Hukum menderma organ untuk penyelidikan

View previous topic View next topic Go down

Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by yat on Sun Mar 10, 2013 10:50 am

Salam,

Saya nak tnya mengenai hukum menderma organ untuk penyelidikan, sebab di sini ada pakar forensik muslim, yang mewasiatkan seluruh angota tubuhnya didermakan pada hospital untuk tujuan penyelidikan...anakl dia sedikit upset

saya faham derma oprgan untuk tujuan organ ganti pada pesakit diharuskan, tapi saya tak sure untuk tujuan penyelidikan...mohon penyerahan

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by thtl on Sun Mar 10, 2013 2:15 pm

Boleh hukumnya:

fatwa Islamweb/fiqh academy

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by Ad-Dien on Sun Mar 10, 2013 3:38 pm

Kalau menderma organ untuk orang lain yang memerlukan selepas kita mati? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by thtl on Sun Mar 10, 2013 6:05 pm

Dien, itu mmglah boleh, cuma yg diajukan oleh bro yat ialah selain derma organ utk orang lain gunapakai selepas kita mati, apakah boleh kita derma utk kegunaan penyelidikan?
keduanya boleh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by yat on Mon Mar 11, 2013 4:01 am

yg derma lepas meninggal pada orang lain saya tahu boleh...

cuma mendermkan organ utk tujuan penyelidikan dan sains..

saya tak jumpa dalam islamweb atau islamqa, ada bnayk pasal derma organ utk keginaan orang lain, derma organ utk orang non-muslim etc....

kalau ad alink dia syaikh, tolong pastekan di sini

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by yat on Mon Mar 11, 2013 4:04 am

dah jumpa:

http://www.islamweb.net/emainpage/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=86252

excerpt:

Fighting diseases and guaranteeing safety for society is a social interest, while rejecting the autopsy of a dead body is an individual interest pertaining to him alone. Therefore, the social (general) interest, which may be looked at as a major goal, is to be given precedence to the individual one, which is a minor goal (by comparison).
Undoubtedly, on the other hand, to ward off harm from a living human being is given priority over to ward off harm from a dead person (in case of contradiction). And learning medicine is one of the communal obligations ordained on the Muslim Ummah , the undertaking of which necessitates learning autopsy and other medical fields. From the Islamic perspective, whatever matter without which an obligation cannot be accomplished is an obligation itself. For this end, one may donate any of his part(s)
However, if a corpse of a non-Muslim was available for learning or if other teaching aids can be employed in the process without the need to transgress the inviolability of a dead person, then it is forbidden to use a Muslim's corpse in autopsy, for necessities are measured by their grades.

kalau ada body non-muslim guna tu dulu, tapi ramai maklum, memang susah nak dapatkan mayat muslim atau non-muslim utk tujuan research..maka verdict harus

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by yat on Mon Mar 11, 2013 9:52 am

Udah, tanya orang lain, Syoakh al-albani, bin baaz dan uthaimin rhm tak bagi lak....saya tak sure...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by thtl on Mon Mar 11, 2013 9:18 pm

walaupun ianya boleh, tapi umat Islam tidak gemar mewasiatkan pendermaan organ kpd org yg memerlukan atau utk research. kalau dia wasiatkan pon, anak2 si mati selalunya veto tak mahu mayat ayah atau emak mereka dibedah dan diambil organnya...ini masalah persepsi dan budaya.
usahkan org lain, saya sendiri pon tak nak...he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by yat on Wed Mar 13, 2013 5:04 am

thtl wrote:walaupun ianya boleh, tapi umat Islam tidak gemar mewasiatkan pendermaan organ kpd org yg memerlukan atau utk research. kalau dia wasiatkan pon, anak2 si mati selalunya veto tak mahu mayat ayah atau emak mereka dibedah dan diambil organnya...ini masalah persepsi dan budaya.
usahkan org lain, saya sendiri pon tak nak...he3

verdict dia khilaf la....tapi masalahnya yg nak derma ni pakar forensic beragama islam, dia maybe tahu susah/senang nakl dpat mayat utk research, wallahualam, maybe dia wasiat sebab susah nak dapat mayat atau mahal nak dapat mayat utkl tujuan peneyelidikan....anak2 dia memang dissapointed....dan macam thtl cakap, akan guna kuasa veto depa nantio once bapak depa meninggal

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum menderma organ untuk penyelidikan

Post by Sponsored content Today at 11:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum