penggunaan barng cetak rompak

View previous topic View next topic Go down

penggunaan barng cetak rompak

Post by hafiz on Sat Oct 05, 2013 10:24 am

Assalamualikum ustaz. nak tanya skit.

guna brng cetak rompak yg utk secara personal boleh janji tiada jual beli disitu (yg saya difhmkan). brrmakna beli cd game ke, cd cerita ke, brng2 tiruan kat pasar tu x blh lah kan? yg nak tanya nya, dulu waktu muda, jahil x tau bnde2 ni saya ada beli brngn cetak rompak seperti cd game, cd video dan brng2 lain seperti memory card tiruan, kasut, jam dan sbgainya. tau je tu tiruan tapi x terfikir halal haram dia. saya juga time tu pelajar under bisiswa (biasiswa itu menengok markah exam saya). dapat juga hadiah dari parents dn ahli keluarga lain utk keputusan exam saya.

yang saya fikirkan, dri gunakan brng2 cetak rompak di atas, mungkin time exam saya gunakan ilmu2 dri penggunaan brng tersebut semasa exam (mcm exam bahasa inggeris). kemudian, time exam, saya pakai kasut tiruan, dan ada juga pakai jam tiruan (ni time muda). tapi time ni memang tak tahu perkara tu haram. mcm mana nk ckp ye, mcm x trfikir lngsung. jadi, mcm mana dngn duit2 dan hadiah yang saya dpt atas dri hasil exam saya? sebahagian duit trsebut ada yg dh digunakan, ada dh disedekahkan dan ada juga bakinya lagi. apa yg harus saya lakukan?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by thtl on Sat Oct 05, 2013 11:51 am

Jawab:
Hukum di angkat dari org jahil hingga dia mengerti akan halal n haram. itu dasar agama kita.
Lepas tu kita ada mandian Taubat. Kita taubat dan mintak Allah ampunkan kita. Kemudian kita banyak bersedekah dan membantu org lain samada melalui NGO.
Lepas kita dah ada ilmu, dan dah taubat, maka kita akan rasa ringan dan terus melangkah ke depan dgn yakin, jangan pandang belakang lagi, bimbang dgn apa yg telah kita lakukan di masa lampau.

La Tahzan, hiduplah utk hari ini dan masa depan. Org yg pandang ke belakang ni adalah kelompok syiah. yang masih hidup di Karbala.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by hafiz on Sat Oct 05, 2013 6:26 pm

jadi, saya hanya perlu melihat ke dpn lah ustaz... terima kasih...

ps: klau ustaz nk tau, saya hilman yg bnyk tanya dngn ustaz dulu.. he3.... disebabkan beberapa perkara, bnyk pula account saya dah buat kat sini... InsyaAllah ni account yg terakhir Smile

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by thtl on Sat Oct 05, 2013 8:59 pm

ya, pandang ke depan, selepas ini, hafiz guna semua barang yg ori sahaja...no more cetak rompak atau counterfeit products

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by hafiz on Sun Oct 06, 2013 11:01 am

sekadar nk confirmation ustaz... ada juga brng2 cetak rompak tersebut seperti saya mungkin dh jual kpd family sndiri. kisah dia yg mcm saya beritahu ustaz dulu, iaitu saya beri brng lama saya (psp yg ori tapi memory card yg conterfeit product punya (ada juga game2 download dlm tu)) kepada adik saya supaya mak dan nenek saya blikn brng yg baru. saya x psti kerana x brapa ingat akan keadaannya, tapi MUNGKIN beri brng tu kpd adik saya seperti tlh mnjadi syarat utk dpt brng baru trsebut drpd mak dan nenek saya.  tapi adik saya dh x guna pun brng2 tu. (time tu sudh tentu saya x tahu hukumnya dan klau ada prnh bca psl hukumnya pun, x terfikir pada ketika itu, kira jahil lagilh)

apa2 pun, kiranya, saya blh je lah guna duit2 saya dan brng2 saya klau itu yg dimasudkn tuan sbagai pndang ke dpn? sama juga x dngn condition yg saya baru cerita kat atas ini? bkn apa ustaz, takut saya slh interpret maksud ustaz... terima kasih.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by thtl on Sun Oct 06, 2013 12:12 pm

Dalam bab dosa dan maksiat ni ada kategori berat dan ringan.
Mencuri yg paling berat ialah mencuri harta org. Ini kena hukum hudud potong tangan dan di bawah hukum civil pun berat hukumannya.

Adapun apa yg anda alami itu teramatlah kecil dan hukumnya masih belum muktamad. Maka anda sebenarnya amat warak dalam perkara2 yg sebenarnya tak ada apa banyak impak kepada anda kerana ia masih mutawatir (diamalkan oleh kebanyakan manusia) dan Pemerintah masih belum benar2 menguatkuasakan hak harta intelek dan copyright di negara ini. Ini kerana barang yg anda maksudkan bukanlah barangan yg dibutuhkan oleh manusia spt makanan dan keperluan asasi manusia.
apa yg anda alami merupakan sifat melampau dalam beragama dan terlalu memikirkan halal dan haram yg masih diperingkat khilaf dr segi pelaksanaannya. Cth yg lain, ramai org membeli jersey Manchester United yg fake samada dari China atau Thailand dgn harga cuma RM25 berbanding harga ori set berharga RM280. Ia dijual dgn meluas di chowkit, di kelantan, di pasar malam...begitu juga perisian dan chips...hak copyrightni masih diperingkat yg sukar di benteras kerana kesan monopoli dan kapitalis negara2 maju.
Maka buat masa ni, isu2 begini tak payahlah kita fikirkan sangat.....sbb ini bukan barangan keperluan manusia.
Saya harap anda faham.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by hafiz on Sun Oct 06, 2013 1:08 pm

baiklah ustaz. jadi saya akan teruskan sahaja khidupan seperti biasa dan pndng ke hadapan... saya akan gunakan sahaja apa yg saya ada skrng.. trima kasih ustaz.. ustaz bnyk membantu

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by thtl on Sun Oct 06, 2013 2:24 pm

Utk pengetahuan hafiz, di arab saudi ni tak ada benda yg ori, semuanya barang pirate. Saudi ni antara syurga barangan pirate di dunia....saudi biarkan shj...saudi ada brand dia sendiri yg cetak jersey bolasepak pasukan2 Eropah...90% rakyat saudi tak pakai yg ori....
pakaian sukan adalah pakaian kegemaran rakyat saudi selain jubah...maka gitu juga henfon, kebanyakan set adalah yg diimpot dari Cina..clone kpd samsung, apple, iphone...bahkan perisian komputer milik university saya pun bukan ori....terpampang kat screen komputer, "you are using counterfeit software..."  saudi tak kuatkuasakan lagi persetujuan antarabangsa mengenai patent, hakcipta dan trademarks

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by abu_aisyah on Wed Oct 09, 2013 3:01 am

bagaimana dengan mencetak buku2 lama lalu mencari hasil keuntungan dari itu dan menjadikan hak persendirian..adakah itu dikira cetak rompak?macam cetak sahih bukhari..

pernah ditanya orang.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by thtl on Wed Oct 09, 2013 7:03 am

Kitab Klasik mmg dah tak ada hakcipta. Boleh aje, pahala masuk kat pengarang asalnya, Imam Bukhari.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by abubakar on Wed Oct 09, 2013 2:31 pm

Susah juga mcm ini. Mcm saya ini perisian windows pun dah diragui statusnya, apatah lg dgr kuliah agama guna youtube, buka forum bicarathtl, buat tugasan, dan mcm-mcm lg melalui perisian tersebut, entah mcm mana pula statusnya.

Ini belum kira apa yg saya muatturun drpd internet menggunakan perisian tersebut. Kandungan yg dimuatturun juga 99% adalah tidak legal, tak kira lah filem, dokumentari, e-buku, dan mcm-mcm lg.

Semoga Allah ampunkan dosa saya dlm hal ini dan beri ganjaran selayaknya kpd mereka yg terlibat.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by Hatta Kain Kapan on Wed Oct 09, 2013 2:39 pm

Tapi yang masyarakat 'Nampak' bila KL Gangster 2 kena 'Rompak'...!!

Hatta Kain Kapan
AHLI
AHLI

Posts : 3
Points : 5
Join date : 09/10/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by thtl on Thu Oct 10, 2013 12:07 pm

abubakar,

tak da masalah, asalkan utk kgunaan pribadi, bukan wat berniaga...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by Mohamad hafiz on Thu Oct 10, 2013 3:58 pm

sebenarnya banyak lgi brg cetak rompak yg kita tak tahu tapi ada juga digunakan dalam kehidupan seharian kita. Contohnya, software yg kita download , Semuanya sebab faktor tertentu yg membolehkannya diguna pakai. Smile tpi ikut cara bagaimana seseorang tu menggunakannya la, kalau ia guna untuk tujuan tak baik, maka ianya boleh jadi illegal Smile
.
boleh perbetulkan apoa yg saya tersilap , ianya hanya berdasarkan pengalaman saya saja Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: penggunaan barng cetak rompak

Post by Sponsored content Today at 12:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum