MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Sun Jun 08, 2014 7:45 pm

First topic message reminder :

TREAD INI SAYA BUKA UNTUK  MENYALURKAN LAPORAN BERITA BERKAITAN KESUKARAN MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014.

Saya wujudkan tread baru di sebabkan rasa tidak adil bila saya memuat naik lapuran bertentangan dangan tajuk asal di ruangan UMRAH RAMADHAN AL-AMIN 2014, sedangkan ruangan tersebut adalah tujuan pengiklanan. Maafkan saya kerana telah lama memuat naik cerita berkaitan dan baru kini nak buka tread baru yang berkaitan.

TQ

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down


Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Wed Jun 11, 2014 8:43 am

Kalau tak salah saya, TA yang menipu seperti kata saudara AF yg berpejabat di bangunan TH Bangi masih beroperasi. Bagaimana mereka tidak di kenakan tindakan sedangkan mereka tidak jujur kepada bakal jemaah, bukan seorang bahkan ratusan atau ribuan bakal jemaah yg terlibat.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by thtl on Wed Jun 11, 2014 8:58 am

org yg kena tipu tu tak buat polis report dan lantik peguam utk saman civil

2. Malaysia ni ada sistem "cable" , kalau "cable" kuat, maka ia immune kpd tindakan pihak berwajib

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by abu_firdaus on Wed Jun 11, 2014 9:18 am

dah buat report actually. mangsa dah pernah dipanggil kat tribunal pengguna tapi pas tu tak tau apa cerita. kalau masih beroperasi mmg tak patut la. maybe syarikat lain kot yg bukak kat situ? atau guna nama lain pulok..

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Wed Jun 11, 2014 9:21 am

Seperti semua orang maklum bahawa pengeluaran visa umrah sangat terhad. Banyak orang terpaksa batalkan hasrat ke Tanah Suci musim cuti sekolah kali ini di sebabkan pengeluran visa.

Di sini saya nak bawa satu pertanyaan dalam ruangan komen sebuah web TA umrah.
June 5, 2014 at 9:04 am
Assalamualaikum. Sesungguhnya ujian Allah itu dtg dalam bermacam2 keadaan. Saya rasakan kegagalan utk mendapatkan visa ke Tanah Suci juga satu ujian. Sepatutnya saya sekeluarga berangkat ke Mekah pada 1 Jun 2014 yg lalu, namun sehingga kini visa masih blm diperolehi. Sedih tidak terkira apatah lagi wang sudah byk dibelanjakan, cuti sudah diambil, persediaan sudah dibuat dan saban hari menanti berita gembira dari agensi yg katanya insyaallah 5 atau 6 Jun kita berangkat. Semalam wakil agensi call katanya pihak kedutaan mahukan bayaran tambahan RM800 satu kepala utk visa.
1. Pada pengalaman tuan, adakah perkara ini boleh terjadi?
2. Adakah sebenarnya kebanyakan agensi yang memperolehi visa umrah memberikan rasuah kepada pegawai di kedutaan?
3. Bagaimana jika visa tidak juga diperolehi apakah hak kami nanti terhadap agensi? wrote:


Jawapan dari Admin web tersebut:

June 5, 2014 at 3:15 pm
Waalaikum salam. Saya amat bersimpati dengan nasib tuan dan lain-lain jemaah yg terlibat. Sememangnya Kouta Umrah telah dikurangkan. Ada Muasasah yg sebelumnya punya kouta 40000 tetapi dah dikurangkan kepada 7000 sahaja. Masalah Visa memang kritikal buat masa ini. Rentetan dari itu bayaran Visa Umrah juga sudah semakin mahal seperti yang tuan alami. Bayaran yang semakin meningkat ini diminta oleh pihak Muasasah di sana dan bukannya pihak Kedutaan. Visa Umrah sebenarnya percuma sahaja tetapi bayaran yang dikenakan ialah bayaran Perkhidmatan Muasasah dalam memproses Visa. Tiada rasuah dalam urusan Visa di Kedutaan. Sebenarnya masing-masing (agensi Umrah) menunggu-nunggu MOFA (no rujukan kelulusan Visa) dan jika MOFA sudah diperolehi baru Pasport dan dokumen sokongan di submit ke Kedutaan untuk mendapatkan Visa Umrah. Pihak Kedutaan tidak akan memproses Visa selagi MOFA belum diperolehi. Jadi soal rasuah tidak timbul di sini. Berkenaan Muasasah sudah ada yang menetapkan syarat supaya menginap di Hotel Muasasah jika mahukan Visa Umrah. Mungkin saya perlu beri pencerahan dalam entry akan datang..insyaAllah wrote:


Dalam perniagaan barangan atau perkhidmatan, kita ada membuat janji. Perjanjian tersebut kadang-kadang tidak di zahirkan dalam bentuk bertulis.
Janji perniagaan ini termasuklah dalam perkara pengurusan umrah di mana pihak penganjur telah berjanji dengan syarat-syarat dinyatakan akan membawa bakal jemaah umrah dengan perbelanjaan yg di tetapkan dan bakal jemaah pula bersetuju. Janji itu telah termatri walaupun bukan bertulis.
Timbul 2 kemungkinan pelanggaran perjanjian tersebut.
  1. Di pihak bakal jemaah, akibatnya wang tidak di kembalikan
  2. Di pihak TA, minta tambah dan sebagainya seperti kes di atas.


Apa pandangan Islam bila janji perniagaan tersebut di langgar?

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by thtl on Wed Jun 11, 2014 9:33 am

1. wang kena dikembalikan, mesti ada money-back policy, kalau tidak adu kpd tribunal pengguna (kementerian halehwal pengguna Malaysia)

2. jangan bayar lebih. nak buat umrah dan haji, no rasuah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by s43 on Tue Jun 17, 2014 11:19 am

Salam
berit mengenai vjsa umrah dari Sinar Harian


KUALA LUMPUR - Hanya 38 syarikat pengendalian pelancongan dan agensi pengembaraan yang berdaftar dengan kerajaan Arab Saudi dibenarkan mengeluarkan visa umrah, kata Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.
 
Beliau berkata senarai 38 syarikat pengelola umrah yang dibenarkan kerajaan Arab Saudi boleh didapati di laman sesawang kementeriannya.
 
"Hanya syarikat-syarikat ini diberi kuasa untuk berurusan tentang visa umrah ini.
 
"Oleh itu, apa yang kita lakukan untuk melindungi mereka yang berhajat untuk menunaikan umrah ialah meminta mereka terus melawat laman sesawang kementerian dan melihat nama syarikat yang dibenarkan oleh kerajaan Arab Saudi," katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) di persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.
 
Bung Mokhtar ingin tahu langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan untuk menghalang berlakunya kes penipuan visa umrah.

"Mereka yang ingin membeli pakej umrah perlu memeriksa laman kementerian dan sekiranya nama syarikat itu tidak ada dalam senarai 38 syarikat, janganlah beli pakej itu.
 
"Orang ramai perlu berhati-hati. Selalunya, pakej umrah berharga RM4,500 (secara purata), dan adanya syarikat menawarkan di bawah RM3,000, ini bermaksud menipu. Ini kerana tidak cukup untuk membiayai perjalanan," katanya.
 
Mengulas mengenai kes penipuan pakej umrah, Mohamed Nazri berkata mangsa masih boleh membuat tuntutan di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan untuk menuntut balik wang mereka.
 
Katanya dari tahun 2009 sehingga Mei tahun ini, sebanyak sembilan kes penipuan umrah direkodkan, membabitkan lapan buah syarikat pengendalian pelancongan dan agensi pengembaraan yang berlesen, dan sebuah syarikat pengendalian pelancongan yang tidak berlesen.
 
Kesemua kes ini melibatkan 3,611 mangsa dengan anggaran kerugian sebanyak RM14.1 juta. - Bernama

s43
AHLI
AHLI

Posts : 3
Points : 3
Join date : 07/06/2014

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by s43 on Wed Jun 18, 2014 9:20 am

Setakat ni jumpa senarai agen yg berdaftar hanya 27
walaupun kerajaan kata 38


Approved Umrah Travel Agents : Malaysia
                         Company                                                                  Phone No.
AL-NILE TOUR & TRAVEL SDN BHD                                 +6047334024
ANDALUSIA TRAVEL & TOURS SDN BHD                          60392831588
ASH-HAR TRAVEL & TOURS SDN BHD                               60392007050
BATUTA TRAVEL & TOURS SDN BHD                                 60340421205
BESTSTAR TRAVEL CENTRE SDN BHD                               60388889554
CANTUMAS TRAVEL & TOURS SDN BHD                           60342516588
CITRA TRAVEL & TOURS SDN BHD                                     6097449179
DE MAWARDAH TRAVEL & TOURS SDN BHD                   60326943046
FALCON TRAVEL & TOURS SDN BHD                                60392831080
FB TRAVELS SDN BHD                                                           60341433655
FESTIVE TRAVELS SDN BHD                                                 6022721999
GEMILANG TRAVEL AND TOURS SDN BHD                       60342564133
KAA TRAVEL & TOURS SDN BHD                                        60321480604
KSB TRAVEL & TOURS SDN BHD                                         60392817878
MUHAMMADIYAH TRAVEL & TOURS SDN BHD               6067995308
RAKYAT TRAVEL SDN BHD                                                   60327131664
RAYHAR TRAVELS SDN BHD                                                6098592942
SILA TOUR & TRAVEL SDN BHD                                           60340440991
SYARIKAT PERLANCUNGAN YASKIN SDN BHD              6097443136
TH TRAVEL & SERVICES SDN BHD                                       60326812020
TIRAM TRAVEL SDN BHD                                                       6072244533
TRIWAYS OMEGA TRAVEL & TOURS SDN BHD                 60323002933
UMRAHAJ TRAVEL & SERVICES SDN BHD                          60340224444
UNI-TRAVEL SDN BHD                                                            60342707177
WAN TRAVEL SDN BHD                                                          6082414003
WIRA SAUJANA TRAVEL & TOURS SDN BHD                     60361874595
ZAHAFIZ TRAVEL & TOURS SDN BHD                                  60355491549

s43
AHLI
AHLI

Posts : 3
Points : 3
Join date : 07/06/2014

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by s43 on Wed Jun 18, 2014 9:40 am

Update senarai terkini agen umrah di web Kementerian pelancongan link berikut
http://www.motac.gov.my/

s43
AHLI
AHLI

Posts : 3
Points : 3
Join date : 07/06/2014

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by msaadhamid on Tue Jun 24, 2014 5:46 am

thtl wrote:kalau UMNO kerja keras camni, PRU 14 ada harapan cerah nak menang...he3

Saya berprasangka baik. Harap-harap tak guna duit TH utk operasi bawa balik jemaah.

msaadhamid
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 25/04/2014

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by Andhy Putra on Tue Jun 24, 2014 5:56 am

s43 wrote:Setakat ni jumpa senarai agen yg berdaftar hanya 27
walaupun kerajaan kata 38


Approved Umrah Travel Agents : Malaysia
                         Company                                                                  Phone No.
AL-NILE TOUR & TRAVEL SDN BHD                                 +6047334024
ANDALUSIA TRAVEL & TOURS SDN BHD                          60392831588
ASH-HAR TRAVEL & TOURS SDN BHD                               60392007050
BATUTA TRAVEL & TOURS SDN BHD                                 60340421205
BESTSTAR TRAVEL CENTRE SDN BHD                               60388889554
CANTUMAS TRAVEL & TOURS SDN BHD                           60342516588
CITRA TRAVEL & TOURS SDN BHD                                     6097449179
DE MAWARDAH TRAVEL & TOURS SDN BHD                   60326943046
FALCON TRAVEL & TOURS SDN BHD                                60392831080
FB TRAVELS SDN BHD                                                           60341433655
FESTIVE TRAVELS SDN BHD                                                 6022721999
GEMILANG TRAVEL AND TOURS SDN BHD                       60342564133
KAA TRAVEL & TOURS SDN BHD                                        60321480604
KSB TRAVEL & TOURS SDN BHD                                         60392817878
MUHAMMADIYAH TRAVEL & TOURS SDN BHD               6067995308
RAKYAT TRAVEL SDN BHD                                                   60327131664
RAYHAR TRAVELS SDN BHD                                                6098592942
SILA TOUR & TRAVEL SDN BHD                                           60340440991
SYARIKAT PERLANCUNGAN YASKIN SDN BHD              6097443136
TH TRAVEL & SERVICES SDN BHD                                       60326812020
TIRAM TRAVEL SDN BHD                                                       6072244533
TRIWAYS OMEGA TRAVEL & TOURS SDN BHD                 60323002933
UMRAHAJ TRAVEL & SERVICES SDN BHD                          60340224444
UNI-TRAVEL SDN BHD                                                            60342707177
WAN TRAVEL SDN BHD                                                          6082414003
WIRA SAUJANA TRAVEL & TOURS SDN BHD                     60361874595
ZAHAFIZ TRAVEL & TOURS SDN BHD                                  60355491549

*** Just to share
ZAHAFIZ TRAVEL & TOURS SDN BHD
60355491549
TA ini memang reliable, urusan Visa mudah melalui TA
Staff mereka jenis buat f/up dan sangat informatif
Ada check-list sbg rujukan untuk anda siapkan dokumen
Apa"pun, jangan malu bertanya...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Inilah Keadaah Apabila VISA UMRAH Tidak di Keluarkan

Post by umrah persendirian on Wed Jun 25, 2014 7:58 pm






jemaah yang sudah selamat sampai di Madinah ” berwhatapps ”dengan menghantar gambar dalam flight yang sememangnya lengang. Sehinggakan kata nya, dia ambil 4 seat untuk dia seorang. Senang untuk dia tidur berbaring dalam flight. Malah makan pun boleh bersila katanya kerana tak ramai penumpang dalam flight.

Tambahan kekosongan hotel yang tuan THTL laporkan


Last edited by umrah persendirian on Wed Jun 25, 2014 7:59 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : ejaan salah)

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Inipun masalah visa juga

Post by umrah persendirian on Wed Jun 25, 2014 8:09 pm

nazri12 Jun 2014 4:47 PTG

Assalamu'alaikum prof, Ibu mertua sy bercadang untuk menziarahi anak saudara beliau di Jeddah sekaligus untuk membuat umrah pd bulan puasa ni. Semua TA yg sy call, xboleh nk buat visa shj, kena pakai pakej. Sy rs nk try DIY, cuma x pasti nk mula mcm mane. Adakah sy perlu ke saudi embassy utk bertanya & dptkn info. Mungkin prof ade tips utk dikongsikan. Tq wrote:
paste dari

Ini pun masalah nak dapat visa bulan puasa ini. Cuma tak pasti dia dah beli tiket KT atau belum.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Pengeluaran VISA UMRAH Smakin Positif

Post by umrah persendirian on Mon Jul 07, 2014 10:17 pm

Lebih 5.6 juta jemaah kini berada di negara Arab bagi mengerjakan ibadah umrah sempena Ramadan

MEKAH 6 Julai - Kementerian Haji Arab Saudi menjangkakan bilangan visa umrah meningkat melebihi enam juta tahun ini, dengan jumlah visa melebihi 400,000 untuk bulan ini sahaja, lapor laman web, arabnews.com semalam.

Menterinya, Bander al-Hajjar berkata, kementerian mengeluarkan lebih enam juta visa, dan lebih 5.6 juta jemaah kini berada di negara ini bagi mengerjakan ibadah umrah sempena Ramadan, manakala 5.3 juta jemaah telah meninggalkan Arab Saudi.

"Kerajaan telah melengkapkan persediaan untuk menerima kunjungan jemaah. Kami melaksanakan beberapa projek bagi membantu melancarkan umrah sepanjang Ramadan ini," kata beliau.



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140707/lu_06/Saudi-keluarkan-6-juta-visa-umrah#ixzz36oOKZQ9A
© Utusan Melayu (M) Bhd

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Jemaah Haji Kemboja Terkandas Di KLIA

Post by umrah persendirian on Sun Sep 28, 2014 11:07 am


Keadaan Jemaah Terbabit

SEPANG, 27 Sept (Bernama) -- Sebanyak 98 jemaah haji dari Kemboja terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA), selepas berlaku kesilapan tiket penerbangan yang ditempah untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke Jeddah, Arab Saudi.

Menurut ketua rombongan Ariffin Ismail kesemua jemaah itu sepatutnya terbang ke Jeddah semalam menerusi Saudi Airlines.

"Tetapi disebabkan kesilapan tiket penerbangan yang bukan ditempah sebagai penerbangan haji sebaliknya penerbangan biasa maka jemaah tidak dapat meneruskan perjalanan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata tempahan tiket untuk penerbangan itu dibuat melalui ejen di Phnom Penh dan kini pihaknya sedang berurusan dengan ejen dan pihak Malaysia Airlines di negara itu bagi menyelesaikan masalah berkenaan.

"Kami semua berharap masalah itu dapat diselesaikan selewat-lewatnya Isnin ini bagi membolehkan jemaah sempat sampai sebelum hari wukuf di Arafah iaitu pada 3 Oktober," katanya.

Jemaah berkenaan tiba pada Khamis lepas (25 Sept) menerusi dua penerbangan MH755 dan MH763 dan transit di KLIA sebelum meneruskan penerbangan ke Jeddah semalam.

-- BERNAMA

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Tue Sep 30, 2014 12:57 am




Sumber

Apa bezanya tiket penerbangan haji vs tiket penerbangan biasa?

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Tue Sep 30, 2014 1:02 am

NGO Malaysia bantu 32 jemaah kemboja terkandas di KLIA

SEPANG 29 Sept. - Sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Malaysia membantu 32 daripada 98 bakal haji dari Kemboja yang terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) di sini sejak Khamis lalu, berlepas ke tanah suci hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Kemboja, Datuk Othsman Hassan berkata, kumpulan itu berlepas ke tanah suci apabila NGO berkenaan membiayai kos tambahan tiket penerbangan.

Kumpulan itu berlepas pukul 3 petang menggunakan pesawat Saudi Airlines.

"Kita cuba berunding dengan ejen yang menguruskan tiket di Kemboja namun mereka enggan membantu sebaliknya meminta Malaysia Airlines (MAS) menguruskan hal tersebut kerana mereka menggunakan MAS untuk penerbangan dari Kemboja ke Kuala Lumpur sebelum meneruskan penerbangan ke Jeddah.

"Sehubungan itu, saya menghubungi MAS dan Pengerusi Lembaga Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim bagi memohon bantuan. Alhamdulillah kita dimaklumkan sebuah NGO sudi menanggung kos tambahan tersebut," katanya kepada pemberita selepas bertemu dengan jemaah haji berkenaan di Anjung Tinjau KLIA di sini hari ini.

Kumpulan jemaah haji Kemboja terkandas di KLIA sejak Khamis lalu setelah berlaku kesilapan tempahan tiket dari Kuala Lumpur ke Jeddah menerusi penerbangan Saudi Airlines.

Semalam, Ketua rombongan jemaah tersebut Ariffin Ismail,45, merayu bantuan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi mereka untuk membolehkan kumpulan itu menunaikan ibadah haji.

Menurut Othsman pembiayaan NGO tersebut melegakan mereka yang terkandas berikutan mereka menghadapi masalah menyediakan kos tambahan US$1,200 bagi pengeluaran tiket baharu.

"Untuk baki 66 jemaah, kita akan terus berunding dengan pihak MAS, Saudi Airlines dan Kedutaan Kemboja di Malaysia bagi membantu mereka berlepas segera ke tanah suci," katanya, tanpa menamakan NGO berkenaan.

Beliau berkata pihak MAS dan Saudi Airlines telah menyediakan tempat untuk baki jemaah berkenaan terbang ke Jeddah 8 malam ini dan 3 petang esok, namun perlu membayar kos tambahan terlebih dahulu.

Sementara itu, jurucakap kumpulan jemaah yang berlepas, Yousoh Toyib, 35, berterima kasih kepada MAS dan NGO yang sudi menghulurkan bantuan berupa makanan sepanjang mereka terkandas di KLIA.

Walaupun gelisah berikutan kejadian itu, beliau serta semua jemaah tetap bersyukur kerana terkandas di Malaysia yang rakyatnya memang terkenal dengan sikap prihatin serta suka membantu.

"Walaupun ada ahli keluarga jemaah yang berada di Malaysia mengajak kami ke rumah mereka namun kami memutuskan untuk terus berada di sini untuk memudahkan sebarang urusan selain tidak berdepan masalah dari segi keperluan makanan dan menunaikan ibadah," katanya. - BERNAMA

sumber utusan


KENAPA NGO TIDAK SAJA BANGTU JEMAAH MALAYSIA YANG MASIH RAMAI TAK DAPAT NAK PERGI HAJI DI SEBABKAN VISA YANG TERHAD

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by abu_firdaus on Wed Oct 01, 2014 7:21 am

saya rasa isu jemaah kemboja ini isu kesilapan logistik saja, tak melibatkan visa/quota haji. dan atas keperluan yg mendesak, NGO ini tampil memberi bantuan. kita patut bersyukur atas pertolongan NGO ni. tak adil kalau nak kaitkan mereka dgn isu visa/quota jemaah malaysia yang memerlukan plan jangka panjang & melibatkan byk pihak.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by Sponsored content Today at 12:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum