Jinn beri salam???

View previous topic View next topic Go down

Jinn beri salam???

Post by Nizam on Tue May 29, 2012 6:17 pm

Assalammualaikum

Tadi ada peristiwa pelik berlaku, kat ofis ana ada stor, nak ke stor tuh kena masuk tandas, dalam tandas ada pintu masuk stor tu dan itulah satu2nya pintu keluar masuk. bersebelahan stor tu adalah surau. nak jadi cerita ana masuk ke stor tu petang tadi untuk mencari borang dokumen, kat luar tandas kedengaran orang ramai tengah bersembang dengan kuat. Keadaan setor tu sunyi dan jika dari luar tandas seseorang itu hendaklah bercakap dengan kuat baru kedengaran hingga ddalam setor. ana buka almari dan mula mencari borang tersebut. Tetiba ja ada suara lelaki garau tapi lembut, sopan dan perlahan memberi salam pada ana. Kalau nak kata datang dari luar macam ana cakap tadi kena kuatkan suara. Tapi suara ni seakan-akan dari belakang ana sebelah kanan. seperti seorang datang approced ana tujuan untuk beri salam, mesti la ana ja yang dengar.

Tiada siapa dalam setor tu melainkan ana. Ana tidak menjawab salam tersebut sebaliknya terus keluar akibat terkejut. ana bersandar diluar tandas dan menyuruh seorang staf masuk ke dalam stor untuk lihat siapa di dalam. Ternyata tiada siapa di dalam!!! Apakah ia perbuatan jinn???

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by ummuyaser on Tue May 29, 2012 6:49 pm

Kenapa akhi Penyu tak jawab...terkezut ye?

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by Nizam on Tue May 29, 2012 6:50 pm

ummuyaser wrote:Kenapa akhi Penyu tak jawab...terkezut ye?

terkezut tak terkata lak kak, lari terus

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Tue May 29, 2012 7:38 pm

kena test dua tiga kali lagi...kuatkan semangat...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by Ad-Dien on Tue May 29, 2012 7:59 pm

thtl wrote:kalau jinn ikut bersolat, itu dah maqam wali-wali

haihh.. ni syeikh thtl belajar ilmu makrifat wa hakikat ke... dah lama saya tinggal kitab tu semua..~~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Tue May 29, 2012 8:20 pm

pulak!

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Tue May 29, 2012 8:32 pm

dah tahu...

aku tidak mahu jatuh kpd riak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by Ad-Dien on Tue May 29, 2012 8:39 pm

thtl wrote:dah tahu...

aku tidak mahu jatuh kpd riak

Post dipadam atas dasar tanggungjawab dan kebaikan bersama.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Tue May 29, 2012 8:43 pm

dien ni jiwa sensitip laa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by Ad-Dien on Tue May 29, 2012 8:49 pm

thtl wrote:dien ni jiwa sensitip laa...

Ehh tak lah..bukan sensitif apa yang ustaz katakan.. ada benar tu... saya padam post saya sebab sensitif pada qalbu.

** minta izin padam dari awal (termasuk post ustaz ) berkaitan saya tadi tu bleh?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Tue May 29, 2012 8:50 pm

ok je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by ummuyaser on Wed May 30, 2012 2:44 am

Jin ni makhluk yang rendah martabatnya dari manusia kan Sheikh? Boleh ke manusia jadikan dia khadam?

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Wed May 30, 2012 6:06 am

jin mmg rendah martabatnya dari kita, dan hukumnya boleh dijadikan khadam kita dgn syarat kita tahu cara mengawalnya. demikian difatwakan oleh ibn Taymiyahh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 9:37 am

thtl wrote:jin mmg rendah martabatnya dari kita, dan hukumnya boleh dijadikan khadam kita dgn syarat kita tahu cara mengawalnya. demikian difatwakan oleh ibn Taymiyahh.

yang ni orang melayu kita suka buat..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Wed May 30, 2012 10:23 am

kita nak tahu macam mana depa sign agreement dgn Ifrit tu? Kalau agreement tu berat sebelah, maka tak boleh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by Ad-Dien on Wed May 30, 2012 11:15 am

thtl wrote:kita nak tahu macam mana depa sign agreement dgn Ifrit tu? Kalau agreement tu berat sebelah, maka tak boleh.

pernah tengok ke syeikh orang buat perjanjian dengan jin ?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Wed May 30, 2012 12:03 pm

tak pernah, tapi sapa yg sign agreement dgn jinn, macam sign agreement dgn bani Israel...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by alDayyan on Fri Jun 01, 2012 5:13 am

dalam kes saya..saya x pernah diberi salam..cuma seolah2 dibantu seperti (selepas berdoa & dalam keadaan cemas).

1) Pintu rumah berkunci, tapi ada org bukakan dari dalam.. (2 kali berlaku)

2) Lewat ke bus stand dan risau ketinggalan bas/lrt, syukur walau terlewat 15 minit bas masih belum lalu dan masih belum bergerak. (banyak kali berlaku)

semua situasi yg saya alami tersebut berlaku bila saya dalam keadaan cemas dan benar2 berharap agar tiada nasib malang yg menimpa.. dan sekiranya saya x berdoa dan sambil lewa je dgn situasi2 tersebut, maka tiada keajaiban yg berlaku.

adakah doa saya diperkenankan ALLAH pada waktu dan situasi cemas sebegitu?

sorry sebab mcm lari topik pula, atau perlu saya buka thread baru? scratch

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by ummuyaser on Fri Jun 01, 2012 6:01 am

sil wrote:dalam kes saya..saya x pernah diberi salam..cuma seolah2 dibantu seperti (selepas berdoa & dalam keadaan cemas).

1) Pintu rumah berkunci, tapi ada org bukakan dari dalam.. (2 kali berlaku)

2) Lewat ke bus stand dan risau ketinggalan bas/lrt, syukur walau terlewat 15 minit bas masih belum lalu dan masih belum bergerak. (banyak kali berlaku)

semua situasi yg saya alami tersebut berlaku bila saya dalam keadaan cemas dan benar2 berharap agar tiada nasib malang yg menimpa.. dan sekiranya saya x berdoa dan sambil lewa je dgn situasi2 tersebut, maka tiada keajaiban yg berlaku.

adakah doa saya diperkenankan ALLAH pada waktu dan situasi cemas sebegitu?

sorry sebab mcm lari topik pula, atau perlu saya buka thread baru? scratch

Setuju buka tread baru bab 'karamah' atau 'istidraj'

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 9:45 am

karamah= keajaiban yg berlaku kpd wali2 Allah dan org2 soleh
istidraj= keajiaban yg berlaku kpd orang kafir dan fasiq
maunah= keajaiban yg berlaku kpd bukan wali tapi kepada orang mukmin biasa

kemungkinan maunah yg berlaku kpd sil.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by ummuyaser on Fri Jun 01, 2012 1:43 pm

thtl wrote:karamah= keajaiban yg berlaku kpd wali2 Allah dan org2 soleh
istidraj= keajiaban yg berlaku kpd orang kafir dan fasiq
maunah= keajaiban yg berlaku kpd bukan wali tapi kepada orang mukmin biasa

kemungkinan maunah yg berlaku kpd sil.
Jazakallahu khairan Sheikh.....rasanya maunah lah yang hendak saya maksudkan tuu...

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Jinn beri salam???

Post by Sponsored content Today at 7:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum