Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

View previous topic View next topic Go down

Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 31, 2012 8:17 am

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum,

Apa pendapat antum sekalian tentang statement berikut:

1. Dosa yang paling besar adalah tidak bertaubat setelah melakukan dosa.

2. Kemungkaran yang paling besar adalah meredhoi kemungkaran yang berlaku tanpa ada niat sedikitpun untuk mengubahnya.

Sumber: Saya terfikir sendiri. heheh Smile

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by Ad-Dien on Thu May 31, 2012 9:47 am

zikrulmaut_sm wrote:Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum,

Apa pendapat antum sekalian tentang statement berikut:

1. Dosa yang paling besar adalah tidak bertaubat setelah melakukan dosa.

2. Kemungkaran yang paling besar adalah meredhoi kemungkaran yang berlaku tanpa ada niat sedikitpun untuk mengubahnya.

Sumber: Saya terfikir sendiri. heheh Smile

1. Dosa yang paling besar syirik.

2. Ada benarnya Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 31, 2012 10:06 am

macam mana tafsir ayat "Allah mengampuni semua dosa kecuali syirik" ?

bagaimana dengan pelaku syirik yang sempat bertaubat sebelum kematiannya?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by Ad-Dien on Thu May 31, 2012 11:13 am

zikrulmaut_sm wrote:macam mana tafsir ayat "Allah mengampuni semua dosa kecuali syirik" ?

bagaimana dengan pelaku syirik yang sempat bertaubat sebelum kematiannya?

Maksudnya Allah tidak ampunkan orang yang mati dalam keadaan syirik. Tidak bertaubat daripada kesyirikan sebelum mati.

Orang yang bertaubat nasuha, diterima taubatnya, insyaAllah. Rahmat Allah mengatasi kemurkaanNya.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by thtl on Thu May 31, 2012 2:40 pm

1. dosa paling besar: syirik

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik dan Dia akan mengampuni dosa yang di bawah kesyirikan bagi siapa saja yang dikehendaki-Nya.” (An Nisa’: 48)

2. mungkar paling besar: syirik

Syaikh Shalih al-Fauzan hafidzahullah berkata: “Kemungkaran adalah semua yang dilarang oleh Allah Jalla Jalaluhu dan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Maka segala macam maksiat dan bid’ah adalah mungkar; sedangkan kemungkaran yang paling besar adalah syirik (kitab: amr makruf nahy mungkar, ms 6)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by Ahmad Shamil on Thu May 31, 2012 6:06 pm

apabila dipertikaikan kenapa kamu amar maaruf shj, tidak cegah mungkr??
boleh ke seseorang tu mengatakan, kami tak mencegah kemungkaran2 yg ada ni sebab ia kemungkaran yg x besar..kami menumpukan kepada membenteras kemungkaran yg besar iaitu syirik..

ana pernah hadir satu majlis sebuah jamaah/gerakan Islam. org yg bercakap masa tu beri alasan seperti di atas.

bukankah nabi memerintahkan kemungkaran- secara umum- dicegah?
bolehkah kita pula membahagi2kan kemungkaran kepada besar dan kecil, dan kita pilih yg besar saja utk ditegah?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by thtl on Thu May 31, 2012 6:22 pm

memecahkan mungkar kpd besar dan kecil adalah tujuan merangka strategi gerakan dakwah tu...gitu juga memecahkan makruf kpd besar dan kecil pun tujuan utk merangka strategi dakwah.

Cth: Hizbu tahrir melihat mungkar yg paling besar ialah hapusnya khilafah. maka semua strategi dakwah mereka ialah ke arah mendirikan semula khilafah.

PAS melihat mungkar yg paling besar ialah tiadanya Dawlah & Hudud utk menjaga rakyat, agama dan keadilan, maka gerakan pas fokusnya kepada mendirikan semula negara Islam dan menegakkan Hudud.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by Ahmad Shamil on Thu May 31, 2012 6:45 pm

stratergi dakwah ni kira yg diutamakan, kan? rasanya dlm masa yg sama segala kemungkaran lain tetap dicegah..

maksud ana di sini, ada jemaah yg zahirnya mereka tak melakukan nahi munkar..mereka hanya amar maaruf sahaja...bila ditanya mereka menjawab- amar maaruf yg kami buat itu hakikatnya mencegah kemungkaran yg paling besar iaitu syirik...

maka timbullah teori: kemungkaran ibarat kegelapan..kalau gelap perlu disuluh dengan cahaya..gelap x kan dapat diterangkan jika dipukul, dimarah, diherdik..tapi gelap hanya boleh dihilangkan dgn cahaya..oleh itu buatlah kebaikan sebanyaknya...kerna bila kebaikan sudah banyak kemungkaran akan terhapus secara otometiks..

guane?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by thtl on Thu May 31, 2012 7:31 pm

tapi kita kena realisitik, nahy mungkar ni secara logiknya memerlukan POWER. maka alasan jamaah tsb adalah valid kerana mereka hanya mampu melakukan amar makruf sahaja manakala nahi mungkar adalah tanggungjawab pemerintah dan kepolisian.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by Ad-Dien on Thu May 31, 2012 7:34 pm

thtl wrote:tapi kita kena realisitik, nahy mungkar ni secara logiknya memerlukan POWER. maka alasan jamaah tsb adalah valid kerana mereka hanya mampu melakukan amar makruf sahaja manakala nahi mungkar adalah tanggungjawab pemerintah dan kepolisian.

ia selari dengan hadith ini:



عَنْ أَبِيْ سَعِيْدٍ الْخُدْرِيِّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ، سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُوْلُ: مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ، وَذَلِكَ أَضْعَفُ الإِمَانِ

Daripada Abi Sa’id al-Khudri radhiallahu ‘anhu berkata: Aku mendengar Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Barangsiapa di antara kalian melihat kemungkaran hendaklah dia mengubah dengan tangannya, jika tidak mampu hendaklah dia mengubah dengan lidahnya, dan jika tidak mampu maka dengan hatinya. Yang demikian itu adalah selemah-lemah iman. (Riwayat Muslim)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by thtl on Thu May 31, 2012 7:41 pm

sebenarnya medan amal Islami sekarang terlalu besar, maka kita tak boleh nak kritik cara jamaah ni tak betul, cara jamaah ni tak menepati kehendak Islam laa...sebab tu di luar sana, banyak sekali jamaah dan gerakan Islam serta NGO...dgn pelbagai manhaj dan pendekatan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by Ad-Dien on Thu May 31, 2012 7:55 pm

thtl wrote:sebenarnya medan amal Islami sekarang terlalu besar, maka kita tak boleh nak kritik cara jamaah ni tak betul, cara jamaah ni tak menepati kehendak Islam laa...sebab tu di luar sana, banyak sekali jamaah dan gerakan Islam serta NGO...dgn pelbagai manhaj dan pendekatan

betul..cuma bila berlaku pertembungan antara dua buah haraki..masing-masing cuba menyatakan pihaknya lebih baik..lebih benar dan sebagainya... itu sepanjang pengalaman saya...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by thtl on Thu May 31, 2012 8:01 pm

bila berlaku pertembungan, maka biarlah ahli yg memilihnya berdasarkan prestasi dan gerak kerja mereka...spt di Malaysia rakyat boleh pilih yg mana yg mereka rasakan yg terbaik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 31, 2012 9:11 pm

actually, saya putar daripada quote orang lain: "kezaliman yang terbesar adalah berdiam diri apabila kezaliman itu berlaku." (merujuk kepada krisis-krisis di negara-negara dunia sekarang).

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by thtl on Thu May 31, 2012 9:22 pm

nak dapat complete picture, buka ajelah kitab Kabair al-Zahabi tu, dalam tu ada 70 dosa besar...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Statement: "Dosa yang paling besar" dan "Kemungkaran yang paling besar"

Post by Sponsored content Today at 3:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum