Tanya kesahihan kisah Nabi Idris a.s. merasai sakaratul maut

Go down

Tanya kesahihan kisah Nabi Idris a.s. merasai sakaratul maut Empty Tanya kesahihan kisah Nabi Idris a.s. merasai sakaratul maut

Post by tokbatinasli on Tue Dec 16, 2014 12:01 pmAsalamualaikum!

Pada suatu hari malaikatul maut datang untuk bertemu dengan Nabi Idris as lalu Nabi Idris meminta agar malaikatul maut mencabut nyawanya dan kemudian Allah menghidupkannya kembali. Permintaan ini dilakukan untuk Nabi Idris as mengetahui kesakitan sakaratul maut agar taqwanya lebih mendalam dan teguh lagi. Maka Allah memberikan wahyu kepada malaikatul maut supaya mencabut nyawa nabi Idris dan meninggalkan ketika itu juga. Malaikatul maut menangis dan memohon kepada Allah supaya Dia (Allah) menghidupkan kembali Nabi Idris lalu dimakbulkan Allah.

Setelah di dapati Nabi Idris as sudah hidup kembali, malaikatul maut bertanya: "Ya saudaraku, bagaimana rasanya kesakitan maut?" Jawab Nabi Idris: "Sesungguhnya ibarat terkelupasnya kulit dalam keadaan hidup-hidup, maka rasa sakit menghadapi maut itu lebih dari 1000 kali sakitnya." Kata malaikat maut: "Secara berhati-hati dan tidak kasar yang telah saya lakukan khusus mencabut nyawa engkau itu, belumlah pernah aku lakukan terhadap seseorang pun."


Mengikut blog http://buatbatu.blogspot.com/2011/08/seksanya-sakaratul-maut.html kisah ini diambil dari Kitab Durratun Nasihin II Hal 166-167 yang banyak ada kisah-kisah yang tak sahih.


tokbatinasli
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 55
Join date : 13/12/2011

Back to top Go down

Tanya kesahihan kisah Nabi Idris a.s. merasai sakaratul maut Empty Re: Tanya kesahihan kisah Nabi Idris a.s. merasai sakaratul maut

Post by thtl on Wed Dec 17, 2014 10:13 am

tak sahih kalau sumbernya dari Durratun Naasihin oleh Uthman al-Khawbawi. Kitab tsb banyak Hikayat sufi
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum