Isu Azab azab

View previous topic View next topic Go down

Isu Azab azab

Post by soni on Mon Mar 25, 2013 10:59 am

Assalamualaikum

Kat sini (Indonesia) banyak penyebaran video2 pasal azab, macam azab kubur, azab anak durhaka, etc. Macam mana pula kat Malaysia banyak ke isu2 macam ni? Wujudkah ia? Just curious je hehe


soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by thtl on Mon Mar 25, 2013 1:54 pm

Dulu mmg banyak, ia dictuskan oleh fenomena shoutul Arqam, bahagian penyibaran sebuah kumpulan dakwah sesat, al-Arqam, Aurad Muhammadiah..sekarang dah berkurangan. Fenomena sekarang ialah penyibaran maklumat Islam yg palsu dalam bentuk FB dan Twitter...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by abu_aisyah on Wed Mar 27, 2013 6:36 pm

di astro ada siri yg top: TANAH KUBUR.

pelik2 kematiannya.
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by thtl on Wed Mar 27, 2013 9:53 pm

kisah pasal apa?

kematian yg suu' ul-khaatimah (penyudah yg buruk) atau pasal azab kubur?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 28, 2013 2:16 am

abu_aisyah wrote:di astro ada siri yg top: TANAH KUBUR.

pelik2 kematiannya.

Abg Abu Aisyah, sya pun ade tngk tanah kubur tu dkat tv. .ceritanya penuh dengan iktibar..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by Dodo Don on Mon Apr 01, 2013 6:04 am

thtl wrote:kisah pasal apa?

kematian yg suu' ul-khaatimah (penyudah yg buruk) atau pasal azab kubur?

Ustaz belum pernah menonton siri Tanah Kubur? Slogan nya setiap kubur ada cerita. Berkisar tentang kepelikan yang berlaku kepada jenazah ketika proses pengebumiannya seperti jenazah menjadi berat, ular menuggu di liang lahad, kewujudan api dan sebagainya. Dan biasanya dikaitkan dengan perbuatan mungkar yang dilakukan oleh simati ketika hayatnya.
avatar
Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by zikrulmaut_sm on Mon Apr 01, 2013 11:01 am

yang ni real punya azab.


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].
avatar
zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by thtl on Mon Apr 01, 2013 11:08 am

Mungkin jugak boleh berlaku, tapi ia sudah tentu akan mengaibkan keluarga si mati..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by Mohamad hafiz on Tue Apr 02, 2013 4:06 am

ada satu berita dulu kalau tak silap saya, Patung berhala yg disembah di negara orang Barat Dipanah Petir.. patung tu tinggi.. tak tau apa nama tpi sya pernah dngr di berita tv klu tak silap..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by thtl on Tue Apr 02, 2013 10:13 am

apa kaitang dgn thread ni...hehehe
ke ada mayat orang Islam yg dipanah petir semasa nak dikebumikan??
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 03, 2013 12:54 am

Embarassed hehehe salah thread Embarassed

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by soni on Wed Apr 03, 2013 9:10 am

Mohamad hafiz wrote:ada satu berita dulu kalau tak silap saya, Patung berhala yg disembah di negara orang Barat Dipanah Petir.. patung tu tinggi.. tak tau apa nama tpi sya pernah dngr di berita tv klu tak silap..
patung berhala macam apa? Jesus christ? Yang saya tahu, di zaman ini tak ade orang eropah yang sembah berhala? Ada tapi tak bina patung besar hehe

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 03, 2013 9:43 am

soni wrote:
Mohamad hafiz wrote:ada satu berita dulu kalau tak silap saya, Patung berhala yg disembah di negara orang Barat Dipanah Petir.. patung tu tinggi.. tak tau apa nama tpi sya pernah dngr di berita tv klu tak silap..
patung berhala macam apa? Jesus christ? Yang saya tahu, di zaman ini tak ade orang eropah yang sembah berhala? Ada tapi tak bina patung besar hehe

Sya tidak maksudkn di Eropah.. tapi hanya ada patung besar dibina.. sya dah jumpa dah. . ni dia Picture berkenaan

1. Patung Yg sedang dipanah petir .


2. Patung yg disembah, dipanah petir dan terbakar


3. Ni Sewaktu patung yg disembah tu dipanah petir


Tu yg dpt sya kongsikn..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 03, 2013 9:44 am

Ini ialah rupa asal Patung tsb..



Dan ini pula pengakhirannya



Anyway, ini lari dari tajuk Embarassed cuma sya nk jelaskn bahawa memang ada patung yg dipanah petir.. tu je.. huhu


Last edited by Mohamad hafiz on Wed Apr 03, 2013 9:50 am; edited 1 time in total

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by soni on Wed Apr 03, 2013 9:50 am

saya kira di negara orang barat adalah eropah hehe

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 03, 2013 9:53 am

Eropah pun Barat hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Isu Azab azab

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum