Recipi Umai Ikan

View previous topic View next topic Go down

Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Tue Mar 19, 2013 4:09 am

Asalamualaikum,

Saya nak share sedikit sebanyak tentang makanan favorite Orang Sarawak .. atau lebih dikenali sbg makanan popular orang Sarawak Saya jamin saudara saudari di forum pasti suka hehehe

Bahan2:
100g isi kan-hiris halus/kecil
1 inci halia
Cili merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang merah-hiris
6 biji limau kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula secukupnya
*Boleh tambah bawang besar yang dihiris jika suka

Cara2:
Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus..
Gaul semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.
*Tambahkan hirisan cili dan limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.

Note : Ada masa, singgah lah Sarawak.. heheh


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by thtl on Tue Mar 19, 2013 7:01 am

ikan mentah ker ni?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Tue Mar 19, 2013 7:15 am

Yup, ikan mentah cuma dalamannya dibersihkan terlebih dahulu hehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Tue Mar 19, 2013 8:02 am

Ada satu lagi makanan favorite Orang Melanau dulu2..
ia dipanggil "linut"

Linut ni bole dimakan bersama sambal yang ditumbuk halus. .

Sambal :-
Ikan pusuk ditumbuk halus bersama belacan, Dan digaul bersama limau dan cuka..

Linut :-
Linut cuma dicampur air panas dan boleh trus dimakan..
Recipi linut dipanggil "Sei" iaitu Tepung Sagu. .
Dicampur air panas dan digaul . . Lepas tu bole makan da..

Berikut ialah gambar linut yg dicampur bersama sambal(ini jenis sambal ikan pusuk yg tak ditumbuk) :-



Ini pulak gambar Umai ikan Alahai :-



Note : Dekat Mukah, makanan Melanau masih banyak yang makan benda tu berbanding di bandar . .

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Nizam on Tue Mar 19, 2013 2:58 pm

ana pernah tgk resipi seumpama ini di tv, khabarnya limau bertindak sebagai agen masakan

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani
avatar
Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by abubakar on Tue Mar 19, 2013 5:32 pm

Cuba letak resepi Cucur Ikan Lumek pula. Hehe. Pasti ternganga org mendengarnya.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 20, 2013 12:42 am

Nizam wrote:ana pernah tgk resipi seumpama ini di tv, khabarnya limau bertindak sebagai agen masakan

Abg Nizam, Yup, Betulx3.. heheh Setuju ngn Abg Nizam. .

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 20, 2013 12:44 am

abubakar wrote:Cuba letak resepi Cucur Ikan Lumek pula. Hehe. Pasti ternganga org mendengarnya.

Abg Abu Bakar, hehe Jgn air liur meleleh suda hehehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by alDayyan on Wed Mar 20, 2013 4:52 am

ikan yg x masak? ikan apa biasa di gunakan? kalau rebus dulu ikan tu boleh kan? sebab ada kes patient dapat sakit perut sebab banyak makan makanan mentah mcm ni.. patient juga penggemar sushi yg mana akhirnya dia dapat jangkitan cacing ascaris lumbricoides..

tp kalau ianya dihidangkan dgn menekankan aspek2 kebersihan mmg xde masalah sebab patient yg dapat infection tu suka buat sendiri makanan ni dgn mengabaikan kebersihan. Mmg layak la dia dapat cacing tu..hehehe.. Smile

kalau anda ragu2 mengenai kewujudan cacing dalam perut maka bolehla pergi spital buat endoskopi.. Hihihi


bila telah disahkan ada cacing, maka boleh proceed to operation plak..
http://youtu.be/0RQ4-Q7V5PM

Hihihi

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 48
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 20, 2013 7:30 am

Abg Sil, Ikan tu tak direbus, Nama ikan yg digunakan ialah
Jekan Pihieng atau lebih dikenali sebagai 'yellow golden empirang' dalam English.. Kalau dalam Malay tu, sya tak tau apa nama ikan tu.. Dalam bahasa Melanau

Jekan bermaksud Ikan. .

'yellow golden empirang' yang dimaksudkan ada di dalam gambar di bawah :-



Ikan tu dibersih kan terlebih dahulu Dan dipotong halus2. . so masalah Cacing ni memang kurang didengari hehehe. .

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by noorul khairy on Sat Apr 13, 2013 6:44 pm

assalamualaikum..
biar saya tolong jelaskan.. ikan yg blh dibuat umai antaranya ikan pirang,ikan puput..ada juga yg guna ikan terubok.asal tau cara nak potong sb ikan2 ni mg terkenal dgn kedahsyatan tulang nye..hihii..
ia tak dimasak d atas dapur tp ikan ni akan masak apabila bertindakbalas dgn asid dr limau kasturi atau pun dr asam gelugor.. rasanya masam,manis,pedas,sedikit masin.mg sedap sangat.lebih kurang mcm makan cencalok..potong bawang,perah limau n cili. Smile

noorul khairy
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 35
Join date : 13/04/2013

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by abubakar on Sun Apr 14, 2013 2:20 am

Biasa pake ikan yu jak. sik kalak gik pake ikan lain.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Sun Apr 14, 2013 3:19 am

wah, ikan yu Razz panggang sedap gik Razz

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by abubakar on Sun Apr 14, 2013 10:24 am

Di Mukah ada misik Ikan Malaysia kah? Biasa ikan tok pake org danggit.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Sun Apr 14, 2013 10:36 am

ntah la.. huhuhu Ikan danggit ada..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by abubakar on Sun Apr 14, 2013 10:51 am

Danggit tok ada kedak Pekasam nk di Kedah ya sikit. Sik kalak makan kah?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Sun Apr 14, 2013 1:55 pm

sekali-sekala makan mmg boleh, kalau kerap makan tu, tak tau la ape jadi hehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by noorul khairy on Sun Apr 14, 2013 2:13 pm

danggit ya apa? kmk x pandey makan ikan yu. hihii

noorul khairy
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 35
Join date : 13/04/2013

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Sun Apr 14, 2013 2:22 pm

search google, danggit tu nampak mcm jekan bibiek.. KohKohKoh tapi nyat jumik KohKohKoh
kalau salah Abg Abu Bakar akan betulkan.. Isi ikan yu lembut Razz tulangnya pun sik banyak

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by noorul khairy on Mon Apr 15, 2013 4:54 pm

ikan yu masin makan kmk..ya pun bok jak tauk ya ikan yu. hahaa.. Smile
yg blm d masin x pandey.kmk geli tgk kulitnya. Smile

noorul khairy
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 35
Join date : 13/04/2013

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 16, 2013 12:44 am

Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Recipi Umai Ikan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum