Sunat Rawatib dalam bermusafir

View previous topic View next topic Go down

Sunat Rawatib dalam bermusafir

Post by lie7676 on Tue Oct 28, 2014 3:53 am

Assalamualaikum Ustaz,
bagaimana caranya jika kita ingin laksanakan Solat Sunat Rawatib Qabliyah dan Ba'diyah apabila kita hendak laksanakan Solat Jamak Takdim Zohor dan Asar? yang saya tahu antara Solat Zohor dan Asar tersebut tidak ada sunat rawatib. masalahnya jika sebelum kita laksanakan Solat Zohor..sunat rawatib apa yang hendak dilakukan..adakah Qabliyah Zohor shj atau Qabliyah Zohor dan Asar? Begitulah juga setelah selesai Jamak Asar, adakah Ba'diyah Asar shj atau Ba'diyah Zohor dan Asar?
T. kasih...

lie7676
AHLI
AHLI

Posts : 1
Points : 3
Join date : 28/10/2014

Back to top Go down

Re: Sunat Rawatib dalam bermusafir

Post by thtl on Tue Oct 28, 2014 7:07 am

mana ada Nabi saw buat...nama pun musafir, dalam kesusahan...Allah hadiahkan rukhsah supaya memudahkan kita, kalau kita lama sangat solat, maka lama lah dok kat R & R

safar ni buat yg wajib je..sebab itulah hadiah dari Allah kpd si musafir. Kalau tak mahu solat dlm safar, maka buat solat tamam yakni solat spt biasa. masuk je waktu, exit dan cari mesjid dan solat ikut Imam mukim, dan solatlah qabliah dan ba'diah spt biasa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sunat Rawatib dalam bermusafir

Post by bukhori on Tue Oct 28, 2014 10:17 am

btl tu tapi sunat fajar (sebelum subuh) mmg Nabi xtnggl even dlm safar kn tuan??

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: Sunat Rawatib dalam bermusafir

Post by thtl on Tue Oct 28, 2014 8:34 pm

Ya, syukran bro bukhori...kecuali solat sunat fajar dan witr..mmg Nabi x tinggal walaupun baginda musafir

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sunat Rawatib dalam bermusafir

Post by Sponsored content Today at 11:21 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum