Kenapa solat kena ikut skript?

View previous topic View next topic Go down

Kenapa solat kena ikut skript?

Post by seijiseimura84 on Sun Apr 20, 2014 8:50 pm

Maaflah kalau soalan saya bersifat agak liberal atau agak "ikut akal"
saya bertanya kerana saya ingin menambah baik mutu ibadat saya

sebagai manusia bila kita solat....kita mendekatkan diri kita dgn allah
bila manusia solat.....seolah2 wujud suatu connection direct dgn allah dan diri kita

isunya.....bila manusia connect dgn allah, ada mcm2 harapan yg diluahkan, ada mcm2 masalah hendak diceritakan kepada Allah
Kita mahu jadikan Allah sebagai satu2nya tempat bergantung dan kekasih

Tp dlm solat.....segala ucapan haruslah mengikuti skrip yg diajar oleh nabi. Bila kita baca skrip, seolah2 macam bila "berkata / communicate" dgn Allah seolah2 mcm bukan dari lubuk hati kita

Sedangkan dari lubuk hati kita, seperti hendak mengadu sesuatu, hendak memuji

Contohnya bacaan tahiyat awal....ada bacaan "sampaikan salam kepada org2 soleh" Kadang2 saya tak fikir significant...sebab saya ada masalah lain yg hendak diusulkan

Mohon pencerahan......
Kalau bagi qias lagi cantik

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa solat kena ikut skript?

Post by thtl on Sun Apr 20, 2014 9:47 pm

apa jua komunikasi resmi mmg kena ikut skrip..cuba tengok majlis2 resmi, ucapan YDP Agong, ucapan taat setia PM, lafaz ikrar pelajar2 baru, surat2 resmi kpd kerajaan..semua kena ikut skrip...
yg tidak ikut skrip ni macam komunikasi Twitter, Whatsapp, FB, sms...

maka dgn Allah, solat, mmg kena ikut skrip..sebab itulah bahasa komunikasi resmi yg terbaik yang diwahyukan melalui Nabi saw.

Kita tak khusyu' tu bukan sebab kita kena ikut skrip, sebab kita masih tak faham fiqh solat dan kaifiat khusyu', maka kita salahkan skrip. seluruh umat Islam tak pernah komplen pasal skrip ni, sejak dulu kala sampailah sekarang, tak pernah ada yg komplen, melainkan tuan doktor je...he3

saranan  kami, jest keep on learning fiqh solat Nabi saw...ibadat, tak banyak yg kita boleh komplen, kita ikut je dalam ibadat, dan kreatif dalam hal2 sains dan teknologi, lagipun 10 minit je solat ni...kalau kita nak karang skrip baru, takut banyak masa dihabiskan di situ, bila ia sudah dimudahkan dgn ready-made skript, maka kita syukurlah. bukan senang nak tulis skrip solat sendiri dalam arabic ni...udahlah kebanyakan muslim tak master arabic sedangkan skripnya MUST be in arabic.

inilah maksud hadith, "solatlah kamu sebagaimana kamu lihat aku (nabi) solat." Ibadah sudah ready made, just use it. no need to re-invent it, maka ia jadi Bid'ah. Maka jika tuan doc solat di mesjidil haram, 2 juta org solat, amazinglah, semuanya sama sahaja...kesatuan dalam solat dgn satu skrip, itulah hebatnya Islam..
Jika doc tengok kristian, skrip mmg spt yg Doc nak, depa solat lain-lain, evangelist, catholic, mormone, solat mereka lain, yg berjoget pun ada...maka kita tak mahulah macam tu, bila masing2 mazhab kristian bebas buat skrip solat, maka kita dapat saksikan macam2 fesen mereka solat...dari menyanyi sampailah berjoget...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa solat kena ikut skript?

Post by abu_firdaus on Mon Apr 21, 2014 5:25 am

saya bersangka baik yg doktor tak komplen.. sekadar bertanya saja hehe

pada satu sudut yg lain, kita masih bebas utk berdoa tanpa script, semasa sujud atau duduk sebelum salam.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kenapa solat kena ikut skript?

Post by thtl on Mon Apr 21, 2014 8:46 am

Bacaan2 atau zikir2 dalam solat tu ada pelbagai, banyak versi, masalahnya kita hanya baca versi yg kita hafal masa tadika atau sekolah rendah, dari dulu sampai sekarang...
cth: doa istiftah (qiam antara takbiratul ihram dan membaca al-fatihah), ada 12 jenis doa istiftah. ada 12 skrip...maka kita bosan sebab kita hanya hafal 1 skrip shj..dari kecil hingga kini

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa solat kena ikut skript?

Post by Sponsored content Today at 7:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum