Ancaman Hizbiyyah

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Ancaman Hizbiyyah

Post by ibnuabbas on Thu May 24, 2012 8:38 pm

Apa dia Hizbiyyah?


Hizbiyyah ialah sikap kepuakan atau kepartian yang menilai sesuatu amal Islam atau perjuangan berbakti kepada ad-Din dengan penilaian kumpulan, jemaah atau organisasi yang didokong. Sikap hizbiyyah ini mengukur betul atau salah sesuatu perkara dengan pandangan jemaah atau organisasi bukan dengan Al-Quran dan As-Sunnah. Bahkan dalil Al-Quran dan As-Sunnah itu ditafsirkan agar seiras dengan kehendak organisasi.Mana-mana dalil yang mneyanggahi jemaah dan organisasi akan diulas agar selari dengan tafsiran jemaah bukan dengan tafsiran Ilmiyyah.

Hal ini dibidas oleh Ibnu Qayyim rahimahullah terhadap golongan ekstremis mazhab dengan katanya;

" Yang lebih pelik dari semua itu ialah sikap kamu wahai golongan taklid! Kamu ini jika mendapati ayat Al-Quran yang bersesuaian dengan mazhab kamu, maka kamu akan terima apa yang jelas daripada ayat itu dan berpegang dengannya. Teras kamu dalam perkara berkenaan ialah pendapat mazhab kamu, bukan ayat tersebut.

Jika kamu dapati ayat lain yang setanding dengannya menyanggahi pendapat mazhab kamu, kamu tidak akan menerimanya. Kamu akan cuba membuat pelbagai takwilan dan mengeluarkannya dari maksudnya yang jelas, kerana tidak bersesuaian dengan dengan mazhab kamu.

Inilah juga yang kamu lakukan terhadap nas-nas Sunnah. Jika kamu dapati satu hadith yang sahih bersesuaian dengan mazhab kamu, kamu menerimanya. Kamu kata, kami ada sabda Nabi sallallahu-alaihi-wasallam begini dan begitu. Jika kamu dapati seratis atau lebih hadith berbeza dengan mazhab kamu, kamu tidak pandang kepadanya walaupun satu hadith....

[Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, I'lam al-Muwaqqiin 2/195 ]



Oleh itu, ada sesetengah individu dalam jemaah tertentu menentang slogan kembali kepada Al-Quran dan Sunnah dalam ibadah khususiyyah dan mereka juga membantah penentangan terhadap syirik, tahyul, khurafat dan kebodohan dalam cara beragama atas alasan ia menyebabkan perpecahan umat.

Dalam masa yang sama, mereka sanggup berbalahan sesama umat ketika berkempen kepada soal-soal ekonomi, atau politik yang mereka sifatkan sebagai lebih Islam. Mereka menghalalkan untuk mereka dan mengharamkan untuk orang lain.

Apakah ibadah khususiyyah, akidah dan kejelasan fikrah itu lebih lekeh dari ekonomi dan politik gagasan mereka?

Sikap hizbiyyah juga menjadikan seseorang individu membutakan matanya ketika melihat kesalahan kelompoknya dan berkeras menghukum jika perkara yang sama dilakukan oleh kelompok lain. Ini jelas dalam sikap kelompok yang menghukum sebahagian masalah sebagai masalah khilafiyyah tetapi dalam masa yang sama dia membantah pihak yang berbeza dengannya.

Hizbiyyah ini menjadikan seseorang taksub kepada jemaah sehingga tidak mahu menilai sesuatu keputusan yang dikeluarkan oleh jemaahnya, betul atau salah dengan nas-nas agama. Hanya bersandarkan falsafah "keputusan jemaah" atau " keputusan syura", sekalipun ia menyanggahi nas.

Inilah sikap hizbiyyah atau asabiyyah yang dicela.

Ini ialah tulisan Dr. Mohd Asri Zainal Abidin.

Saya melihat ia sebagai tulisan yang baik yang boleh memberi manfaat kepada semua orang. Semoga semua orang mendapat manfaat.

_________________
Kebaikan terdapat di dalam sifat mengikuti kaum Salaf,

Keburukan itu terdapat dalam sikap mengada-adakan hal yang baru kaum Khalaf.

DYQ dalam Fiqh Siyam

-
إذا جاء العالمُ الموثوقُ الإيمانِ ، المتفتحُ العقلِ ، الصائنُ اللسانِ ، البالغُ البيانِ ،المسموعُ الكلامِ ، ورأيتَهُ متطلعاً الكتبَ ، متجنباً الجدلَ ، مراعياً الخلافَ ، ميسّراً الناسَ ، فلا تتحذْه عدواً ، فإنه لِلّه وليٌ ، وللناس سراجٌ منيرٌ .

Apabila datang seorang berilmu yang diyakini imannya, terbuka pemikirannya, terpelihara lidahnya, jelas penerangannya, didengari ucapannya, dan kamu melihat dia banyak mengkaji buku-buku, menjauhi perdebatan, meraikan khilaf @perbezaan, memudahkan manusia, maka janganlah kamu mengambilnya sebagai musuh, kerana sesungguhnya pemelihara baginya Allah, dan bagi manusia dialah cahaya yang menerangi.

ibnuabbas
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 54
Join date : 01/12/2011
Location : Klang

http://www.murabi6.wordpress.com

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Fri May 25, 2012 4:02 am

ada orang yg haamkan terus hizbiyah dgn menggunakan nama ulamak2 saudi, tapi bila baca balik fatwa lajnah ad-daimah, takder pun kata haram terus, cuma kena moderate la:

http://alsiraat.co.uk/articles/fatwa-on-dealing-with-muslim-groups

Q: The groups and sects that are present today, I mean: al-Ikhwan al-Muslimun, Jamaa’at at-Tabligh, Jama’at Ansaar as-Sunnah al-Muhammadiyyah, al-Jam’iyyah al-Shar’iyyah, the Salafis, and those called al-Takfeer wal-Hijrah…These and other groups are all present in Egypt. My question is, what should be the position of the Muslim towards them? Does the following hadith of Hudhayfah apply to them: “So avoid all those groups, even if you have to bite on to the root of a tree until death reaches you in that state”? It was reported by Muslim in the Sahih.


A: All of these groups have with them truth and falsehood, and error and correctness. Some of them are closer to the truth than others and contain greater good and wider benefit than the other. You must cooperate with all of them in the good that they have with them, and advise them in the matters you deem incorrect. And leave that which causes you doubt for that which does not. And with Allah lies success. And may Allah send salutations and peace on our Prophet Muhammad, His Family, and His Companions.

The Permanent Committee for Research and Verdicts

Abdul-Aziz bin Baz
Abdur-Razzaq Afifi
Abdullah ibn Ghudayan
Abdullah ibn Qu’ud

Selalu yg super keras haram terus hizbiyun/group/kumpulan/parti etc

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Fri May 25, 2012 5:54 am

Sebab tu kebanyakan hizbi Islam menamakan diri mereka:
Harakah Islamiah atau Gerakan Islam
Jama`ah Islamiah atau Himpunan Islam

Ikhwan Muslimoon di Mesir misalnya adalah Harakah Islamiah, bila mereka masuk dalam politik PRU, mereka menubuhkan Hizbiah, Parti Kebebasan dan Keadilan. Tujuan penubuhan parti ialah kerana ia wajib sebelum melibatkan diri dalam PRU.

Aliran Salafiyah di mesir, hanya manhaj atau aliran. Tapi bila mereka ingin meletak calon dalam PRU, maka mereka menubuhkan parti an-Nur sebagai sayap politik.

itu kaedahnya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by osh_in_islam on Sat May 26, 2012 9:50 am

Salam ustaz,

itulah yang saya sedih sekarang, manhaj salafi di Malaysia bergaduh sama sendiri, sampai keluar kat harian metro, dan blog dan fb masing2...kenapa tak bersua muka...kita semua ni tak maksum kecuali para nabi dan rasul...alahai

http://al-ahkam.net/home/index.php?option=com_content&view=article&id=7182:berat-puak-puak-ni-memang-berat&catid=48:berita-dan-isu



Last edited by osh_in_islam on Sat May 26, 2012 10:10 am; edited 1 time in total (Reason for editing : adding the article)

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 11:00 am

apakah ini watak sebenar Dr Radzi Othman USM?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 12:21 pm



apa yang dah berlaku? siapa yang tahu boleh tolong khabarkan tak? minta amanah dalam menyampaikan khabar tanpa tokok tambah. harap maklum, insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by osh_in_islam on Sat May 26, 2012 1:22 pm

dari fb dr maza:

..buku La Tahzan ataupun Jangan Bersedih tulisan as-Syeikh 'Aidh al-Qarni mendapat sambutan jutaan manusia seluruh dunia..as-syeikh 'Aidh al-Qarni merupakan ulama dan pendakwah yang terkenal..buku-bukunya diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa..malang sekali al-Madkhali menuduh as-Syeikh 'Aidh al-Qarni sesat seperti mana mereka menuduh ratusan ulama besar lain sebagai sesat..aliran ini menjadi semakin bahaya apabila muncul di negara kita..

sebelum tu dar ILMU, pegi fb Ust. Dr. Radzi...



Ustaz thtl - sebagai orang yang neutral apakah sikap kita terhadap perkara2 ni...

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 1:32 pm

yang pasti ia ditulis oleh ILMU (sayap baru UMNO pimpinan Ust Fathul Bari)

yang pasti ia keluar dalam paper Harian Metro, tabloid no 1

yang tak pasti, penulisnya, nampak macam Ust Asri Sobri..
tapi guna nama Radzi Othman...

yg saya kenal DR Radzi Othman USM tak macam tu...

isu: ada berapa Radzi Othman yg manhaj salafi ni?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 1:34 pm

osh,

kalau sahih Dr Radzi Othman USM, maka perpecahan terpaksa berlaku antara manhaj salafiyah Malaysia..

satu aliran ultra al-Madkhaliah dan satu lagi aliran wasathiyah spt Dr Maza.
kita kena tolak aliran Ultra

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sat May 26, 2012 1:37 pm

ini abu amru radzi othman, bukan prof dr radzi othman....

tulisan dia antara paling pelik sekali antar ustaz2 ILMU, dan bagi saya dia buklan ustaz pun..UFB, UFMO walpun kita tahu tak 'setuju' dgn DYQ, tapi tak p[ernah keluar dari mulut mereka perkataan 'sesat' kepada DYQ atau hassan al-bana..tetapi yg sorang ni ringan pena dia mencerca ulama...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by osh_in_islam on Sat May 26, 2012 1:40 pm

asif...sdri yat...minta UFB koreksi

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 1:44 pm

syukran..selamat..

ini aliran Ust Asri Sobrie ler ni...

ILMU mmg sudah diketahui stand depa kpd IM

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sat May 26, 2012 1:45 pm

Tetapi Prof Dr. Radzi othman memang pernah dalam kelas yg sama dgn al-madkhali (macam coursemate la), ada video dia dlam youtube dia cakap, kajian al-madkhali tentang sayid qutub dan IM adalah sgt detail, tetapi dia stop takat itu........tetapi rasa ada ulamak lain yg menjawab kajian syaikh rabi' al madkhali tenag sayid qutb...

pergaduhan antara ulamak di arab jgnlah kita bawak dekat malaysia, tak sesuai, dekat arab yg sifat mereka 'ganaz dan keraz' tak sesuai di malaysia, begitu juga aliran liberal/moderate di barat jugak tidak sesuai di malaysia....

saya ambik faywa lajnah daimah saudi, moderate...tak fanatik mana2 pun

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by osh_in_islam on Sat May 26, 2012 1:56 pm

tapi apabila masuk UMNO bukankah sudah sama.....

satu lagi mesti ada jawapan balas daripada ynag pertenghanan berkenaan artikel dalam metro tu.. baru adil

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sat May 26, 2012 2:35 pm

blh jek msk umno, pas, abim, jim tc, dgn syarat

yat wrote:http://alsiraat.co.uk/articles/fatwa-on-dealing-with-muslim-groups

Q: The groups and sects that are present today, I mean: al-Ikhwan al-Muslimun, Jamaa’at at-Tabligh, Jama’at Ansaar as-Sunnah al-Muhammadiyyah, al-Jam’iyyah al-Shar’iyyah, the Salafis, and those called al-Takfeer wal-Hijrah…These and other groups are all present in Egypt. My question is, what should be the position of the Muslim towards them? Does the following hadith of Hudhayfah apply to them: “So avoid all those groups, even if you have to bite on to the root of a tree until death reaches you in that state”? It was reported by Muslim in the Sahih.


A: All of these groups have with them truth and falsehood, and error and correctness. Some of them are closer to the truth than others and contain greater good and wider benefit than the other. You must cooperate with all of them in the good that they have with them, and advise them in the matters you deem incorrect. And leave that which causes you doubt for that which does not. And with Allah lies success. And may Allah send salutations and peace on our Prophet Muhammad, His Family, and His Companions.

The Permanent Committee for Research and Verdicts

Abdul-Aziz bin Baz
Abdur-Razzaq Afifi
Abdullah ibn Ghudayan
Abdullah ibn Qu’ud

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 2:58 pm

osh,
yg bersalah ialah dua:

1. H_metro kerana menyiarkan lapuran berbau hasutan dan perpecahan

2. UFB mesti bertanggungjawab di atas artikel ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sat May 26, 2012 2:59 pm

thtl wrote:osh,
yg bersalah ialah dua:

1. H_metro kerana menyiarkan lapuran berbau hasutan dan perpecahan

2. UFB mesti bertanggungjawab di atas artikel ni...

terbaik terbaik

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 3:06 pm

kita boleh maafkan UFB kalau dia pecat si radzi al madkhali al-yemeni dan hantar dia ke Jizan U, kerja bawah saya kat sini....
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sat May 26, 2012 3:10 pm

thtl wrote:kita boleh maafkan UFB kalau dia pecat si radzi al madkhali al-yemeni dan hantar dia ke Jizan U, kerja bawah saya kat sini....
Laughing

UFB akan datang sini (Brisbane) bulan depan, dan saya jadik mcm driver dia di sini...saya akan personally tanya dia dan menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap perkara ini...ini bukan kali pertama abu amru radzi othman buat macam ni...tulisan mengenai pendang dan allahyarham ustaz fadil noor, status2 yg 'pelik' di page FB ILMU (asal dia jek, mesti provokasi), dan lain2 artikel dia...

apa2 yg nak disampaikan kepada UFB, sila maklum pada saya

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by zikrulmaut_sm on Sat May 26, 2012 3:25 pm

Ada satu soalan dari teman di FB:

Parti Islam dan Parti Allah adakah ianya sama?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 4:47 pm

yat, slow talk kat dia, aoakah aliran radikal madkhali dibenarkan dalam ILMU. nyatakan kita tolak aliran madkhali ni di bawa kedalam UMNO. sebab ia akan merugikan umat Islam...sebab umnu dah ada radikal melayu, maka sekarang radikal salafi pulak yg dibawa masuk


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 4:59 pm

Parti Islam=Parti Allah
sama.

AQ 5:56 [kerana sesungguhnya parti Allah, itulah yang tetap menang.]

sebab parti Allah atau parti Islam ni bukan kulit atau nama kumpulan, tapi ia adalah content atau isi sebuah penghayatan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by yat on Sat May 26, 2012 5:14 pm

thtl wrote:yat, slow talk kat dia, aoakah aliran radikal madkhali dibenarkan dalam ILMU. nyatakan kita tolak aliran madkhali ni di bawa kedalam UMNO. sebab ia akan merugikan umat Islam...sebab umnu dah ada radikal melayu, maka sekarang radikal salafi pulak yg dibawa masuk


akn dilksanakn....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by thtl on Sat May 26, 2012 7:05 pm

tapi xifu kpd aliran madkhali di Malaysia ni dikepalai oleh URD

dalilnya ialah kitabnya hardcover lagi..Ikhwan yg bengkrap...dalam tu doc Maza adalah qutubiyah dan sesat...hehehe

setakat ni URD tak pernah menyesal menulis buku ultra tsb dan itulah akidah salafnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by osh_in_islam on Sun May 27, 2012 4:25 am

saya rasa baik yang ultra in lebih kan effort menentang Syiah di Malaysia daripada menentang sama sendiri. dengar2 syiah di malaysia ni mencecah 100k..ramai tu.

osh_in_islam
AHLI
AHLI

Posts : 40
Points : 68
Join date : 27/02/2012

Back to top Go down

Re: Ancaman Hizbiyyah

Post by Sponsored content Today at 12:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum