perayaan krismas

View previous topic View next topic Go down

perayaan krismas

Post by qurratu' ain on Mon Dec 24, 2012 3:30 am

Assalamu alaikum wr.wb.

Ustaz thtl..

sy nak tnya jika dalam islam adakah hukumnya salah jika kita orang islam berkunjung ke rumah saudra yg menyambut krismas..sebab ada jg artikal yg sy baca mngatakan kita tak boleh mengucapkan mary krismas adakah benar?


Sad

qurratu' ain
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 21
Join date : 12/06/2012
Location : tawau,sabah

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by Ad-Dien on Mon Dec 24, 2012 9:24 am

qurratu' ain wrote:Assalamu alaikum wr.wb.

Ustaz thtl..

sy nak tnya jika dalam islam adakah hukumnya salah jika kita orang islam berkunjung ke rumah saudra yg menyambut krismas..sebab ada jg artikal yg sy baca mngatakan kita tak boleh mengucapkan mary krismas adakah benar?


Sad

khilaf fiqhiyyah setahu saya...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by thtl on Mon Dec 24, 2012 9:31 pm

1. Tidak boleh merayakan bersama dalam upacara di Gereja sahaja.

2. manakala mengunjungi rumah tidak ada masalah, tambahan jika dia adalah keluarga atau kawan anda, datang dgn niat hubungan jangkapanjang agar ada peluang dakwah.

dalil:

AQS 60: 08 [Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu karena agama]

3. mengucap merry krismas, boleh jika mereka selalu mengucapkan kpd kita "selamat hari raya aidilfitri"

dalil:
AQS 4:86 [Apabila kamu diberi penghormatan dengan sesuatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik dari padanya, atau balaslah penghormatan itu (dengan yang serupa)]

jika tak ada keperluan, tak usah greet mereka dgn "merry christmas"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by yat on Tue Dec 25, 2012 2:19 am

Majlis fatwa juga mengharuskan:

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-orang-islam-mengucapkan-tahniah-dan-ucapan-selamat-bersempena-perayaan-agama-

Hukum Orang Islam Mengucapkan Tahniah Dan Ucapan Selamat Bersempena Perayaan Agama Bukan Islam



Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-78 yang bersidang pada 12 Jun 2007 telah membincangkan Hukum Orang Islam Mengucapkan Tahniah Dan Ucapan Selamat Bersempena Perayaan Agama Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Apa jua amalan atau perlakuan orang Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ia ditegah oleh Islam.

Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam.

Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by qurratu' ain on Tue Dec 25, 2012 8:24 am

thtl wrote:1. Tidak boleh merayakan bersama dalam upacara di Gereja sahaja.

2. manakala mengunjungi rumah tidak ada masalah, tambahan jika dia adalah keluarga atau kawan anda, datang dgn niat hubungan jangkapanjang agar ada peluang dakwah.

dalil:

AQS 60: 08 [Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu karena agama]

3. mengucap merry krismas, boleh jika mereka selalu mengucapkan kpd kita "selamat hari raya aidilfitri"

dalil:
AQS 4:86 [Apabila kamu diberi penghormatan dengan sesuatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik dari padanya, atau balaslah penghormatan itu (dengan yang serupa)]

jika tak ada keperluan, tak usah greet mereka dgn "merry christmas"


terima kasih ustaz thtl
atas penerangan...
:flower:

qurratu' ain
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 21
Join date : 12/06/2012
Location : tawau,sabah

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by qurratu' ain on Tue Dec 25, 2012 8:28 am

yat wrote:Majlis fatwa juga mengharuskan:

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-orang-islam-mengucapkan-tahniah-dan-ucapan-selamat-bersempena-perayaan-agama-

Hukum Orang Islam Mengucapkan Tahniah Dan Ucapan Selamat Bersempena Perayaan Agama Bukan Islam



Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-78 yang bersidang pada 12 Jun 2007 telah membincangkan Hukum Orang Islam Mengucapkan Tahniah Dan Ucapan Selamat Bersempena Perayaan Agama Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Apa jua amalan atau perlakuan orang Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ia ditegah oleh Islam.

Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam.

Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.


terima kasih akhi yat.. :flower:

qurratu' ain
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 21
Join date : 12/06/2012
Location : tawau,sabah

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by yat on Tue Dec 25, 2012 10:09 am

Perlu diingat, bahyk gak tokoh mengharamkannaya, antyaranya Ulamak salaf Macam Ibnu qayyim....

Dr. Zakir Naik dan Mufti ismail menk juga mengharamkan, dia cakap kalau setakat nak buat baik dan bagi rapat, macam2 cara2 lagi lebih islamik tak hanya dengan wish...

Majlis ulama Eropah mengharuskan dengan syarat jika mereka mengucapkan pada kita...

kesimpulan nya ianya adalah khilaf fiqqiyah...kalau pun anda mengambi9l fatwa mengharuskan, ambik dgn syarat2 ketat, dan jgn nak mengakkan pendapat ini dgn megah dan bangga, dean melecehkan siapa yg mengharamkannya dengan menuduh jumud dan sebgainya...isu ini amat sensitif..

saya tinggal di australia, saya tak wish kecuali kalau depa wish saya...saya just cakap 'have a good and enjoy your christmas mate'...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by qurratu' ain on Tue Dec 25, 2012 3:13 pm

yat wrote:Perlu diingat, bahyk gak tokoh mengharamkannaya, antyaranya Ulamak salaf Macam Ibnu qayyim....

Dr. Zakir Naik dan Mufti ismail menk juga mengharamkan, dia cakap kalau setakat nak buat baik dan bagi rapat, macam2 cara2 lagi lebih islamik tak hanya dengan wish...

Majlis ulama Eropah mengharuskan dengan syarat jika mereka mengucapkan pada kita...

kesimpulan nya ianya adalah khilaf fiqqiyah...kalau pun anda mengambi9l fatwa mengharuskan, ambik dgn syarat2 ketat, dan jgn nak mengakkan pendapat ini dgn megah dan bangga, dean melecehkan siapa yg mengharamkannya dengan menuduh jumud dan sebgainya...isu ini amat sensitif.

cakap 'have a good and enjoy your christmas mate'...


terima kasih akhi yat..
di atas nasihat akhi..

sy anak mualaf dan masih ramai lagi
saudar yg sgt rapat..sbgai anak kami harap
dapat menggeratkan lg silaturrahim
walaupn brlainan agama, dan sebagai orang islam yg mengikut syariat
yg d tetapkan..

dan terima kasih diatas perkongsian akhi..



rabbit

qurratu' ain
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 21
Join date : 12/06/2012
Location : tawau,sabah

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by yat on Tue Dec 25, 2012 3:39 pm

Owh...kalau begitu ambik peluang ni cerita jesus pbuh (nabi isa a.s) version islam, katakan kita juga percaya pada nabi isa. kebanyakan orang christian tak tau pun kita percaya pada nabi isa dan nabi2 sebelum nya....saya tinggal bersama hoausemate seoprang christian, dia yg duduk malaysia tak tau pun kita percaya nabi isa atau jesus....semoga mendapat rahmat dan dipermudahkan urusan anda...insyaallah

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by alDayyan on Thu Jan 03, 2013 6:45 am

masa krismas dulu saya tgk ramai budak2 pakai topi santa claus melepak kat pusat belibelah.. adakah akidah mereka boleh terpesong tanpa mereka sedari dan sedikit menyedarinya?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by thtl on Thu Jan 03, 2013 1:50 pm

hukum terangkat dari org jahil hingga dia mengerti, dari kalangan bebudak hingga mreka baligh.
Maksudnya,org bodoh dan jahil atau kanak2, mmg tidak ada apa-apa. cuma ibubapanya tidak boleh memandang enteng akan hal ini...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

perayaan krismas

Post by rozimuda on Sun Jan 06, 2013 5:10 am

Assalamu'alaikum..!

Saya masih teringat suasana Krimas semasa di Univ. of Bristol, UK sekitar 1994-1996. Saya memang rapat dgn masyarakat Kristian kat sana kerana merekalah yang menyambut dan membantu saya semasa sampai di situ. Boleh kata setiap minggu saya singgah di rumah kegiatan mereka, Bristol Internationa Student Centre (BISC) dalam perjalanan pulang setelah membeli barangan keperluan dari pasaraya berdekatan.

Sebelum perayaan Krismas 1995, salah seorang mubaligh Kristian ni menyoal saya dgn satu soalan yang agak tricky yang terdapat dalam buku Tony Blanchard (pendaawah Kristian yang terkenal) sbg THREE-LEMMA:

"Is Jesus is a Liar, Lunatic or Lord?" (perhatikan ada tiga L).

(Dalam buku tersebut ada ulasan panjang yang menjurus kepada kesimpulan bahawa Jesus itu Lord - Anak Tuhan! Saya memang banyak membaca buku mereka semasa di sana serta membaca hampir kesemua buku karangan Ahmad Deedat untuk persedian berhadapan dengan mereka!)

Jawapan saya secara ringkas tetapi sinis: "None of them! Your have not provided enough answers in a close ended question! If it is a questionannaire, The question like this is considered misleading! For the Muslims, the answer is 'Jesus is our beloved Prophet of Allah! He was sent to Jews and brought along the good news of the coming of the Prophet for all mankind - Prophet Muhammad (pbuh)!"

Geng-geng mubaligh ni terkedu, dan terus tersenyum, tetapi kami tetap berkawan baik.

Semasa hampir dengan perayaan Krismas pula, salah seorang mubaligh ni pernah tanya saya, "Why don't you celebrate Christmas? It is meant to celebrate the birthday of Jesus! I presume that you love Jesus too.".

Jawapan saya: "We respect your celebration. In fact, for Muslims, we love him and pray for him EVERYDAY. That is part of our Islamic culture. We love and respect all Prophets of Allah! Have you ever notice in books written by Muslims? They always refer Jesus as Isa or Jesus followed by a saying 'Peace Be Upon Him' or in Arabic 'Alaihissalam'. It shows how we respect Jesus and loved him'. Besides, are you sure 25th of December is Jesus' birthday?" As far as I know, there is no prove that Jesus was born on that date!

Mereka terkedu tetapi mcm biasa akan tersenyum. Saya kagum dengan sikap sopan-santun mereka. Kumpulan yang saya kenal ini memang dikagumi dari segi adab kerana mereka terlatih dan ada aktiviti seperti usrah 3 kali seminggu. Sebab itu saya berani menganjurkan majlis dialog Islam-Kristian dengan mereka selama beberapa bulan, but that's another story..!

Rozi

rozimuda
AHLI
AHLI

Posts : 14
Points : 16
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by Nizam on Sun Jan 06, 2013 1:04 pm

Apakah dengan greet "happy holiday" sudah memadai?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by thtl on Sun Jan 06, 2013 1:25 pm

spatutnya dah memadai

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by Nizam on Sun Jan 06, 2013 1:38 pm

At least better dari ucapan merry chrismas kan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by thtl on Sun Jan 06, 2013 1:39 pm

kalau boleh elak lagi bagus

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by Mohd. Ikram on Sun Jan 06, 2013 2:31 pm

sil wrote:masa krismas dulu saya tgk ramai budak2 pakai topi santa claus melepak kat pusat belibelah.. adakah akidah mereka boleh terpesong tanpa mereka sedari dan sedikit menyedarinya?

saya ada classmate kristian... saya tgk dia tak la galak sangat pun sambut krismas... saya pun tak ucap apa2 kat dia... Saya dah terang kat dia prinsip2 Islam kita, tak buleh main campur aduk ni... Dia pun ok jaa.. Masing2 kena la hormat prinsip agama masing2.. kan benda tu ada dalam perlembagaan?

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: perayaan krismas

Post by Sponsored content Today at 7:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum