hukum mengenakan baju bergambar

View previous topic View next topic Go down

hukum mengenakan baju bergambar

Post by sunyi on Thu Feb 16, 2012 10:24 am

salam wbt. segala pujian buat Allah swt. selawat serta salam keatas rasul saw wa ba'd.

ana nk tanya, apakah hukumnya bila mengenakan/memakai baju yang ada ilustrasi gambar? contohnya baju-2 t-shirt yang dijual/beli bila kita melawat sesuatu tempat i.e baju tshirt visit terengganu, ada gambar ilustrasi penyu, some mmg ada gambar penyu hidup.

apakah hukumnya sama dgn meletakkan gambar-2 binatang hidup sbg hiasan dlm rumah? (maksudnya haram)

mohon pencerahan..

sunyi
AHLI
AHLI

Posts : 10
Points : 14
Join date : 29/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum mengenakan baju bergambar

Post by thtl on Thu Feb 16, 2012 12:57 pm

dalam kitab al-qaul al-mubin fi akhta' al-mushallin karya syaikh masyhur hasan salman, ms 58-64, majoriti ulama' mengatakan larangan dalam hal ini pada tahap Makruh (dibenci), kerana:
1. nabi menyatakan kebencian kepada gambar
2. bisa menganggu orang lain yg berdiri di belakang kita

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum mengenakan baju bergambar

Post by Ad-Dien on Thu Feb 16, 2012 2:19 pm

thtl wrote:dalam kitab al-qaul al-mubin fi akhta' al-mushallin karya syaikh masyhur hasan salman, ms 58-64, majoriti ulama' mengatakan larangan dalam hal ini pada tahap Makruh (dibenci), kerana:
1. nabi menyatakan kebencian kepada gambar
2. bisa menganggu orang lain yg berdiri di belakang kita

yang nombor dua tu seingat saya dalam bab solat berjemaah kan?

jika di luar solat tetap tidak boleh ke? memandangkan di zaman ini majoriti semuanya sudah memakai nya..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum mengenakan baju bergambar

Post by thtl on Thu Feb 16, 2012 5:01 pm

Ia balik pada hukum lukisan benda2 yg bernyawa spt binatang dan manusia.

hukumnya ada dua:

pendapat keras, haram, pendapat sederhana adalah makruh (DYQ).

maka hukum minima ialah makruh memakai baju yg ada lukisan gambar haiwan atau manusia pada baju. Jika anda melancung ke Terengganu, sarawak, ke, maka bila berada di kedai souvenir, bila nak bila T-shirt, carilah T-shirt yg bebas dari gambar objek haiwan atau manusia.

dien, bila ramai manusia pakai, ia bukan indikasi kata hukum sudah berubah..hehehe


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum mengenakan baju bergambar

Post by Ad-Dien on Thu Feb 16, 2012 8:59 pm

thtl wrote:Ia balik pada hukum lukisan benda2 yg bernyawa spt binatang dan manusia.

hukumnya ada dua:

pendapat keras, haram, pendapat sederhana adalah makruh (DYQ).

maka hukum minima ialah makruh memakai baju yg ada lukisan gambar haiwan atau manusia pada baju. Jika anda melancung ke Terengganu, sarawak, ke, maka bila berada di kedai souvenir, bila nak bila T-shirt, carilah T-shirt yg bebas dari gambar objek haiwan atau manusia.

dien, bila ramai manusia pakai, ia bukan indikasi kata hukum sudah berubah..hehehe


hehe..ya, ia tidak ada kena mengena dengan qawaid
العادة محكمة

rabbit

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum mengenakan baju bergambar

Post by ZulQ on Thu Feb 16, 2012 11:07 pm

Bagaimana pula dengan baju yang mempunyai simbol (bukan simbol keagamaan) yang bercampur? Saya ada baju yang mempunyai design simbol bercampur, antaranya simbol $ dan Anarchy (huruf (A) dalam bulatan). Anarchy ni memang simbol ideology ala2 anti pemerintahan tapi yang ada di baju saya tu tak lengkap (bulatan tak lengkap kerana semua simbol tu berada dalam design "lightning bolt") dan dicampur oleh simbol2 lain sebagai perhiasan.


ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum mengenakan baju bergambar

Post by sunyi on Fri Feb 17, 2012 5:30 am

thtl wrote:Ia balik pada hukum lukisan benda2 yg bernyawa spt binatang dan manusia.

hukumnya ada dua:

pendapat keras, haram, pendapat sederhana adalah makruh (DYQ).



klu pendapat yg sederhana pn sekadar makruh shj, maknanya mmg kena elak sgt-2 la baju begambar benda-2 hidup ni.. erm..

jkk..

sunyi
AHLI
AHLI

Posts : 10
Points : 14
Join date : 29/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum mengenakan baju bergambar

Post by thtl on Fri Feb 17, 2012 6:35 am

zul,
larangan pada gambar2 spt haiwan dan manusia je, manakala simbol2 yg tak ada ruh, maka tak ada masalah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum mengenakan baju bergambar

Post by Sponsored content Today at 3:12 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum