pun buat, PAS pun anjurkan tahlil perdana di stadium....
jika ia sudah merata dalam masyarakat dan mutawatir, diprkuatkan oleh sultan-sutan, maka tawaquf lebih baik. Fokus kpd topik lain adalah lebih berfaedah dr melawan arus dan tak pasal-pasal anda dicop wahabi hingga hilang peluang untuk masuk ke celah-celah masyarakat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by abu_aisyah on Mon Mar 18, 2013 6:51 am

"saya tak kira!saya tetap nak cakap majlis yasinan tahlilan untuk arwah dalah bida'ah mungkar yang sesat!!! Mad "

hehehe.. Smile
ya,benar kata thtl.tak perlu menjadi isu utama untuk perbualan di masjid2,atau berceramah atu fb.cukup mengajak orang mengikut AQ dan AS.lepas orang dah faham,automatik bile cakap isu ni...mereka boleh faham.begitulah pengalaman sendiri dahulu.pernah masam muke masa kat perlis ngn member sendiri mengnai bid'ah.huhu.biler fikir balik,malu jer dulu menegakkan benang yang basah.padahal tak tau ape pun.tp member tu pun silap juge.kite ni tak faham ape,terus sound.

PS:ustaz thtl,cek pm ye.jazakallahu khaira.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by helper on Mon Mar 18, 2013 10:34 am

Mende2 sensitip macam ni, sy suka berbincang dengan orang selairan sahaja.

kalau tak, comperm keno cop wahabi. baik berdiapkan diri, ajar orang kearah quran dan sunnah dahulu.

mudah2an dengan banyak sunnah yang perlu dilaksanakan, mereka akan melupakan perkara2 yang tidak dianjurkan.

wallahua'lam

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ceramah Kenduri Arwah oleh Ustaz Shamsuri

Post by Sponsored content Today at 6:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum