BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

View previous topic View next topic Go down

BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by abu_aisyah on Mon Dec 17, 2012 5:24 am



as-salamu 'alaikum,
bagaimana hal ini?apabila fakta begini dikait dengan hadis?minta komen.

[sumber:Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (Fire & Rescue Department of Malaysia)'s Photos]
--------------------------------------------------
2 perkara yg ana fikirkan:
1.subhanallah,terbukti apa yang rasulullah katakan.allah membuktikan satu persatu (beransur-ansur) kepada kita.
2.zaman nabi...sahabat beriman jer walupun tak tau fakta tu.kita patut contohi mereka.apa yang AQ dan AS kata,terus mereka beriman.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by abu_aisyah on Mon Dec 17, 2012 5:26 am

besaqnya jadi gmbaq.saya tak tau camna nak kecik kan la.ni link gmabr.

BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by thtl on Mon Dec 17, 2012 11:04 am

tak related.
sebab hadis mengenai rumah sahabat yang terbakar. Maka bila Nabi minta lapuran, ia disebabkan pelita yang tidak dipadamkan sebelum tidur. Maka Nabi pun bersabda seperti demikian..sebelum tidur, padamkan dulu pelita atau unggun api. dulu tak ada letrik maa.

WA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by Ad-Dien on Tue Dec 18, 2012 2:05 am

thtl wrote:tak related.
sebab hadis mengenai rumah sahabat yang terbakar. Maka bila Nabi minta lapuran, ia disebabkan pelita yang tidak dipadamkan sebelum tidur. Maka Nabi pun bersabda seperti demikian..sebelum tidur, padamkan dulu pelita atau unggun api. dulu tak ada letrik maa.

WA

asbab al-wurud al-hadith memang penting untuk diketahui.. kalau tak camni lah jadinya Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by abu_aisyah on Thu Feb 07, 2013 5:29 am

thtl wrote:tak related.
sebab hadis mengenai rumah sahabat yang terbakar. Maka bila Nabi minta lapuran, ia disebabkan pelita yang tidak dipadamkan sebelum tidur. Maka Nabi pun bersabda seperti demikian..sebelum tidur, padamkan dulu pelita atau unggun api. dulu tak ada letrik maa.

WA

maknanya,jadi ape kesimpulan pada hadis ini yang boleh kita guna?
ana ingat nak share kat fb lah klu2 ade penerangan yang sesuai.ramai org dok sebar2kan post diatas.termasuk yang bau baby bau syurga tu.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by thtl on Thu Feb 07, 2013 10:58 am

Fiqh asalnya dah mansuh sebab kita menggunakan lampu elektrik.

cuma fiqh sampingan ialah, baik tutup suis lampu kerana penjimatan elektrik. jika nak buka juga gunakan lampu LED 5W tu.

bau bayi seumpama syurga tak ada masalah jika disebarkan kerana baby mmg berbau harum..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by Ad-Dien on Thu Feb 07, 2013 8:17 pm



Hadith tu keluar sebab ada rumah sahabat yang terbakar akibat lilin terjatuh.. hadith tu bukan hujjah..tak valid..fasad.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by alDayyan on Mon Feb 11, 2013 4:27 am

sumber:

http://ec.europa.eu/health/opinions/en/energy-saving-lamps/l-3/4-cfl-non-skin-diseases.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescent_lamps_and_health

maybe doktor seiji boleh ulas ckit.. KohKohKoh

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by thtl on Mon Feb 11, 2013 9:34 am

sil,
ini dah masuk dalam diskusi bahaya lampu fluorescent pulak dah..hehehe

kebanyakan rumah moden hari ni pakai energy saving bulb (downlights)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BAHAYA TIDUR DALAM KEADAAN LAMPU MENYALA

Post by Sponsored content Today at 4:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum