WAKTU SYURUK

View previous topic View next topic Go down

WAKTU SYURUK

Post by NAZ on Mon Jul 16, 2012 5:01 am

Salam,

Nak tanya.

Waktu subuh (Malaysia) - 5.48am
Waktu syuruk - 7.11am

Pada jam 6.50am pagi tadi, saya lihat macam dah ada cahaya matahari menyinsing.

Kalau macam tu masih boleh buat subuh ka? iaitu ikut waktu syuruk yang tercatit pada kalendar. Tapi macam dah terlebih waktu.

Adakah solat subuh tersebut dikira dilakukan dalam waktu haram?

TQ


_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 5:16 am

kita kena yakin dengan pembuat taqwim tsb kalau ia diperakui oleh Jakim.

maka kalau dah ditulis waktu syuruq 7:11 am dan kita solat jam 6:50 am. dan yakin. Lagipun, seorang yg terlewat bangkit, kena solat dgn segera tanpa menghiraukan waktu syuruq sebab org lewat kena segera solat sebaik saja dia terjaga.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by NAZ on Mon Jul 16, 2012 5:28 am

Salam,

Takwim tu dari PPZ.

Sangat-sangat yakin. TQ

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 5:33 am

naz,

dalam ilmu taqwim (jadual waktu solat,syuruk, berbuka dan imsak, satu ramadhan dan 1 syawal), kita kena taqlid dgn pembuat taqwim tsb...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by abu_firdaus on Mon Jul 16, 2012 5:44 am

definasi waktu syuruk itu ialah terbit matahari kan? maknanya "bulatan" matahari itu dah keluar. kalau baru keluar cahaya matahari, belum bermakna matahari sudah terbit. betul ke fahaman saya?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 5:50 am

AF,

waktu subuh, katakan dari jam 5:47 hingga 7:11 am.

kemudian waktu syuruk: bermula dari jam 7:11 am- 7:39 am.

dari jam 7:11-7:39 am diharamkan segala bentuk solat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by abu_firdaus on Mon Jul 16, 2012 6:14 am

thtl wrote:AF,

waktu subuh, katakan dari jam 5:47 hingga 7:11 am.

kemudian waktu syuruk: bermula dari jam 7:11 am- 7:39 am.

dari jam 7:11-7:39 am diharamkan segala bentuk solat.
saya tanya definasi waktu syuruk la sheikh Wink
ada kaitan dgn soalan kak N, sebab kak N kata nampak cahaya matahari

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 8:30 am

AF,

definasi syuruq ialah bulatan matahari mula keluar dari jam 7:11 am-7:39 am itu ler.. dari 6:55-7:11 tu, cahaya matahari je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by abu_firdaus on Mon Jul 16, 2012 8:57 am

ok sheikh. betullah pemahaman saya.

oleh itu kak N tak perlu was-was jika nampak cahaya matahari kerana itu bukan tanda dah masuk waktu syuruk.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by NAZ on Mon Jul 16, 2012 9:10 am

abu_firdaus wrote:ok sheikh. betullah pemahaman saya.

oleh itu kak N tak perlu was-was jika nampak cahaya matahari kerana itu bukan tanda dah masuk waktu syuruk.
pakcik telaga,
pabila sheikh thtl dah terangkan memula tu saya dah faham. terbaik
he he heh...pakcik telaga yang tak faham tu. kita pula yang disuruh jgn was-was. he he baik punyer corner-baring. Razz

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by abu_firdaus on Mon Jul 16, 2012 9:37 am

hehe.. saya faham, cuma nak confirm pemahaman saya tentang waktu syuruk tu je. kalau kak N faham alhamdulillah. soalan kak N bunyi macam was-was dah waktu syuruk atau belum sebab dah nampak cahaya. maaf kalau salah faham.

p/s jgn la panggil saya telaga huhu

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 12:29 pm

telaga kalau kat arab saudi ia adalah suatu rezki yang besar. Jumpa dua jenis telaga, baik minyak atau air, adalah sumber kekayaan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by abu_firdaus on Mon Jul 16, 2012 12:54 pm

tu pasal sy letak nama company saya telaga Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: WAKTU SYURUK

Post by Sponsored content Today at 5:21 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum