Wanita berperangai pelik semasa hamil?

View previous topic View next topic Go down

Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by alDayyan on Fri May 31, 2013 10:48 am

salam..

kalau kita tgk kat grup2 wanita feminin dan page2 motivasi rumahtangga, selalu sgt terbaca kata2 motivasi yg pelbagai ragam tanpa sandaran dari hadis dan nas2 al Quran.
maybe ada cuma sedikit cuma..

saya nak tau benarkan wanita kalau hamil emosinya terganggu sebab perubahan hormon dan kimia? bukan sebab setan tgh buat keje ke?
kita sedia maklum pahala yg wanita dapat sewaktu hamil serta ganjaran dari Allah kalau syahid sewaktu tewas melahirkan anak.

Ada x kisah2 dari sahabat atau nabi mengenai emosi perempuan sewaktu mengandung ni? Entah laa

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by thtl on Fri May 31, 2013 3:01 pm

Kalau u dah kawin, maka u akan dapat merasai perubahan wanita pada dua ketika:

1. ketika beliau akan datang haidh

Emosi perempuan akan berubah dua tiga hari sebelum datang haidh. mereka amat emosional dan cepat marah.

2. Ketika di awal tanda mengandung atau missed periods..
dua sifat utama: mengidam dan alahan

benda2 camni tak ada dalam wahyu sbb ia adalah bidang ilmu perubatan dan psikologi manusia. kat internet pun ada..just Google. juga dilalui berdasarkan pengalaman, ada wanita yg tak ada apa-apa perubahan emosi bila melalui dua hal di atas. Kalau dapat bini camgitu, anda adalah bertuah.

sapa yg nak kawin kena tahu akan hal ini..


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Mohamad hafiz on Fri May 31, 2013 3:14 pm

thtl wrote:Kalau u dah kawin, maka u akan dapat merasai perubahan wanita pada dua ketika:

1. ketika beliau akan datang haidh

Emosi perempuan akan berubah dua tiga hari sebelum datang haidh. mereka amat emosional dan cepat marah.

2. Ketika di awal tanda mengandung atau missed periods..
dua sifat utama: mengidam dan alahan

benda2 camni tak ada dalam wahyu sbb ia adalah bidang ilmu perubatan dan psikologi manusia. kat internet pun ada..just Google. juga dilalui berdasarkan pengalaman, ada wanita yg tak ada apa-apa perubahan emosi bila melalui dua hal di atas. Kalau dapat bini camgitu, anda adalah bertuah.

sapa yg nak kawin kena tahu akan hal ini..


Laughing Like Satu lagi penambahan.. Isteri yg mengandung tak suka hidu minyak wangi.. Sahih ke ? Wink

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by thtl on Fri May 31, 2013 3:19 pm

sahih

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Ad-Dien on Fri May 31, 2013 9:38 pm

Mohamad hafiz wrote:
thtl wrote:Kalau u dah kawin, maka u akan dapat merasai perubahan wanita pada dua ketika:

1. ketika beliau akan datang haidh

Emosi perempuan akan berubah dua tiga hari sebelum datang haidh. mereka amat emosional dan cepat marah.

2. Ketika di awal tanda mengandung atau missed periods..
dua sifat utama: mengidam dan alahan

benda2 camni tak ada dalam wahyu sbb ia adalah bidang ilmu perubatan dan psikologi manusia. kat internet pun ada..just Google. juga dilalui berdasarkan pengalaman, ada wanita yg tak ada apa-apa perubahan emosi bila melalui dua hal di atas. Kalau dapat bini camgitu, anda adalah bertuah.

sapa yg nak kawin kena tahu akan hal ini..


Laughing Like Satu lagi penambahan.. Isteri yg mengandung tak suka hidu minyak wangi.. Sahih ke ? Wink

kenapa yek?? Suspect Suspect

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by thtl on Fri May 31, 2013 9:55 pm

Dien,

kena alami sendiri melalui alam perkahwinan, lalui bersama yg dicintai...hehehe

Ini tak ada dalam kitab...kena alami dalam kitab realiti.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by alDayyan on Sat Jun 01, 2013 4:43 am

x tau lah pak syeikh.. saya berpendapat ini semua keje setan je yg banyak mempengaruhi hormon2 tertentu dalam tubuh manusia..

saya google, dan jawapan dari UAI di page beliau mengatakan yg roh akan ditiup masuk ke janin dalam kandungan seawal 4 bulan.
dan waktu ini wanita akan mula berperangai pelik.. ada x kisah2 begini? sahih ke? Entah laa

dan wanita yg jadi meroyan selepas bersalin tu..xkanla hormon punya keje juga? camana nak salahkan setan kalau semua punca adalah dari faktor biologi manusia? Entah laa

adakah setan dan djinn tidak terlibat langsung memainkan peranan mereka dalam tempoh2 ini?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by thtl on Sat Jun 01, 2013 7:34 am

kena tunggu org medical komen, Doc Seiji ke

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by seijiseimura84 on Sat Jun 01, 2013 3:25 pm

Isteri saya seorang yg sgt open minded dan berfikiran terbuka...dia bukan seorang yg sgtvemotional.
Namun sejak mengandung2 tiba 2 dia sgt emoional...sikit2 pun marah. Sehinnggakan kami bergaduh kerana org yg benar2 saya kenal tiba2 mjadi org yg berbeza. Tp setelah memahami org menfandung berperangai begini....saya terima akhirnya.

Mungkin keadaan emosi yg berubah disebabkan keadaan phisiological dan hotmon yg berubah. Sebagao contoh org yg mengandung...jumlah darah akan bertambah malah jantung pun berdegup lebih kuat dan pantas...hal ini myebabkan isteri cepat penat. Dan biasalah mana2 org lelaki dan pompuan bila penat cepat emosi. Itu belum amik kira kesan hirmon thadap otak

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by thtl on Sun Jun 02, 2013 4:04 pm

Tahniah Doc..power juga...kejap aj kawin dah hamil...hehhe

dari pengalaman Doc sendiri, disebabkan oleh perubahan hormon dan pertamahan darah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Ad-Dien on Sun Jun 02, 2013 9:18 pm

thtl wrote:Dien,

kena alami sendiri melalui alam perkahwinan, lalui bersama yg dicintai...hehehe

Ini tak ada dalam kitab...kena alami dalam kitab realiti.

memang takda dalam kitab syukran doc seiji Smile Like

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by seijiseimura84 on Mon Jun 03, 2013 1:35 pm

alDayyan wrote:x tau lah pak syeikh.. saya berpendapat ini semua keje setan je yg banyak mempengaruhi hormon2 tertentu dalam tubuh manusia..

saya google, dan jawapan dari UAI di page beliau mengatakan yg roh akan ditiup masuk ke janin dalam kandungan seawal 4 bulan.
dan waktu ini wanita akan mula berperangai pelik.. ada x kisah2 begini? sahih ke? Entah laa

dan wanita yg jadi meroyan selepas bersalin tu..xkanla hormon punya keje juga? camana nak salahkan setan kalau semua punca adalah dari faktor biologi manusia? Entah laa

adakah setan dan djinn tidak terlibat langsung memainkan peranan mereka dalam tempoh2 ini?
orang melayu ni memamg mempunyai pandangan salah...kalau org berperangai pelik semuanya kerana setan dan djinn.
sedangkan apa sahaja jua gangguan metabolsima badan, kelebihan co2, bahan2 kimia serta toxic, atau tumor boleh sahaja menganggu fungsi otak serta menyebabkan seseorang itu berperangai pelik
sebagai contoh...
minumlah caffein banyak2.....anda akan merasakan sangat irritable, pemikiran jadi tak tentu, jgn cepat melenting..adakah ini boleh dikatakan caffein ni ada syaitan di dalam?

Tidak dinafikan wujud elemen kes di mana seseorang itu dipengaruhi syaitan dan jin, cuma perawat alternatif kebanyakan, gagal untuk membezakan kes yg benar2 masalah kesihatan dengan masalah gangguan jinn.

Saya katakan pemikiran bahwa perangai pelik gangguan syaitan adalah pemikiran yg BAHAYA. Saya pernah ada kes di hospital, di mana seseorang itu ada jangkitan otak...namun kerana dia berperangai pelik...ibunya tak mahu teruskan rawatan di kampung, sebaliknya mahu cuba rawatan alternatif, di mana akibatnya ialah maut

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Mohamad hafiz on Mon Jun 03, 2013 1:59 pm

Saye ade satu soalan, benda ni slalu terjadi dkat orng lpas bersalin (Kalau tak silap), yakni "Meroyan" , ape puncanya ek ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by thtl on Mon Jun 03, 2013 2:52 pm

gangguan emosi yg teruk selepas bersalin, sampai tahap perempuan tu akan buang anaknya ke laut atau sungai...common syndrome, dia tak sukakan baby dia..
puncanya masih misteri, perempuann melayu je yg kena...hahaha

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by seijiseimura84 on Mon Jun 03, 2013 3:39 pm

Ia dinamakan postpartum psychosis, atau postpartum blues....
Boleh try google dulu pasal penjelasan panjang

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Ad-Dien on Mon Jun 03, 2013 8:07 pm

bukan ke meroyan tu kalau macam anak/ bayi tu meninggal ke? jadi macam tekanan mental ..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by thtl on Mon Jun 03, 2013 10:25 pm

Itu ratapan Dien...jadi meracau, menamp-ar pipi, mnghantuk kepala pada batu...tidak mahu makan minum dan membuka auratnya..

meroyan ni mmg dia benci dirinya menjadi ibu...dia tidak mahu menjaga anaknya....kat Kardaw tak ada kes ke??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by alDayyan on Tue Jun 04, 2013 4:35 am

seijiseimura84 wrote:
alDayyan wrote:x tau lah pak syeikh.. saya berpendapat ini semua keje setan je yg banyak mempengaruhi hormon2 tertentu dalam tubuh manusia..

saya google, dan jawapan dari UAI di page beliau mengatakan yg roh akan ditiup masuk ke janin dalam kandungan seawal 4 bulan.
dan waktu ini wanita akan mula berperangai pelik.. ada x kisah2 begini? sahih ke? Entah laa

dan wanita yg jadi meroyan selepas bersalin tu..xkanla hormon punya keje juga? camana nak salahkan setan kalau semua punca adalah dari faktor biologi manusia? Entah laa

adakah setan dan djinn tidak terlibat langsung memainkan peranan mereka dalam tempoh2 ini?
orang melayu ni memamg mempunyai pandangan salah...kalau org berperangai pelik semuanya kerana setan dan djinn.
sedangkan apa sahaja jua gangguan metabolsima badan, kelebihan co2, bahan2 kimia serta toxic, atau tumor boleh sahaja menganggu fungsi otak serta menyebabkan seseorang itu berperangai pelik
sebagai contoh...
minumlah caffein banyak2.....anda akan merasakan sangat irritable, pemikiran jadi tak tentu, jgn cepat melenting..adakah ini boleh dikatakan caffein ni ada syaitan di dalam?

Tidak dinafikan wujud elemen kes di mana seseorang itu dipengaruhi syaitan dan jin, cuma perawat alternatif kebanyakan, gagal untuk membezakan kes yg benar2 masalah kesihatan dengan masalah gangguan jinn.

Saya katakan pemikiran bahwa perangai pelik gangguan syaitan adalah pemikiran yg BAHAYA. Saya pernah ada kes di hospital, di mana seseorang itu ada jangkitan otak...namun kerana dia berperangai pelik...ibunya tak mahu teruskan rawatan di kampung, sebaliknya mahu cuba rawatan alternatif, di mana akibatnya ialah maut

bukan apa doc.. saya berpendapat sedemikian sebab adanya kes dimana setan semasa buat keje turut menyumbang kepada perubahan biologi kat badan manusia..
contohnya ada kajian yg dibuat oleh saintis berkaitan tindakbalas tubuh manusia semasa exorcism @ possession dilakukan yg mana ianya memberi gambaran sewaktu setan merasuk pun ia boleh memberi tindakbalas yg doktor hari ni istiharkan sebagai penyakit2 yg bertemakan psikologi seperti epilepsy to schizophrenia and Tourette's syndrome.

knp sewaktu kita solat di waktu2 tertentu selepas berdoa dan mengadu kepada Allah kita merasa sgt2 tenang? adakah itu tandanya solat kita diterima dan kesannya sewaktu ibadah tersebut dilakukan juga memberi kesan kepada tubuh dan psikologi kita?

ada ke setan merasuk duduk diam je dalam badan manusia tanpa buat apa2? sekadar melepak tanpa menganggu organ2 tubuh yg sedang bekeje? Entah laa
x silap saya, say apernah terbaca hadis yg mentakan syaitan tu sendiri berenang2 dalam darah manusia.. mohon pencerahan selanjutnya.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 04, 2013 4:44 am

sebab tu saya bertanya bagaimana perlu membezakan pemyakit yg disebabkam syaitan atau jin, atau disebabkam penyakit itu sendiri
soalan ini sgt pemtimg utk dijawab supaaya org awam tidak semborono memdakwa penyakitnya disebabkan oleh jin lantas tidak menerima rawatan yg kemduian me,bawa maut kepada pesakit

berdasarkan pengalaman saya, kalau penyakit disebabkan syaitan pasti berlaku mcm2 kejadiam aneh...seperti rumah terjumpa ular putih, atau ahli keluarga bermimpi buruk, dan maca, kejadiam2 aneh yg nerlaku

tanpa kejadian aneh...saya katakan kemungkinan besar penyalit tersebut bukan berpumca dari syaitan

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Ad-Dien on Tue Jun 04, 2013 7:37 am

thtl wrote:Itu ratapan Dien...jadi meracau, menamp-ar pipi, mnghantuk kepala pada batu...tidak mahu makan minum dan membuka auratnya..

meroyan ni mmg dia benci dirinya menjadi ibu...dia tidak mahu menjaga anaknya....kat Kardaw tak ada kes ke??

takda, semua sayang jadi ibu, kes buang bayi pun tiada Alhamdulillah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by alDayyan on Tue Jun 04, 2013 11:15 am

Ad-Dien wrote:
thtl wrote:Itu ratapan Dien...jadi meracau, menamp-ar pipi, mnghantuk kepala pada batu...tidak mahu makan minum dan membuka auratnya..

meroyan ni mmg dia benci dirinya menjadi ibu...dia tidak mahu menjaga anaknya....kat Kardaw tak ada kes ke??

takda, semua sayang jadi ibu, kes buang bayi pun tiada Alhamdulillah

tp kes pengguguran bayi masih tinggi berlaku di hospital2 utama.. Alamak

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by thtl on Tue Jun 04, 2013 11:17 am

Ini bukan kes meroyan..tapi gejala buang bayi atau meroyan seks bebas

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Najiha on Thu Jun 20, 2013 5:25 pm

Salam

Maaf ye,saya nak mencelah dengan soalan di topik ini. 

Soalan saya, ada tak sebab-sebab yang membenarkan seorang wanita bersuami yang mengandung untuk menggugurkan anaknya? Contoh, suami isteri tak punya income atau suami tak bertanggungjawab jadi isteri takut bakal zuriat dizalimi.

Jazakallah

Najiha
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 24
Join date : 19/08/2012

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Nizam on Wed Jul 03, 2013 1:30 am

Najiha wrote:Salam

Maaf ye,saya nak mencelah dengan soalan di topik ini. 

Soalan saya, ada tak sebab-sebab yang membenarkan seorang wanita bersuami yang mengandung untuk menggugurkan anaknya? Contoh, suami isteri tak punya income atau suami tak bertanggungjawab jadi isteri takut bakal zuriat dizalimi.

Jazakallah

Tak boleh la macam tu, ada solusi lain dalam Islam. Antaranya anak yang dilahirkan tu boleh diberi kepada ibu angkat yang kemudian memberi susunya kepada anak itu dan seterusnya menjadi anak susuan.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Wanita berperangai pelik semasa hamil?

Post by Sponsored content Today at 3:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum