Berkenaan dgn aurat.

View previous topic View next topic Go down

Berkenaan dgn aurat.

Post by Dodo Don on Mon May 28, 2012 5:14 am

Assalamualaikum Tuan.
Apakah ada perbezaan bagi perempuan yg tak memakai hijab/tudung antara yang memakai baju kurung dan yang memakai mini skirt? Kerana kedua-duanya masih tidak menutup aurat.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Berkenaan dgn aurat.

Post by thtl on Mon May 28, 2012 8:36 am

ada.
baju kurung tu acceptable di sisi uruf Melayu sebagai gadis melayu yg baik. Manakala pakai miniskirt tidak diterima di sisi uruf

uruf=adat kebiasaan, norm

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dgn aurat.

Post by Dodo Don on Mon May 28, 2012 8:54 am

Cth lain, lelaki yg memakai seluar 3/4 (dibawah lutut) masih dilihat janggal dlm masyarakat kita.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Berkenaan dgn aurat.

Post by yat on Mon May 28, 2012 8:57 am

Dodo Don wrote:Cth lain, lelaki yg memakai seluar 3/4 (dibawah lutut) masih dilihat janggal dlm masyarakat kita.

tak janggal lah, ok jek...makin ramai skrang yg pakai...itu antara menurut sunnah jugak iaitu tidak isbal (melebihi bawah paras buku lali)

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dgn aurat.

Post by thtl on Mon May 28, 2012 9:03 am

pastikan pakai seluar 3/4 ni utk bersukan dan bersantai semasa berkelah ajela...
jangan kita pakai semasa di Mall

pakai kena dengan situasi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dgn aurat.

Post by yat on Mon May 28, 2012 9:06 am

thtl wrote:pastikan pakai seluar 3/4 ni utk bersukan dan bersantai semasa berkelah ajela...
jangan kita pakai semasa di Mall

pakai kena dengan situasi.

err, saya paki kat mall, santai2, dan juga sembahyang...sukan ada seluaq lain (track suit atau seluar poendek lebih takat lutut)...

dan makin ramai syaa nmpk pakai di malaysia, mungkin sebab selesa...wallahualam..

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dgn aurat.

Post by thtl on Mon May 28, 2012 9:09 am

kalau kita masih muda dan kita golongan profesional, lulusan luar negara mmg OK.
yg ana maksudkan kalau dah berusia, imej agamawan, imej soleh dan terhormat di mata masyarakat melayu, maka kita kena pakai sesuai dengan persepsi masyarakat.
managing perception pun kena, cuba lihat cara penampilan dr Maza dan UZAR

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan dgn aurat.

Post by Sponsored content Today at 9:08 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum