ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by abu_aisyah on Wed Jan 16, 2013 11:47 am



as-salamua 'alaikum,

sejak kebelakangan ini (yeke?),bnyak aktiviti daripada golongan2 yg saya rasa ahli sufi/tarikat/habib ni sekitar kl.ada saja majlis2 maulid mereka sekitar kl di masjid2 dan kosnert.

seperti video diatas,ana lihat mereka berhibur dengan menyayikan qasidah memeuji2 nabi sambil menari2.soalan ana,adakah ini budaya orang arab yang menjadi uruf mereka?
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by abu_aisyah on Wed Jan 16, 2013 11:52 am



lihat pula video ini.pada minit ke 2:40,lampu digelapkan.
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by abu_aisyah on Fri Feb 01, 2013 12:22 pm

untuk video 1st:

abu_aisyah wrote:

seperti video diatas,ana lihat mereka berhibur dengan menyayikan qasidah memeuji2 nabi sambil menari2.soalan ana,adakah ini budaya orang arab yang menjadi uruf mereka?
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by thtl on Fri Feb 01, 2013 5:10 pm

ada dua jenis:

1. tradisi baduwi

2. amalan ratib kaum sufi.

tradisi baduwi tu masih ada di saudi dan negara2 arab

manakala ratib dan tarian sufi tu dihapuskan di arab saudi, tapi masih meluaskan di negara arab lain khususnya Yaman, Mesir, Libya, Morocco, algeria..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by elhamra' on Fri Feb 01, 2013 7:23 pm



saya pun tak sempat nak dengar lagi khutbah Dr.AAM..

Abu Numair Nawawi Subandi pun ada ulas perihal qasidah ni,
saya memang tak gemar sangat dengan qasidah ni,tapi bila org cakap baik berqasidah dari melalak lagu kpop, nak jawap cane tu syeikh..

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=508956519125636&set=a.238693542818603.55367.100000338776140&type=1&relevant_count=1
avatar
elhamra'
AHLI
AHLI

Posts : 36
Points : 44
Join date : 25/12/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by thtl on Fri Feb 01, 2013 11:40 pm

qasidah ni masuk dalam kategori nyanyian atau aktiviti kesenian laa..nak kata yg mana lebih baik antara lagu pop dan qasidah, ia bergantung kpd content dan pakej persembahannya. Namun semuanya adalah laghaa (atau benda yg tidak mendatangkan faedah).
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by elhamra' on Sat Feb 02, 2013 3:31 am

saya bukanlah kipas-susah-mati qasidah,saya lebih prefer zikir dan selawat secara sirr..tapi saya suka juga dengar lagu Maher Zain,adakah jatuh pada kategori dibawah..?

Kata Syaikhul Islam Ahmad B. 'Abdul Halim al-Haraani rahimahullah (Wafat: 728H):

فمن فعل هـذه الملاهـي على وجه الديانة والتقرب فلا ريب في ضلالته وجهالته

“Maka sesiapa yang memainkan alat-alat muzik tersebut yang padanya disertai keyakinan melaksanakan agama dan bertaqarrub (mampu mendekatkan diri) kepada Allah, maka tidak diragukan lagi kesesatan dan kebodohannya.” (Majmu’ al-Fatawa, 11/576)

sumber [/URL] [/img]Catatan tentang Imam asy-Syafi'i dan dzikir sufi

https://www.facebook.com/abunumair/posts/445199385534242


[img][URL=http://imageshack.us/photo/my-images/600/25264850895651912563683.jpg/]
avatar
elhamra'
AHLI
AHLI

Posts : 36
Points : 44
Join date : 25/12/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by Mohd. Ikram on Sun Feb 03, 2013 7:58 am

cuti ni baru dapat tengok TV... dan first time saya tengok kat TV Al-Hijrah orang buat macam tu.... Hmmm.. ntah la, susah juga mau cakap nih...

Tapi, sekali tengok macam best plak.. Ye la, time stress, penat2... skali-skala duk lentok2 kepala tu, mungkin puas gak laa...

kumpulan Inteam ngan ex-VE jugak la yang paling menang....
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by thtl on Sun Feb 03, 2013 10:14 am

elhamra',

ada dua isu,
pertama:qasidah sufi bertujuan mendekatkan diri kpd Allah, mereka berqasidah, bernasyid, menari utk mendekatkan diri kpd Allah. itu yg dicela oleh Imam Syafi'iy dan Imam Ibn Taymiyah

kedua: lagu maher zain tu dinamakan musik alternatif kepada pop culture Barat.
itu boleh.
Bila kita haramkan musik Barat, maka kita kena sdiaka alternatif kpd orang awam. Maka maher zain, brothers, far east, rabbani adalah altrnatifnya.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by abu_aisyah on Mon Feb 04, 2013 5:34 am

thtl wrote:ada dua jenis:

1. tradisi baduwi

2. amalan ratib kaum sufi.

tradisi baduwi tu masih ada di saudi dan negara2 arab

manakala ratib dan tarian sufi tu dihapuskan di arab saudi, tapi masih meluaskan di negara arab lain khususnya Yaman, Mesir, Libya, Morocco, algeria..

1.golongan badwi ni kebanyakannya muslim ke?
2.mereka ni seperti kaum orang asal (asli) klu dimalaysia eh?
3.tidak dihapuskan bermakna tidak haram ke?
4.minta komen hadis dari kenyataan dibawah:

Berkenaan dengan zikrullah, Allah SWT berfirman (mafhumnya): “Iaitu orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka BERDIRI dan DUDUK dan semasa mereka BERBARING mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): ‘Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.’” (Surah ‘Ali-’Imran ayat 191).

Maknanya zikrullah (mengingati ALLAH) boleh mcm2 cara.

Ummul Mukminin Aisyah r.ha. pernah melaporkan bahawa Rasulullah SAW berzikrullah (berzikir kepada Allah) dalam semua keadaan. Sedang berjalan, menaiki kenderaan, di atas kenderaan, berbaring, duduk dan bermacam lagi pernah dilaksanakan oleh Rasulullah SAW.

dlm riwayat lain ; Jaafar bin Abi Talib r.a (sepupu Rasulullah), pernah menari-nari melenggok lentuk di hadapan Rasullullah SAW sebaik sahaja beliau mendengar Rasulullah SAW menyebut kepada beliau, “Allah menjadikan rupa parasmu seiras dengan Allah menciptakan daku.”

Mendengar kata-kata yang seindah dan semurni itu, terus dita’birkan dengan menari-nari di hadapan Rasullullah SAW. Tingkah laku beliau itu atau ‘body language’ beliau tidak ditegah atau ditegur oleh Rasulullah SAW.

Ulama besar dalam mazhab Hanafi dan Maliki berpendapat "Boleh dilakukan"..
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by thtl on Mon Feb 04, 2013 10:42 am

1.golongan badwi ni kebanyakannya muslim ke?
2.mereka ni seperti kaum orang asal (asli) klu dimalaysia eh?
3.tidak dihapuskan bermakna tidak haram ke?

1. badwi dah 100% muslim sejak zaman Nabi lagi bila semua Hijaz jatuh ke tangan Nabi saw
2. Ya, menternak unta, kambing dan menjual kayu api dan kayu sugi di bazaar tradisi arab, namun ramai dah settle dalam bandar

3. tidak dihapuskan maksudnya tetap haram, tapi Penguasa dikuasai oleh golongan mereka. Maka tiada fatwa dapat dikeluarkan utk menyatakan ia tarian yg sesat, sebab ahli majlis fatwa adalah geng depa juga, bahkan mufti negara pun ahli tareqat
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by thtl on Mon Feb 04, 2013 10:45 am

yang no 4 tu sapa cakap dan kitab apa?
ulama besar madzhab Maliki dan Hanafi tu sapa yg kata boleh menari dalam zikrullah??

hukum asal: cara nak Zikir kena ikut cara Nabi sahaja. jangan ikut cara mazhab.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by abu_aisyah on Tue Feb 12, 2013 9:34 pm

thtl wrote:yang no 4 tu sapa cakap dan kitab apa?
ulama besar madzhab Maliki dan Hanafi tu sapa yg kata boleh menari dalam zikrullah??

hukum asal: cara nak Zikir kena ikut cara Nabi sahaja. jangan ikut cara mazhab.

tak pastilak.ni diorang quote untuk menguatkan hujah zikir menari.tp bagaimana dengan hadis yang ana merahkan tu?
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:41 pm

panjang cerita, sbb enta tak nyatakan dari mana hadis tu dan kitab apa...

mula2 ana kena takhrij hadis tu dulu dan kena lihat statusnya sahih/dhaif dan kena lihat syarah yg sahih pulak..

tapi dalam semua kitab muktabar, zikir ni perlahan dan tak ada tarian apa pun
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by helper on Wed Mar 13, 2013 5:27 am

secara umumnya, kalau anggap syair ya hanana tu dibolehkan untuk sebagai hiburan sahaja. betul ke begitu?
avatar
helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by thtl on Wed Mar 13, 2013 7:14 am

Ya, sbg hiburan. Kat tanah arab pun masih hebat sbb ia mnghidupkan bahasa arab. Ia masuk dalam aktiviti seni dan kebudayaan sesuatu bangsa. Kalau kita tak kasi alternatif langsung (dlm hiburan) akan membawa bahaya juga.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by Ad-Dien on Wed Mar 13, 2013 5:56 pm

thtl wrote:Ya, sbg hiburan. Kat tanah arab pun masih hebat sbb ia mnghidupkan bahasa arab. Ia masuk dalam aktiviti seni dan kebudayaan sesuatu bangsa. Kalau kita tak kasi alternatif langsung (dlm hiburan) akan membawa bahaya juga.

Ada betulnya kata Ustaz Fathi Al-Sakandary:

Qasidah ini ialah syair. Dalam english ialah poem. Tak perlu berlebih-lebihan (konsert nampaknya berlebih-lebihan) kerana ia bukanlah ibadah yang ma'thur.

Au kama qal

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by Ahmad Shamil on Thu Mar 21, 2013 6:03 am

bismillahirrahmanirrahim..

1. firman Allah: “Iaitu orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah
semasa mereka BERDIRI dan DUDUK dan semasa mereka BERBARING mengiring,
dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil
berkata): ‘Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini
dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab
neraka.’” (Surah ‘Ali-’Imran ayat 191).

yg ini mungkin boleh
check dlm tafsir2 muktabar. apakah maksud sebenar "menyebut dan
mengingati" Allah ketika "berdiri, duduk dan berbaring". ia mirip hadis
yang antara maksudnya: solatlah dlm keadaan berdiri, jika tak mampu maka
duduk, jika tak mampu di atas lambung..."

ketika menafsirkan ayat ini, al-imam ibnu kathir menyebut,
"seperti yang telah thabit dlm soheh bukhari, drp imran bin husain,bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda,"solatlah dlm keadaan berdiri, jika tak mampu maka
duduk, jika tak mampu di atas lambung..." iaitu mereka tidak putus mengingatinya dalam semua keadaan,pergerakan, hati nurani dan dengan lidah mereka. dan mereka memikirkan kejadian di langit dan bumi, iaitu memahami hikmah-hikmah yang terkandung di dalam keduanya yang menunjukkan keagungan pencipta, kudratNya,ilmuNya, hikmahNya, pilihanNya dan rahmatNya.."

2. Jaafar bin Abi
Talib r.a (sepupu Rasulullah), pernah menari-nari melenggok lentuk di
hadapan Rasullullah SAW sebaik sahaja beliau mendengar Rasulullah SAW
menyebut kepada beliau, “Allah menjadikan rupa parasmu seiras dengan
Allah menciptakan daku.”
Mendengar kata-kata yang seindah dan semurni
itu, terus dita’birkan dengan menari-nari di hadapan Rasullullah SAW.
Tingkah laku beliau itu atau ‘body language’ beliau tidak ditegah atau
ditegur oleh Rasulullah SAW.

- sepanjang pembacaan ana ttg sirah, kisah ini atau yg seumpama dgnnya diriwayatkan pada dua tempat:

-pertamanya sekembalinya jaafar dari habsyah, beliau telah berjalan dengan menggunakan 1 kaki
حجَل يَعنى: مشى على رِجل واحدةٍ

ibnu
qayyim menyebutkan kisah ini. ringkasnya ketika melihat baginda s.a.w.
ja'afar berjalan dengan satu kaki utk membesarkan baginda s.a.w.

slps itu ibn qayyim menukilkan kalam al-baihaqi tentang kelemahan hadis ini, iaitu terdapat perawi yang tidak dikenali.

komentar al-baihaqi ini turut dinukil oleh ibn kathir ketika menyebut kisah ini dalam al-bidayah wa an-nihayah.

kemudian ibn qayyim menyebut,mungkin ianya satu adat orang habsyah dalam menghormati pembesar mereka, lalu ja'afar melakukannya sekali, kemudian meninggalkannya.

kedua selepas umrah al-qadha.
ketika mahu pulang dari mekah slps umrah al-qadha, muncul anak perempuan kepada hamzah b abd mutalib. terdapat tiga pihak menuntut utk mendapat hak penjagaan- ali b abi talib, ja'afar b abi talib dan zaid bin harithah. Rasulullah memberikan hak penjagaan kpd jaafar. kemudian rasulullah memuji ketiga2 mereka dengan kelebihan masing2. setelah mendengar pujian utk dirinya, ja'afar melakukan حجَل- berjalan dgn satu kaki.

ia disebut oleh ibn kathir dalam al-bidayah wa an-nihayah.
dalam kitab2 hadis pula, hanya sebahagian sahaja yg meriwayatkan jaafar melakukan حجَلselepas dipuji (dlm peristiwa slps umrah al-qadha).
antara yg menyebut: al-bazzar,ibn abi syaibah, abu ya'la
yg tidak menyebut: al-bukhari,an-nasaie, at-tirmizi,

dlm musnad Ahmad pula, terdapat kedua2 riwayat. sheikh syuaib arnouth ketika mentahqiq musnad ahmad mendhaifkan hadis yg menyebut jaafar melakukan حجَلselepas dipuji

terdapat juga ulamak yg menafsirkan perkataan حجل : قفز على رجل واحدة من شدة الفرح iaitu melompat dgn satu kaki krn sangat gembira

adapun hujah-hujah yg abu aisyah lampirkan dlm post beliau, ana pernah baca dari satu artikel yg dikatakan ditulis oleh dr harun din dalam menjawab persoalan berzikir sambil menari. dikatakan pernah tersiar dalam harakah.

Wallahu'a'lam

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by abu_aisyah on Thu Mar 21, 2013 1:22 pm

ustaz!!!jazakallahu khairan.

Like

ana nak 4ward di fb lah.
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by Ahmad Shamil on Thu Mar 21, 2013 3:16 pm

ana minta jasa baik shbt2 yg dpt cari kalau kalau ada ulamak tafsirkan kalimah حجَلsebagai menari. setakat pencarian ekspres ana ana jumpa makna berjalan dgn satu kaki dan melompat...

atau kalau kalau ada riwayat yang memeng sebut perbuatan jaafar sbg menari..

memori ana hanya mengingati sesuatu tentang kisah ini..ketika ana menadah kitab maghazi soheh bukhari dengan guru ana syeikh dr layeth suud jaseem di uia, beliau ada sebut ttg tindakan jaa'far berjalan dengan mengangkat satu kaki sehingga kelihatan seperti gerakan menari..Wallahu'a'lam..

apa yg ana tulis bukan satu keputusan muktamad, hanya satu permulaan untuk kita semua terus mengkaji hal ini insya Allah...

update: satu lagi makna ana jumpa- berjalan dengan langkah yg rapat rapat

mungkin hajal ni pergerakan yg menyerupai tarian so ada yg terjemah sbg menari kot

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by helper on Fri Mar 22, 2013 3:22 am

maknanya.. kita boleh berhibur dengan cara menari sambil bersyair?
avatar
helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by Ahmad Shamil on Fri Mar 22, 2013 4:16 am

jika riwayat ja'afar membuat pergerakan al-hajal boleh diterima, ia hanya ekspresi kegembiraan beliau terhadap pujian Rasulullah s.a.w. atau kegembiraannya bertemu Rasulullah...

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by wan_ly on Fri Mar 22, 2013 6:20 am

Jazakallah khairan kepada ust ahmad shamil atas perkongsian. Saya juga terbaca posting yg dikatakan penjelasan Dato' Haron Din berkenaan zikir menari.

Cuma yg mula2 terlintas di fikiran ialah sejauh mana kekuatan riwayat2 yg dibawa dlm penjelasan itu (dan tak terus pegang ia kenyataan yg betul2 keluar dari DHD, sebab belum jumpa artikel tu dalam suratkhabar Harakah mahupun Harakahdaily, dan trend menyandarkan ulama' pada artikel2 yg tersebar ni makin menjadi-jadi. Sedangkan Imam Bukhari pun org berani sandarkan hadith palsu padanya..)

SOALAN UTK PERBINCANGAN : ADAKAH DENGAN WUJUD KHILAF DALAM MEMAHAMI KALIMAH "AL-HAJAL" TERSEBUT, MAKA SECARA AUTOMATIK PERKARA NI TERSERAH KEPADA PIHAK MASING-MASING NAK PEGANG PENDAPAT MANA? APA PULA PERANAN PROSES TARJIH DALAM KES INI?

Syukran.




wan_ly
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 7
Join date : 11/10/2012

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by helper on Fri Mar 22, 2013 7:39 am

adakah zikir dan syair adalah satu perkara sama?
avatar
helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by thtl on Sun Mar 24, 2013 12:51 am

zikir, exspresi lidah utk berhubung dgn Allah, ia ibadah
syair, ekspresi lidah untuk sayembara bahasa...ia adalah kegiatan seni
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: ya hanana!!!ya hanana!!Allah!!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum