Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

View previous topic View next topic Go down

Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by Adli_Khalim on Sun Nov 04, 2012 6:05 pm

السلام عليكم

Apa hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Saya ada baca pendapat (pendapat Syaikh Al-`Utsaimin kalau tak salah) yang mengatakan tidak boleh menjama`kan antara 2 solat ini. Alasannya ialah solat Juma`at mempunyai kaifiyyat tersendiri (ada khutbah dan sebagainya).

Timbul satu persoalan di fikiran saya. Sekiranya kita musafir dan tiba di sebuah masjid ketika jama`ah sedang mengerjakan solat Zuhur, kita boleh solat Zuhur bersama jama`ah (4 raka`at), kemudian mengerjakan solat `Ashar sendirian secara qashar (2 raka`at).

Ini bererti tiada sangkut paut antara solat Zuhur dan solat `Ashar tersebut, kita hanya mengerjakan 2 solat dalam satu waktu.

Tetapi kenapa pula kita tidak boleh menggabungkan solat Juma`at (walaupun solat ini mempunyai kaifiyyat khusus) dengan solat `Ashar? Ke memang ada perbezaan pendapat dalam masalah ini?

Mohon penjelasan daripada yang lebih `arif.

جزاكم الله خيرا

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by thtl on Mon Nov 05, 2012 1:29 pm

wsm,

Ini khilaf.
Madzhab Hanbali, musafir tidak digalakkan solat Jumaat ketika safar sebab ia defeat the purpose of safar, sebab si musafir akan banyak kehilangan masa, sedangkan musafir sudah mendapat rukhsah dan Jumaat gugur.
sebab tu, depa tak benarkan si musafir menjamak asar dgn Jumaat

madzhab syafi'iy pulak, digalakkan solat Jumaat ketika musafir. Mereka membenarkan jamak asar ke dalam waktu Zuhur kerana madzhab ni assume solat Jumaat adalah pengganti solat Zuhur sahaja.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by Adli_Khalim on Mon Nov 05, 2012 3:12 pm

Tuan, جزاك الله خيرا.

Perbahasan ni masuk dalam bab "Solat Juma`at" ke "Qashar Solat"?

Saya teringin nak baca perbahasan tentang masalah ni dalam Al-Majmu` An-Nawawi dan Al-Mughni Ibnu Qudamah.

* Hari tu time gi kuliah Maulana Asri DQ, jumpa Ustaz Wan Azahar. Dia kata dia pernah belajar sekali dengan Tuan. Tapi tak dapat nak tanya banyak sebab orang dah nak solat time tu. Lepas solat, tak sempat nak bual-bual pulak.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by thtl on Tue Nov 06, 2012 8:32 am

wa iyyaaka,

ia masuk dalam Bab: solat musafir, sub-topik: musafir pada Hari Jumaat. ada perbahasan panjang kat situ.

Note: Ust Wan Azhar tu satu universiti ketika kami sama-sama belajar di Kalamazoo, USA dulu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by abu_firdaus on Fri Nov 09, 2012 5:32 am

saya ingin memulakan safar selepas jumaat. boleh tak saya jamak (tanpa qasar) jumaat-asar manakala isteri jamak zohor-asar (tanpa qasar) di rumah sebelum bertolak?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by thtl on Sun Nov 11, 2012 1:04 pm

tak boleh sebab belum status musafir.
Jika musafir bermula selepas solat Jumaat:

anda kena pegi solat Jumaat spt biasa, isteri kena solat Zuhur spt biasa.
Bila dah bertolak dan status musafir, berhenti kat mana2 mesjid, anda dan istri solat asar qasar dua rakaat sahaja. itulah cara salaf buat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by abu_firdaus on Mon Nov 12, 2012 2:00 am

Sy jangka perjalanan jauh melepasi waktu asar & keperluan utk mempercepatkan perjalanan tanpa henti. Sy fikir sy di jatuh dlm kepayahan masa yg membolehkan jamak. Cuma, sy tak buat qasar sebab belum mula safar. Mcmana ya? Pernah dgr dr maza bagi contoh jamak sebelum safar mcm tu tp bukan jumaat

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by thtl on Mon Nov 12, 2012 1:27 pm

kalau macam tu, skip Jumaat dan jama` zuhur dan asar sblm bertolak, jika anda kesulitan utk berhenti dijalanan.

Ini isu ijtihad dan kepayahan yg anda sendiri yg akan alami. ia pulak bukan dijadikan suatu kbiasaan kerana solat adalah ibadat yg penting dan waktunya sudah ditentukan Allah. pastikan anda benar2 sulit

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menjama`kan solat Juma`at dengan solat `Ashar?

Post by Sponsored content Today at 11:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum