Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

View previous topic View next topic Go down

Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by yat on Mon May 28, 2012 2:50 pm

Salam,

Lama saya nak tanya benda ni, wujudkah tokoh2 dikatakan 'sufi' ini iaitu Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah? Kisah2 mereka macam hikayat 1001 malam, antara kisah yang orang share dekat FB (bukan hadis). hebat gak tandas berbayar dah wujud zamn tu, setahu saya British yang asaskan tandas berbayar ni:

Suatu hari Ibrahim bin Adham ingin membuang air kecil, lalu dia pun pergi ke tandas awam. Apabila dia ingin masuk ke dalam, seraya seorang lelaki menegurnya, “Wahai orang tua, bayarlah dulu sebelum masuk.”

Mendengarkan sapaan lelaki itu, air mata Ibrahim bin Adham pun bercucuran keluar dari matanya. Lelaki tadi terkejut dan berkata, “Wahai orang tua, andai kata kamu tiada wang untuk dibayar, masuklah secara percuma. Janganlah menangis kerana ini.”

Ibrahim bin Adham menjawab, “Wahai pemuda, aku menangis bukan kerana aku tiada duit tetapi aku terfikir jika tempat sejijik ini pun harus dibayar untuk dimasuki, bagaimana pula dengan syurga Allah? Berapakah bayaran yang harus aku sediakan untuk masuk ke dalamnya?”

PS: itu belum lagi kisah2 dan riwayat 'mistik' mereka, benarkah wujud watak2 ini?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by thtl on Mon May 28, 2012 3:02 pm

wujud.

wikipedia pun ada pasal mereka berdua, keduanya lahir sekitar 100-110Hijrah di Iraq.

masalahnya, metos seputar mereka sama dgn metos seputar hang Tuah ler...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by alfindani on Mon May 28, 2012 5:24 pm

yat wrote:Salam,

Lama saya nak tanya benda ni, wujudkah tokoh2 dikatakan 'sufi' ini iaitu Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah? Kisah2 mereka macam hikayat 1001 malam, antara kisah yang orang share dekat FB (bukan hadis). hebat gak tandas berbayar dah wujud zamn tu, setahu saya British yang asaskan tandas berbayar ni:

Salaam.
Tandas berbayar tu Arabicnya "Hammam". Istilah sebenarnya bukan tandas, tetapi bilik mandi wap/sauna/spa.

Wallahua'alam.

alfindani
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 12
Join date : 26/05/2012
Location : Tepi Masjid

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by Ad-Dien on Mon May 28, 2012 8:00 pm

alfindani wrote:
yat wrote:Salam,

Lama saya nak tanya benda ni, wujudkah tokoh2 dikatakan 'sufi' ini iaitu Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah? Kisah2 mereka macam hikayat 1001 malam, antara kisah yang orang share dekat FB (bukan hadis). hebat gak tandas berbayar dah wujud zamn tu, setahu saya British yang asaskan tandas berbayar ni:

Salaam.
Tandas berbayar tu Arabicnya "Hammam". Istilah sebenarnya bukan tandas, tetapi bilik mandi wap/sauna/spa.

Wallahua'alam.

حَمَّامٌ بَحْرِيٌّ أو مَسْبَحٌ

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by yat on Mon May 28, 2012 9:14 pm

jazakallah....

translate melayu memang lagu tu la...so memang wujud la dari zamn dulu ni 'hammam' ni?

lagi satu, abu sal;leh janggi dos pun betul ka wujud?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by thtl on Mon May 28, 2012 11:37 pm

lagi satu, abu sal;leh janggi dos pun betul ka wujud?

yat, pekebende ni? hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by alfindani on Tue May 29, 2012 3:30 am

yat wrote:jazakallah....

translate melayu memang lagu tu la...so memang wujud la dari zamn dulu ni 'hammam' ni?

lagi satu, abu sal;leh janggi dos pun betul ka wujud?

Literally dlm terjemahan ke BM mmg akan disebut tandas, spt diajar kpd murid di sekolah bila nk minta izin ke tandas. Tapi, merujuk kpd latar yg lebih khusus (zaman/kisah) maka terjemahannya spt yg sy nyatakan itu, insyaAllah.

Hammam mmg wujud drp zaman Rom lg. Masuk ke dlm budaya masyarakat Islam apabila umat Islam berjaya memerdekakan (sy tidak gunakan menawan/menjajah) Rom pd zaman para Sahabat r.anhum.

Wallahu a'lam.

alfindani
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 12
Join date : 26/05/2012
Location : Tepi Masjid

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by alfindani on Tue May 29, 2012 3:32 am

thtl wrote:
lagi satu, abu sal;leh janggi dos pun betul ka wujud?

yat, pekebende ni? hehehe

epic! Smile

alfindani
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 12
Join date : 26/05/2012
Location : Tepi Masjid

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by yat on Tue May 29, 2012 3:47 am

ada sorang lagi tokoh sufi yg tak tau wujud ke tak, Abu Salleh Janggi Dos...tapi takperla, abaikan....


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by Dodo Don on Tue May 29, 2012 4:26 am

Bagaimana dgn Sheikh Kadir Jailani?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by yat on Tue May 29, 2012 4:51 am

Saya baru tahu, Syaikh Abdul Qadir Jilani dan Abu Salleh Janggi Dost adalah orang yg sama (dari Syaikh Wikipedia)...

Abdul Qadir Gilani memang wujud, ada kitab2 dia...

tapi ada kisah palsu cerita apple jatuh dalam sungai dan ada pemuda makan lepas tu dia menyesal sebab makan apple orang dan bla bla bla...you know the rest, dan hasil perkahwinan pemuda itu dgn anak perempuan tuan punya kebaun lahirlah Syaikh Abdul Qadir Gilani...


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by ummuyaser on Tue May 29, 2012 5:00 am

yat wrote:jazakallah....

translate melayu memang lagu tu la...so memang wujud la dari zamn dulu ni 'hammam' ni?

lagi satu, abu sal;leh janggi dos pun betul ka wujud?
Akhi Yat, akak tak pernah dengar nama ni pun...ada dalam kitab mana ye?

Cuba rujuk Wiki ni..:
http://ms.wikipedia.org/wiki/Abdul_Qadir_Jailani

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 29, 2012 5:15 am

yat wrote:tapi ada kisah palsu cerita apple jatuh dalam sungai dan ada pemuda makan lepas tu dia menyesal sebab makan apple orang dan bla bla bla...you know the rest, dan hasil perkahwinan pemuda itu dgn anak perempuan tuan punya kebaun lahirlah Syaikh Abdul Qadir Gilani...


ada yang lebih kelakar lagi, orang twist cerita tu, hasil perkahwinan mereka berdua melahirkan salah seorang imam mazhab (saya tak ingat dalam cerita yang saya dengar tu imam yang mana satu antara yang empat tu). Laughing

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by yat on Tue May 29, 2012 6:18 am

ummuyaser wrote:
yat wrote:jazakallah....

translate melayu memang lagu tu la...so memang wujud la dari zamn dulu ni 'hammam' ni?

lagi satu, abu sal;leh janggi dos pun betul ka wujud?
Akhi Yat, akak tak pernah dengar nama ni pun...ada dalam kitab mana ye?

Cuba rujuk Wiki ni..:
http://ms.wikipedia.org/wiki/Abdul_Qadir_Jailani

Dia kena Syaikh Al-Wikipedia Al-Inglisia Wal Brittanica punya, Al-Malazia punya tk mention:

http://en.wikipedia.org/wiki/Abdul-Qadir_Gilani

His father, Abu Salih Musa al-Hasani[18] was a sayyid.[17][19] He was an acknowledged saint of his day "and was popularly known as Jangi Dost, because of his love for Jihad"[20] Jangidost thereby being his sobriquet[7][21]

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by yat on Fri Feb 22, 2013 2:26 pm

saya up balik topik ni...wujudkah mereka?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by thtl on Fri Feb 22, 2013 2:59 pm

1. Ibrahim bin Adham wujud, ada dalam kitab tarikh spt Tarikh Dimasq dan wafayat al-A'yan

ada kat wikipdia: ini petikan
من ويكيبيديا، الموسوعة الحرة

إبراهيم بن أدهم، أبو إسحاق، إبراهيم بن منصور بن زيد بن جابر العجلي ويقال التميمي[1]، أحد علماء أهل السنة والجماعة ومن أعلام التصوف السني في القرن الثاني الهجري[2] من أهل بلْخ.
من ويكيبيديا، الموسوعة الحرة
----------------------------]
مصادر

1.^ وفيات الأعيان، لابن خلكان، 1/31-32
2.^ طبقات الصوفية، تأليف: أبو عبد الرحمن السلمي، ص35، دار الكتب العلمية، ط2003
dalam kitab tu, dia lahir sekitar 100H dan wafat 162H, dia seangkatan dgn Imam Sufyan Tsauri dan Fudhail bin Iyadh.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by thtl on Fri Feb 22, 2013 3:13 pm

2. Rabiah Adawiah pun ujud, ada dalam wiki

Rabiah al-Adawiyah


lahir 100 H dan wafat 185 Hijrah, Iraqi, basrah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by alDayyan on Fri Feb 22, 2013 3:16 pm

Rabiatul adawiyah tu sy pernah dgr dan baca kisahnya.. tokoh sufi @ wali Allah kalau x silap saya beliau boleh berjalan atas air.. masa kecik2 dulu pernah terbaca kisah wali2 Allah ni.. kebenaran kisah2 sebegitu WA la..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by thtl on Fri Feb 22, 2013 3:22 pm

Rabiah dan Ibrahim Adham mmg dikenali sbg ahli zahid atau org sufi. Zaman tsb adalah zaman kegemilangan sufism kerana Islam adalah superpower, polis dunia, harta melimpah ruah, maka banyak umat Islam mabuk harta tenggelam dgn banyaknya isteri dan hamba sahaya perempuan, maka aliran dan gerakan sufi menjadi popular, maka muncullah dua tokoh sufi ni...Adapun cerita2 kesaktian dan karomah mereka, kita kena yakin, Umar, Abu Bakar, Ali, Bilal, Uthman atau saf generasi pertama Islam lebih sufi dan lebih keramat dari keduan tokoh ini...kita kena yakin camtu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by yat on Fri Feb 22, 2013 3:34 pm

saya dapat katakan mereka ini wujud, tapi kisah kesaktian mereka diragui...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by alDayyan on Fri Feb 22, 2013 4:48 pm

ini merupakan salah satu dari banyak blog yg membicarakan perihal wali Allah ini..

http://cahayamukmin.blogspot.com/2011/01/wali-allah-dan-karamah.html

Para Wali adalah kekasih-kekasih Allah, golongan yang amat hampir dengan Allah (muqarrabin). Allah jelaskan dalam satu hadis Qudsi bahawa mereka itu mendengar dengan pendengaran Allah, melihat dengan penglihatan Allah, dan berkata-kata dengan perkataan Allah.

Memuliakan mereka bererti memuliakan Allah, manakala menghina mereka bererti juga menghina mereka bererti juga menghina Allah. Hingga ada ulama berkata, menghina wali Allah dengan kata-kata dan sebagainya, adalah petanda mati dalam su'ul khatimah (penamat yang buruk).

Sebab itu juga Allah berfirman dalam hadis Qudsi lain:
"Barangsiapa memusuhi wali-Ku, maka Aku akan mengisytiharkan perang terhadapnya". (Riwayat Al Bukhari)

pasal hadis tu, sahih ye? ada x mana2 kisahnya dalam Al Quran yg Allah iktiraf si polan tu seorang wali di sisiNYA?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by thtl on Fri Feb 22, 2013 6:14 pm

1. Wali Allah itu mmg ujud, tapi nak pastikan secara pasti tak bolehlah, misalnya kita tak leh kata si fupan bin pulan adalah wali Allah. cuma Allah kasi tahu ciri-cirinya dalam AQ dan al-hadis.

2. Hukum mencela dan menghina wali dan ulama' mmg tak boleh

3. Kita juga perihatin dgn puak2 sufi dan tareqat yg amat mengagungkan wali-wali hingga memohon sesuatu dari kubur2 mereka.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by yat on Sat Feb 23, 2013 11:12 am

imam bukhari juga lagi2 layak jadi wali, sebab kelebihan menghasilkan masterpiece dia sahih bukhari dari beratus ribu hadis, jadi berapa ribu sahaja.....itu antara salah satu kelebihan wali Allah...bukan terbang atau jalan atas air jek

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ibrahim bin Adam dan Rabiatul Adawiyah, wujudkah mereka?

Post by Sponsored content Today at 7:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum