Permulaan untuk mendalami ilmu agama

View previous topic View next topic Go down

Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by Nazeemrusli on Thu Feb 28, 2013 8:19 pm

Salam , saya seorang lelaki berumur 20 tahun , saya seorang yg ingin mendalami ilmu agama , tetapi saya tiada basic pon , mmg kosong , jadi ... saya sangat sangat memerlukan bantuan tuan tuan , saya mahu tahu asas bg org yg tiada background agama mcm saya ni . selain dri ilmu tajwid . saya ad terdengar kitab kitab , tetapi saya sgt keliru , kitab yg perlu saya tadah , kerana byk sgt dijual di kedai Smile harap sgt tuan tuan dpt membantu saya yg sedang keliru ni Smile

Nazeemrusli
AHLI
AHLI

Posts : 2
Points : 6
Join date : 28/02/2013

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by Nizam on Thu Feb 28, 2013 8:35 pm

Waalaikumsalam

Akhi

Moga Allah memberi kebaikan pada akhi ke atas niat baik anta untuk mendalami ilmu agama. Moga Allah memberi petunjuk dan mengampuni dosa2 kita.

Pertama, anta kena belajar bab aqidah. Dan amat penting anta mempelajari tauhid dan aqidah sebagaimana yang difahami oleh para Salafussoleh. Kukuhkan basic aqidah.

Ada banyak kitab2 mengenai aqidah yang diterjemahkan ke dalam bahasa indo/melayu.

Malah anta boleh download mp3 kuliah dari kuliah2 tokoh sunnah yang dirakam. antaranya:

http://drmaza.com/home/?page_id=466

Pelajari tauhid rububiyyah, tauhid uluhiyyah, asma' wa sifat

kemudian belajar mengenai manhaj, fiqh, Tafsir Al Quran

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by Nizam on Thu Feb 28, 2013 8:37 pm


_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 9:32 pm

alhamdulillah kerana Allah telah campak nur hidayah kpd anda. hidayah itulah turning point seseorg dalam agama. SEbab Islam kita sblm ini adalah agama dalam MyKad dan ia belum melayakkan kita menjadi muslim yg sejati. Muslim sejati adalah= ilmu + amal.
Kalau di saudi, mesjid yg besar ada kuliah yg tetap syarah kitab, malam isnin: kitab tawhid, malam selasa, kitab bulughul maram (fiqh hadis), rabu, kitab tafsir al-Sa'di, khamis, riadhus salihin..sampai khatam kitab..kalau dapat cari kat Malaysia bagusla..

Ilmu kena priority:
pertama: akidah Islam
kitab disyorkan, akidah tohawiyah, asma' wa-sifat al-Qahthani atau Ibn othaimiin
kitab fiqh: syarah bulughul maram, sahih fiqh sunnah, sahih sifat solat Nabi
kitab tasawwuf: syarh riadhus salihin
kitab tafsir: tafsir ibn kathir, tobari, hamka
kitab hadis, syarah matn arba'in, syarah sahih Bukhari-Muslim

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by helper on Fri Mar 01, 2013 4:02 am

Nazeemrusli wrote:Salam , saya seorang lelaki berumur 20 tahun , saya seorang yg ingin mendalami ilmu agama , tetapi saya tiada basic pon , mmg kosong , jadi ... saya sangat sangat memerlukan bantuan tuan tuan , saya mahu tahu asas bg org yg tiada background agama mcm saya ni . selain dri ilmu tajwid . saya ad terdengar kitab kitab , tetapi saya sgt keliru , kitab yg perlu saya tadah , kerana byk sgt dijual di kedai Smile harap sgt tuan tuan dpt membantu saya yg sedang keliru ni Smile

Wasalam,
Tahniah kerana sudah ingin mendalami ilmu ketika waktu muda.
semoga semangat ini berterusan sehingga ke akhir hayat
Like

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by abu_aisyah on Fri Mar 01, 2013 5:37 am

akhi nazeemrusli tinggal dimana?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by Nazeemrusli on Fri Mar 01, 2013 11:39 pm

Terima kasih banyak banyak pada tuan tuan kerana sudi membantu saya Smile Syukur . Moga Tuan tuan dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur . gembira rasanya Smile saya tinggal di kuala lumpur , tetapi sekarang saya menetap di perak sementara di rumah ayah saya .

Nazeemrusli
AHLI
AHLI

Posts : 2
Points : 6
Join date : 28/02/2013

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by Ad-Dien on Sat Mar 02, 2013 5:32 pm

kena bagi bacaan yg asas-asas dulu..kemudian naik satu level..dan satu level hingga bacaan yang berat..
moga dipermudahkan Allah dalam menimba ilmu.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by abu_aisyah on Tue Mar 05, 2013 12:31 pm

untuk permulaan,cari kelas2 pengajian tafsir dan tadabbur al-quran utk faham al-quran.takde buku lain yang paling hebat melainkan al-quran.nilah buku akidah utama kita.pelajarilah sehingga kita dapat memahaminya.
saya bekerja di sebuah sekolah yang membuat pengajian untuk orang2 dewasa (hingga kanak).jika akhi mencari tempat pengajian,saya amat mencadangkan akhi untuk belajar disini.2 tempat telah dibuka iaitu di ampang,selangor dan meru,ipoh.

ps:boleh pm alamat?nak hadiahkan sesuatu untuk akhi.chewah!

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by Ad-Dien on Tue Mar 05, 2013 9:13 pm

abu_aisyah wrote:untuk permulaan,cari kelas2 pengajian tafsir dan tadabbur al-quran utk faham al-quran.takde buku lain yang paling hebat melainkan al-quran.nilah buku akidah utama kita.pelajarilah sehingga kita dapat memahaminya.
saya bekerja di sebuah sekolah yang membuat pengajian untuk orang2 dewasa (hingga kanak).jika akhi mencari tempat pengajian,saya amat mencadangkan akhi untuk belajar disini.2 tempat telah dibuka iaitu di ampang,selangor dan meru,ipoh.

ps:boleh pm alamat?nak hadiahkan sesuatu untuk akhi.chewah!

Nak juga..hehe hadiah kitab Berdoa

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Permulaan untuk mendalami ilmu agama

Post by Sponsored content Today at 9:04 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum