[FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

View previous topic View next topic Go down

[FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Wed Feb 08, 2012 7:20 pm


Assalamualaikum

Seingat ana, dulu waktu sekolah, ada sahabah berpendapat tak boleh rendam baju dengan soflan/downy dan sebagainya kerana tidak suci. sebab katanya air soflan tu adalah bukan air mutlak. kalu nak rendam dengan soflan, boleh. tetapi pada bilasan terakhir perlu menggunakan air mutlak.jadi, jika dibawa masuk ke dalam solat,ianya tidak sah. Maksud nya beliau berpendapat, jika rendam baju dalam softlan kemudian jemur tanpa membilasnya dengan air mutlak, baju tersebut tidak boleh dibawa ke dalam solat?betulkah?



mohon penerangan. Setahu saya bab ini berkaitan anggota wudhuk, tak pasti pula pakaian pun terlibat sama..

saya dahulukan dengan jazakallah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 5:50 am

Ini adalah contoh yg dikatakan oleh Ibn jauzi dalam Talbis Iblis sebagai belitan Iblis kepada orang awam dalam urusan Thaharah.

1. salah menggunakan bahan pencuci.
merendam sepatutnya menggunakan sabun. Soflan dan Downy adalah fabric softener utk menghilangkan statik pada fabrik.

2. pakaian harian yg cuma kena peluh dan hapak, suci bila direndam dengan air + downy, unless pakaian tsb terkena najis spt kencing dan tahi

3. maka pakaian direndam dgn soflan tanpa bilasan adalah suci kerana asalnya ia tidak bernajis.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 6:13 am

thtl wrote:Ini adalah contoh yg dikatakan oleh Ibn jauzi dalam Talbis Iblis sebagai belitan Iblis kepada orang awam dalam urusan Thaharah.

1. salah menggunakan bahan pencuci.
merendam sepatutnya menggunakan sabun. Soflan dan Downy adalah fabric softener utk menghilangkan statik pada fabrik.

2. pakaian harian yg cuma kena peluh dan hapak, suci bila direndam dengan air + downy, unless pakaian tsb terkena najis spt kencing dan tahi

3. maka pakaian direndam dgn soflan tanpa bilasan adalah suci kerana asalnya ia tidak bernajis.

itulah saya hairan macam mana sesetengah orang berhujah yang kalau tak bilas maka tak suci sebab ia air tak suci? ait musta'mal...

bukan ke itu dalam bab anggota wuduk ke??

kalau macam tu tak boleh lah solat masa berpeluh kan??

jadi ia salah faham dan talbis iblis lah ye??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 1:34 pm

dien, ini isu yg tak logik dan tak berlaku di alam nyata. kita dilarang berbahas dalam fiqh sebegini. mana ada org yg sihat akal basuh baju dgn softener. softener utk lembutkan fabrik aje.
Kalau dia basuh dgn softener pun, tak ada kesan kpd wudhu' dan solat. semuanya sah.

2. solat dalam keadaan berpeluh sah, cuma sunat kita solat dalam keadaan yg bersih badan, khususnya solat di mesjid kerana bau peluh kita akan ganggu jiran sebelah kita.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 7:45 pm

thtl wrote:dien, ini isu yg tak logik dan tak berlaku di alam nyata. kita dilarang berbahas dalam fiqh sebegini. mana ada org yg sihat akal basuh baju dgn softener. softener utk lembutkan fabrik aje.
Kalau dia basuh dgn softener pun, tak ada kesan kpd wudhu' dan solat. semuanya sah.

2. solat dalam keadaan berpeluh sah, cuma sunat kita solat dalam keadaan yg bersih badan, khususnya solat di mesjid kerana bau peluh kita akan ganggu jiran sebelah kita.

ya ustaz, ana memang tak bahas isu sebegini tapi bila ada sahabah yang mula beri pendapat sebegini maka ana perlu menjelaskan dengan cara yang terbaik sekali...insyaAllah

tak tahu lah macam mana mereka boleh kaitkan pakaian dengan wudhuk ni...nampak macam tak masuk akal tapi inilah realitinya ya ustaz...

eh, tadi ustaz cakap talbs iblis tu...ibnu Jauzi cakap ape? dalam urusan taharah?


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 7:55 pm

Ibn Jauzi cakap, org awam ni suka was-was yg melampaui batas, misalnya, apa kaitan basuh baju dgn softener kemudian dikaitkan dengan pakaian tsb tidak bersih di bawa solat..ini semua kerana was-was. benda yg yang didiamkan oleh syara'. maka kenapa kita ungkitkan?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 8:06 pm

thtl wrote:Ibn Jauzi cakap, org awam ni suka was-was yg melampaui batas, misalnya, apa kaitan basuh baju dgn softener kemudian dikaitkan dengan pakaian tsb tidak bersih di bawa solat..ini semua kerana was-was. benda yg yang didiamkan oleh syara'. maka kenapa kita ungkitkan?

ghuluw dalam was-was kah? hehe. Smile
.term arab panggil apa ye penyakit ni?

ana dah lama nak cari kitab talbis iblis ni..tapi masih belum ketemu.. Crying or Very sad

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 5:00 am

dien,
avatar pak arab mana yg enta plagiat tu...dien, just be yerself. Allah menciptamu dngan benih ibubapa dan menjadikan dien sebaik2 wajah dan kejadian..just be yerself. hehehe

Talbis Iblis, e-book mmg ada, kitab arab pun ada di Medan Idaman KL, terjemahan melayu dan Indo pun ada, harga dalam sekitar RM30.00

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:27 am

thtl wrote:dien,
avatar pak arab mana yg enta plagiat tu...dien, just be yerself. Allah menciptamu dngan benih ibubapa dan menjadikan dien sebaik2 wajah dan kejadian..just be yerself. hehehe

Talbis Iblis, e-book mmg ada, kitab arab pun ada di Medan Idaman KL, terjemahan melayu dan Indo pun ada, harga dalam sekitar RM30.00

hehe...ada gaya muka ana ke? masih belum terasa nak letak wajah sebenar....pernah letak dan ada respon dari beberapa orang...huhu... Embarassed

mungkin ini wajah ana akan datang, mana tahu lepas bertalaqqi di jazan ke? balik malizi pakai macam ni? :lol!:


versi publisher malaysia ada tak? sini susah nak dapatkan versi indo... versi indo bagus pengisiannya terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:48 am

versi Malaysia ada, Jasmin dan al-Hidayah..

kalau datang KL, ana hadiah satu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:59 am

thtl wrote:versi Malaysia ada, Jasmin dan al-Hidayah..

kalau datang KL, ana hadiah satu...

ini lafaz kinayah ke ni??hehe....

petang ni ana turun boleh?? Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 11:51 am

kinayah. turunlah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 12:25 pm

thtl wrote:kinayah. turunlah...

hehe..nak turun macam mana...kalau ada majlis sebelum syeikh berangkat ke jazan ok lah..

insyaAllah ana turun Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 12:31 pm

wokey tunggu yg tulaa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 5:29 pm



berbalik kepada tajuk tread, boleh tak bagi rumusan jika kita ditanya soalan fiqh yang sebegini...minta rumuskan sebelum lock tread ni..

p/s- perlu ke lock tread di forum ni??hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 6:10 pm

rumusan:
pakaian harian yang dibasuh menggunakan fabric softener spt Softlan tidak menjejaskan wudhu' dan solat yg didirikan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 6:14 pm

thtl wrote:rumusan:
pakaian harian yang dibasuh menggunakan fabric softener spt Softlan tidak menjejaskan wudhu' dan solat yg didirikan.

hehe...tu jek?hehe..

ok, الف مبروك

tread nak lock ke tak perlu?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 6:21 pm

boleh aje lock..bila sesuatu thread tu dah 100% puas hati, tak der isu berbangkit, boleh lock

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 6:25 pm

thtl wrote:boleh aje lock..bila sesuatu thread tu dah 100% puas hati, tak der isu berbangkit, boleh lock

baik, jika begitu saya fikir perbincangan ini sudah boleh ditamatkan memandangkan ia cuma salah faham dalam fiqh..

saya lock tread ini.


:lock:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [FIQH] Sahkah solat dengan pakaian yang tidak dibilas dengan air mutlak??

Post by Sponsored content Today at 5:20 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum