[Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

View previous topic View next topic Go down

[Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 5:25 pm



Assalamualaikum, sahabat ada tanya sahkah perkahwinan jika wali nya seorang yang buruk akhlaknya..seorang penagih dadah dan macam-macam lagi keburukan yang diketahui umum..

minta qaul dan dalil-dalil yang ada, insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 6:52 pm

status wali fasiq di sisi 4 madzhab:
syafi'iyah dan Hanabilah mensyaratkan wali yg adil. Adil menurut mereka ialah tidak melakukan dosa besar, tidak berterusan melakukan dosa kecil atau lelaki yg fasiq.

dalil:
عن ابن عباس رضي الله عنه : ( لا نكاح إلا بشاهدي عدل وولي مرشد ) البيهقي في السنن

Dari Ibnu Abbas radhiallahu anhu: ( tidak ada nikah kecuali dengan dua saksi adil (shaleh) dan wali yang baik agamanya ) HR Imam Baihaqi dalam sunannya.
hadith ni sahih mauquf di sisi kedua madzhab ini; manakala madzhab hanafi dan malik menolak hadith ini kerana ianya dha`if di sisi mereka. maka wali yg adil di sisi madzhab keduanya tidak valid. WA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 6:58 pm

thtl wrote:status wali fasiq di sisi 4 madzhab:
syafi'iyah dan Hanabilah mensyaratkan wali yg adil. Adil menurut mereka ialah tidak melakukan dosa besar, tidak berterusan melakukan dosa kecil atau lelaki yg fasiq.

dalil:
عن ابن عباس رضي الله عنه : ( لا نكاح إلا بشاهدي عدل وولي مرشد ) البيهقي في السنن

Dari Ibnu Abbas radhiallahu anhu: ( tidak ada nikah kecuali dengan dua saksi adil (shaleh) dan wali yang baik agamanya ) HR Imam Baihaqi dalam sunannya.
hadith ni sahih mauquf di sisi kedua madzhab ini; manakala madzhab hanafi dan malik menolak hadith ini kerana ianya dha`if di sisi mereka. maka wali yg adil di sisi madzhab keduanya tidak valid. WA

qaul syafieyyah dan hanbaliah menerima...

kenala 2 imam itu mendhaifkan hadith ini? asbabul dhaif?
jadi wali yang fasiq diterima oleh hanafi dan maliki?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:01 pm

sebab ia hanya kata2 Ibn Abbas. maka ia dha`if le, manakala hanbali dan syafi`iy terima sebagai kata2 Ibn Abbas tapi ia juga merupakan sampai kpd Nabi juga..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:05 pm

thtl wrote:sebab ia hanya kata2 Ibn Abbas. maka ia dha`if le, manakala hanbali dan syafi`iy terima sebagai kata2 Ibn Abbas tapi ia juga merupakan sampai kpd Nabi juga..

bab hadith alhamdulillah jelas..sebab ia mauquf..

jadi qaul mereka terima wali fasiq? ke ada syarat lain?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:07 pm

madzhab hanafi bukan saja tolak statuswali samada adil vs fasiq, malah tanpa wali pun sah.

manakala madzhab Maliki mmg sah dgn wali yg fasiq.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:17 pm

thtl wrote:madzhab hanafi bukan saja tolak statuswali samada adil vs fasiq, malah tanpa wali pun sah.

manakala madzhab Maliki mmg sah dgn wali yg fasiq.

baru tahu ni...sukar untuk terima pandangan hanafi dalam bab ni...

mereka berpegang kepada dalil apa ni?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:20 pm

Hanafi guna akal sihat dan gender equality.

Jika wanita ada kelulusan Masters, ada phD, takkan dia kena dapat izin wali dia..pemikiran hanafi ni mmg advance, sebab tu geng Liberal suka...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:23 pm

thtl wrote:Hanafi guna akal sihat dan gender equality.

Jika wanita ada kelulusan Masters, ada phD, takkan dia kena dapat izin wali dia..pemikiran hanafi ni mmg advance, sebab tu geng Liberal suka...

ye betul...qaul hanafi ni advanced sebenarnya dari zaman nya..zaman sekarang baru nampak , ramai yang cenderung apply qaul hanafi...

maliki pula berdalil dengan apa? terima wali fasiq...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:25 pm

maliki guna fiqh penduduk Hijaz. penduduk Hijaz tidak pernah menyiasat status wali...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:33 pm

thtl wrote:maliki guna fiqh penduduk Hijaz. penduduk Hijaz tidak pernah menyiasat status wali...


hijaz ni mana ye sekarang..madinah ke? ana keliru sikit..

kalau madinah memang madrasah hadith lah kan..bukan ra'yi

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:34 pm

hijaz ni saudi sekarang le, bandar utama ialah Mekah dna Medina, madrasah hadith dna atsar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:36 pm

thtl wrote:hijaz ni saudi sekarang le, bandar utama ialah Mekah dna Medina, madrasah hadith dna atsar

ohh patut lah..madrasah hadith wa atsar..


faham dah sekarang..tread ni bagus terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Munakahat] Sahkah Perkawinan Berwalikan Orang Yang Buruk Akhlaknya

Post by Sponsored content Today at 4:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum