Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

View previous topic View next topic Go down

Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by AbuQais on Fri Feb 15, 2013 1:00 am

Apakah mungkin pembaca Al Qur'an dapat memahaminya tanpa memahami konsep Islam, Iman, Ketuhanan, Kenabian, Hukum, Pahala dan sebagainya yang merupakan elemen/esens agama?

http://books.google.com.my/books?id=smC3a_I8ZPAC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

"Doing without Concepts By Edouard Machery Associate Professor of Philosophy University of Pittsburgh"


AbuQais
AHLI
AHLI

Posts : 13
Points : 23
Join date : 25/05/2012

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by yat on Fri Feb 15, 2013 7:58 am

cuba nak faham jap post ni, hehe...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by thtl on Fri Feb 15, 2013 8:18 am

Abu Qais,

inilah maksud ahli sufi:
"siapa yg belajar sendiri, dia berguru dgn Setan"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by alDayyan on Fri Feb 15, 2013 12:39 pm

thtl wrote:Abu Qais,

inilah maksud ahli sufi:
"siapa yg belajar sendiri, dia berguru dgn Setan"

dalam hal agama kalau dia belajar sendiri mmg FAIL la kan pak syeikh? boleh jadi mcm2 hal yg negatif.. tp kalau hal2 ilmu keduniawi mcm komputer dan sebagainya..saya rasa no problem..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by thtl on Fri Feb 15, 2013 2:04 pm

sil,

once foundation dah solid (AQ, hadis, arabic, usyul din), maka selepas tu dia nak belajar dgn youtube mmg boleh sangat..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by AbuQais on Fri Feb 15, 2013 7:47 pm

Selama hampir 5 tahun saya aktif berkomunakasi online dan cuba nak berdakwah dan bertabligh gaya online (dulu ada tuisyen gaya pos)>>

Ramailah saya berjumpa dengan manusia yang bercakap tentang ayat Al Qur'an itu dan hadis ini.. Pasal hukum itu dan hukum ini.. Pasal bid'ah saya sini ?? Pasal syirik sana sini>>

Alhamdulillah ramai yang sangat bagus penulisannya dan sembangnya..

Setelah bersembang dengan mereka yang hebat-hebat ini.. Saya cuba bertanya tentang perkara default dan concept.. atau nak lebih falsafah lagi perkara fundamental.. atau bahasa mudahnya perkara pokok dan asas. Adalanya betullah bak kata kawan saya kalau kita baca buku Astronomi.. kadang-kadang nama ulam dalam pinggan pun kita tak tahu>>

Kesimpulannya 6236 ayat Al Qur'an itu membacanya adalah ibadat tetapi mentafsir dan menyampaikannya adalah amanah..

Menunaikan ibadat dan Menunaikan amanah.. mana lebih berat??

AbuQais
AHLI
AHLI

Posts : 13
Points : 23
Join date : 25/05/2012

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by thtl on Fri Feb 15, 2013 10:54 pm

masih blurr dgn maksud sebenar AQ ujudkan thread ni...he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by AbuQais on Sat Feb 16, 2013 1:57 am

Agak emosianal semalam..

Idea saya adalah untuk dalam knowledge management (pengurusan pengetahuan) . Cara / pendekatan untuk seorang pengurus pengetahuan dalam sesuatu institusi memulakan kerja mengurusnya adalah menyenaraikan skillset dan basic knowledge yang perlu digunakan oleh pekerja-pekerja di institusi mengikut bidang dan pengkhususan kerja.

Senario yang sama untuk pengetahuan keagamaan juga pada saya ade kesamaan cara pengurusannya.

Bermula dengan menyenaraikan ilmu fardhu 'ain kemudian ilmu 'nice to have'..
Setiap pengetahuan itu ada default value dan basic concept yang perlu difahami sebelum kita meneliti content knowledge tersebut.

Cth: Bab Thaharah - Konsepnya adalah bersuci dari hadath (kecil dan besar) dan najis.

Konsep asas yang kita kena tahu adalah hadath with najis .. thaharah with nazafah.

Apa itu hadath ..
Apa itu najis --

then baru kita pergi kepada ayat Al Qur'an dan Hadithnya... tanpa memahami konsep apabila kita baca ayat al Qur'an atau hadith yang masuk dalam Bab Thaharah ni kita akan terawang-awang nak explain... kejap hadath kejap najis kejap suci kejap bersih..

Itulah saya cuba nyatakan. Ramai anak-anak muda yang berminat agama perlu mendalami asas-asas ini. Kalau kita melompat terus ke isu popular dalam ilmu agama, risau ilmu asas ini kita tak ada.. yang fardhu ain tak tahu .. kemudian yang fardhu kifayah tak amal (sibuk duk pusing-pusing dengan munazarah) terlupa nak ambil khulasah untuk amal.

Wallahu'alam.


AbuQais
AHLI
AHLI

Posts : 13
Points : 23
Join date : 25/05/2012

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by Ad-Dien on Sat Feb 16, 2013 12:06 pm



Ya betul, nak belajar sungguh-sungguh , ana nak kuasai asas dahulu.. insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by Mohd. Ikram on Sat Feb 16, 2013 2:30 pm

Tapikan, bukan ke bab2 basic amalan seharian ni dah diajar masa sekolah? (rendah sampai la menengah).... Cuma jenis straight to the point je la, tak de penekanan dalil sangat...

p/s: tak pehe sangat topik nih.. huhu..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 2:42 pm

kat saudi dan negara arab, YA, asas mmg kuat. kat saudi, akidah tiga usyul, hapal AQ, bahasa arab, dan hapal hadis 40 dan hadis bulughul maram

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by AbuQais on Sat Feb 16, 2013 3:54 pm

thtl wrote:kat saudi dan negara arab, YA, asas mmg kuat. kat saudi, akidah tiga usyul, hapal AQ, bahasa arab, dan hapal hadis 40 dan hadis bulughul maram

Syaikhuna THTL, saya sedang mencari entrance level yang boleh dikatakan seseorang itu telah menguasai konsep Islam dan Iman, dengan kata lain fardhu 'ain nya sudah ber'asas'. Apa pandangan tuan.

Adakah apa yang menjadi asas di KSA, juga menjadi asas orang Islam ajam di Malaysia?

Minta pandangan dan penjelasan.

AbuQais
AHLI
AHLI

Posts : 13
Points : 23
Join date : 25/05/2012

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 4:02 pm

Ya, apa yg dilaksanakan di KSA sejak turun temurun mmg asas yg kuat. bila anak muda tu melangkah ke IPTA utk meneruskan pengajian peringkat first degree, langsung tak ada subjek pendidikan Islam lagi...fokus kod sains, maths, etc..sebab semua fardhu ain dan ilmu asas agama dah selesai peringkat taska, dan sekolah rendah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by AbuQais on Sat Feb 16, 2013 4:14 pm

Jazakallahukhair..

Menjadi persoalannya juga pendidikan Islam sek ren dan sek men tak cover semua Fardhu 'Ain lagi ker?

Hafaz Al Qur'an dan Bulughul Maram - satu kajian semula bagi pendidikan sekolah rendah seluruh Malaysia. Entrance Level yang CANTIK!!!!

AbuQais
AHLI
AHLI

Posts : 13
Points : 23
Join date : 25/05/2012

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 5:16 pm

Boleh je, budak2 ni memiliki segala potensi, kita nak corak ke mana saja dia mmg BOLEH

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by Ad-Dien on Sat Feb 16, 2013 8:32 pm

thtl wrote:Ya, apa yg dilaksanakan di KSA sejak turun temurun mmg asas yg kuat. bila anak muda tu melangkah ke IPTA utk meneruskan pengajian peringkat first degree, langsung tak ada subjek pendidikan Islam lagi...fokus kod sains, maths, etc..sebab semua fardhu ain dan ilmu asas agama dah selesai peringkat taska, dan sekolah rendah...

Saya pernah suara pandangan ini dulu... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by AbuQais on Sun Feb 17, 2013 1:56 pm

Suarakan pada siapa Ad Dien

AbuQais
AHLI
AHLI

Posts : 13
Points : 23
Join date : 25/05/2012

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by Ad-Dien on Mon Feb 18, 2013 9:47 am

AbuQais wrote:Suarakan pada siapa Ad Dien

Masa borak=borak usrah dengan kawan dulu.. hehe.. sekadar tukar-tukar pandangan..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Amal, berfikir,membaca dan menulis tanpa konsep (fokus hal keagamaan)

Post by Sponsored content Today at 9:54 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum