Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by alDayyan on Fri Jun 01, 2012 6:15 am

salam..
atas saranan kak ummuyaser di thread "jinn beri salam???".., saya buka thread baru yg saya sendiri x tau nak letak tajuk yg sesuai..

soalan saya..
apakah peranan mereka terhadap manusia yg beriman dan x beriman?

bolehkah mereka membantu kita ketika dalam cemas dan terdesak?
bagaimana hendak mengucapkan terima kasih kepada mereka?
saya berpendapat Allah yg membantu saya pada ketika itu, jadi sekiranya saya bersyukur kepada Allah, adakah sama seperti saya berterimakasih kepada mereka?

apakah ada kisah2 Islamik yg mengisahkan peranan djinn yg membantu manusia2 terdahulu?
Kita semua sedia maklum akan wujudnya pendamping kita yg dikenali sebagai qarin, apa fungsi qarin ni sebenarnya? adakah mereka mampu memberikan pertolongan dalam keadaan2 tertentu?

quote post saya di thread tersebut..
dalam kes saya..saya x pernah diberi salam..cuma seolah2 dibantu seperti (selepas berdoa & dalam keadaan cemas).

1) Pintu rumah berkunci, tapi ada org bukakan dari dalam.. (2 kali berlaku)

2) Lewat ke bus stand dan risau ketinggalan bas/lrt, syukur walau terlewat 15 minit bas masih belum lalu dan masih belum bergerak. (banyak kali berlaku)

semua situasi yg saya alami tersebut berlaku bila saya dalam keadaan cemas dan benar2 berharap agar tiada nasib malang yg menimpa.. dan sekiranya saya x berdoa dan sambil lewa je dgn situasi2 tersebut, maka tiada keajaiban yg berlaku.

adakah doa saya diperkenankan ALLAH pada waktu dan situasi cemas sebegitu?
nak dikatakan istidraj @ karamah, rasanya bukan dan saya x layak utk dapat kelebihan seperti itu..huhu.. Crying or Very sad

mohon feedback..
tq..


alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by ummuyaser on Fri Jun 01, 2012 7:54 am

Assalamualaikum, saya sebenarnya tak berapa percaya Jin boleh khidmat kat kita saja-saja tanpa apa-apa syarat perjanjian. Tetapi kalau karamah tu saya percaya ia boleh berlaku pada sesiapa saja dari kalangan orang soleh secara ia tidak sedarinya.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 9:48 am

Maunah boleh dapat

maunah=keajaiban yg berlaku kpd muslim biasa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by alDayyan on Fri Jun 01, 2012 10:32 am

jkk atas respon.. jaman dulu2 mmg xde ke kes2 yg bersangkutpaut akan kisah djinn yg membantu manusia ni?
yg biasa dijumpai kisah jin yg mendatangkan ancaman la, mudarat la.. yg menyesatkan la..

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 10:41 am

ada, tapi terhad hingga zaman Nabi Sulaiman sahaja. Nabi Sulaiman saja yg memiliki keupayaan menggunakan jinn sebagai tentera dan buruh
zaman selepas itu ada, tapi kena cari dalam kitab-kitab spt Hayatus sahabah dan sifatus Safwah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Nizam on Fri Jun 01, 2012 7:29 pm

Bukan qarin ni keja dia kasi waswas, hasut suruh langgar suruhan Allah ke?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 7:32 pm

betul.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 7:36 pm


AQS 43:36 [kami adakan baginya syaitan (yang menyesatkan) maka syaitan itulah yang menjadi qarin baginya].

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by alDayyan on Mon Jun 04, 2012 6:44 am

saya pernah terbaca yg qarin nabi kita telah pun baginda Islamkan.. bagaimana pula dgn qarin kita? bagaiamana nak kenalpasti keislaman qarin kita?

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 7:37 am

tandanya kita amat mudah melakukan kebaikan dan ketaatan. tapi selepas itu qarin baru akan menggantikan qari lama yg gagal menjalan tugasnya...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 8:52 am

thtl wrote:tandanya kita amat mudah melakukan kebaikan dan ketaatan. tapi selepas itu qarin baru akan menggantikan qari lama yg gagal menjalan tugasnya...hehehe

talbis iblis sentiasa ada hatta dengan ulama'. Sifirnya mudah sahaja.. kalau hantar prebet tak lepas, depa hantar sarjan, tak lepas sarjan depa hantar isnpektor, tak lepas lagi hantar general.. dan seterusnya.. bergantung kepada maqam keimanan dan ketakwaan seorang hamba.. allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 8:54 am

rasanya dien depa hantar General..tapi qarin yg kacau dien semua dalam bentuk awek cun... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 8:56 am



taklah..saya dengan prebet pun dah kalah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 9:30 am

mana pulak camtu, once dien dah declare akidah salaf manhaj ahli hadis, maka Iblis (LNA) akan hantar general terus kat dien...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 9:43 am

thtl wrote:mana pulak camtu, once dien dah declare akidah salaf manhaj ahli hadis, maka Iblis (LNA) akan hantar general terus kat dien...

tak declare terang-terangan lagi.. baru tulis siggy je..ehe


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 9:54 am

Jin dia tak kira, once dien declare dalam forum je, ia dianggah sah
maka Iblis akan segera arahkan top general utk menjadi Qareen dien

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 10:03 am



patutlah lately semakin berat cobaan Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 10:06 am

cobaan yg akan menimpa dien sama dgn cobaan yg menimpa Yusof AS hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Nizam on Mon Jun 04, 2012 3:51 pm

Qareen kerjanya menghasut manusia dan meniupkan waswas, so kita wat dunno ja ngan dia?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 3:53 pm

Penyu wrote:Qareen kerjanya menghasut manusia dan meniupkan waswas, so kita wat dunno ja ngan dia?

ta'awuz, istighfar dan berdoa agar dilindungi dari tipu daya mereka.. insyaAllah.. walaupun kita tak mungkin terlepas dari godaan mereka, namun kita cuba semampu mungkin dengan iman yang ada

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Nizam on Mon Jun 04, 2012 3:56 pm

Ad-Dien wrote:
Penyu wrote:Qareen kerjanya menghasut manusia dan meniupkan waswas, so kita wat dunno ja ngan dia?

ta'awuz, istighfar dan berdoa agar dilindungi dari tipu daya mereka.. insyaAllah.. walaupun kita tak mungkin terlepas dari godaan mereka, namun kita cuba semampu mungkin dengan iman yang ada

Tau takper

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 4:01 pm

itu petanda dien akan dihantar qareen yg lebih power

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Nizam on Mon Jun 04, 2012 4:02 pm



hehehe ana ngan qareen yg dok ada pun penat nak berlawan

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Dodo Don on Tue Jun 05, 2012 1:54 pm

Maksudnya manusia terpaksa berhadapan dengan Qariin nya, nafsunya, syaitan-syaitan lain dan manusia yg menghasut utk buat jahat. Siapa yg akan membantu manusia utk buat baik? Adakah iman nya atau hidayah Allah?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by thtl on Tue Jun 05, 2012 4:34 pm

gabungan antara variables berikut:
1. Allah
2. iman dan ilmu
3. kawan2 yg soleh
4. jamaah
5. suasana keluarga yg soleh
6. suasana masyarakat yang soleh
6. suasana dalam negara yg bersyariat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peranan Qarin/Djinn dalam kehidupan manusia

Post by Sponsored content Today at 5:21 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum